EntenEller. Man kan ikke både have en mening og så blive betroet til at lave en uvildig lægeerklæring om emnet. Det fremgår af bemærkningerne til en ny udlændingelov.
Foto: Arkiv. BORBERG THOMAS

EntenEller. Man kan ikke både have en mening og så blive betroet til at lave en uvildig lægeerklæring om emnet. Det fremgår af bemærkningerne til en ny udlændingelov.

Politik

Rønn vil give læger mundkurv på

Hvis læger og psykiatere går i medierne og kritiserer myndighederne i udlændingesager kan deres asylansøgernes lægeerklæringer blive sløjfet.

Politik

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) vil lukke munden på læger, der offentligt kritiserer hende i udlændingesager.

Ministeren truer med at kassere lægeerklæringer fra læger eller psykiatere, der kritiserer ministeriet i sager, hvor asylansøgere beder om humanitær opholdstilladelse af helbredsmæssige årsager.

I bemærkningerne til en ny udlændingelov står der, at lægen vil blive betragtet som inhabil, hvis han eller hun »efter afgivelse af erklæringen eller udtalelsen henvender sig til pressen og kritiserer ministeriets sagsbehandling, samtidig med at lægen udtaler, at hans eller hendes patient bør meddeles opholdstilladelse«.

Det her er en begrænsning af vores ytringsfrihed, der kan give minder om politistatsmetoderLæger og advokater raser:

»Det her er en begrænsning af vores ytringsfrihed, der kan give minder om politistatsmetoder. Lægen har pligt til at korrekse myndighederne, hvis de opdager, at noget er sundhedsfagligt uforsvarligt. Det er vagthunden i vores system«, siger Torben Ishøy fra Dansk Selskab til Sikring af Lægers Ytringsfrihed.

Advokatrådet: yderst betænkeligt
Ifølge paragraf 15 i Lægeforeningens etiske regler har læger ret og pligt til at deltage i den offentlige debat, hvis de bliver opmærksom på sundhedsfagligt uforsvarlige forhold.

Både Advokatrådet og Retssikkerhedsfonden kalder den nye praksis i udlændingeloven »yderst betænkelig«.

»Selv om en psykiater eller læge udtaler sig til pressen om problemstillingen generelt eller om enkeltsager, så behøver det ikke at være ensbetydende med, at den pågældendes tidligere lægeerklæring er usaglig«, siger mangeårig udlændingeadvokat Gunnar Homann, der udtaler sig på vegne af Advokatrådet.

Bange for at ende på den sorte liste En stor del af de asylansøgere, der kommer til Danmark, lider af alvorlige psykiske lidelser. Og hvis en læge eller psykiater vurderer, at en hjemsendelse kan være livstruende for dem, kan det give humanitær opholdstilladelse. Men med de nye restriktioner frygter Lægeforeningen to scenarier, der vil forværre asylansøgernes mulighed for en rimelig sagsbehandling. Foreningens konstituerede formand, Yves Sales, siger: »Jeg forudser, at nogle læger vil undlade at gøre opmærksom på et problem med en asylansøgers sag, fordi de ikke vil ende på ministeriets sorte liste. Derudover vil det ramme asylansøgerne, fordi en ny læge uden kendskab til forhistorien ikke vil kunne skrive en lige så god lægeerklæring«. Integrationsordføreren afviser kritik

Birthe Rønn Hornbech ønsker ikke at udtale sig, før hun har læst høringssvarene igennem, men integrationsordfører for Venstre, Karsten Lauritzen, afviser kritikken.

»Læger kan sige, præcis hvad de har lyst til, men de kan ikke samtidig lave objektive lægeerklæringer, som er den direkte adgang til at få humanitær opholdstilladelse i Danmark«.

Stramningerne af udlændingeloven blev handlet af med Dansk Folkeparti for lidt over tre uger siden.

I den forbindelse blev integrationsministeren kritiseret af sine høringspartnere for at give en urimelig kort høringsfrist.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce