LIGESTILLING. Statsministeren snyder kvindelige statsansatte for milliarder, mener de radikale.
Foto: JACOB EHRBAHN (arkiv)

LIGESTILLING. Statsministeren snyder kvindelige statsansatte for milliarder, mener de radikale.

Politik

R til alle statsansatte kvinder: Klag over jeres løn

Staten diskriminerer de kvindelige ansatte, mener de radikale.

Politik

»Der må ikke på grund af køn finde lønmæssig forskelsbehandling sted. Dette gælder både direkte forskelsbehandling og indirekte forskelsbehandling«.

Sådan lyder Ligelønslovens paragraf 1, og den overtrædes dagligt af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der snyder kvindelige statsansatte for milliarder.

Det mener de radikale, som nu opfordrer alle kvinder i den offentlige sektor til at klage til Klagenævnet for Ligebehandling over deres løn.

ANALYSE

Statsansatte mænd får typisk en højere løn end kvinder for det samme arbejde, og det skal der nu gøres op med, mener ligestillingsordfører Lone Dybkjær.

»Det er hul i hovedet, at der er så stor forskel på mænd og kvinders løn. Det handler jo om milliarder. Ligestillingsministeren bliver ganske enkelt nødt til at komme i gang«, siger hun.

»Derfor opfordrer jeg kvinderne til at klage over deres løn. Det kan nemlig kun være én grund til lønforskellen, og det er diskrimination«.

Det kan nemlig kun være én grund til lønforskellen, og det er diskrimination

Vil have ligestillingsministeren ind i sagen

De radikale har regnet sig frem til, at mænd ansat af staten i gennemsnit tjener godt 3.000 kroner mere om måneden end deres kvindelige kolleger. Og for de godt 25.000 højtuddannede kvinder i det offentlige gælder det, at de i gennemsnit får 4.100 kroner mindre om måneden for deres arbejde end mændene.

»Løngabet skal gøre meget mindre. Lykke Friis (ligestillingsminister (V), red.) kunne jo passende starte til forårets decentrale lønforhandlinger«, siger Lone Dybkjær.

LÆS ARTIKEL

Men de radikale sparker til en sag, som der er fint styr på, mener ligestillingsordfører Pia Adelsteen (DF).

»Det er noget værre vrøvl. I hele den offentlige sektor får mænd og kvinder altså lige løn for lige arbejde. Ellers ville kvinderne vel anlægge en sag. Der kan selvfølgelig være arbejdsmæssige forskelle, der gør at lønnen varierer, men jeg tror simpelthen ikke på, at mænd generelt får mere for det samme arbejde«, siger hun.

De radikale mener, at det må være en opgave for ligestillingsministeren at registrere omfanget af klager.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce