Foto: PER FOLKVER
Politik

Enhedslisten skriver historie: Vil stemme ja til rød finanslov

For første gang i historien kan Enhedslisten nu stemme for finansloven.

Politik

Enhedslisten vil i fremtiden kunne stemme for en rød finanslov, hvis den ikke indeholder nye forringelser.

Et overvældende flertal på partiets landmøde rakte her til morgen de grønne stemmesedler op, da der skulle stemmes om det forslag, der for første gang i historien giver Enhedslisten mulighed for at stemme ja til finansloven.

Forslaget har været det varmeste emne på partiets årsmøde, fordi det bryder med partiets tradition for at stemme nej til finansloven ud fra princippet om altid at stemme mod enhver forringelse.

LÆS ARTIKEL

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen er tilfreds med resultatet af afstemningen.

»Jeg er rigtig glad for at der var så massiv opbakning til forslaget. Det er en invitation til S og SF om at samarbejde. Og med den her vedtagelse har S og SF ingen grund til at lave politik med de borgerlige«, siger Johanne Schmidt-Nielsen, politisk ordfører i Enhedslisten.

Hun er ikke bange for, at Enhedslisten med sit ja vil miste status som protestparti i dansk politik.

»Vi arbejder for forbedringer her og nu. Vi er jo ikke et 'alt eller intet-parti', der siger, at hvis vi ikke kan få alt igennem så vil vi ikke have noget igennem. Det vi får mulighed for som grundlag for en S-SF-regering er at få forbedringer i gennem her og nu«, siger hun.

»Vi kommer til at stå i en ny situation, hvor vi får mulighed for indflydelse. Og den indflydelse skal vi selvfølgelig bruge. Men det er ikke en blankocheck til S og SF. Vi siger ikke, at vi stemmer ja til en finanslov bare fordi Socialdemokraterne er afsender på den«.

Hvis regeringsmagten skifter efter næste valg, kan Enhedslisten mandater bliver afgørende for at rød blok får flertal i folketingssalen. Og det var udsigten til øget indflydelse, der havde fået et flertal af partiets hovedbestyrelse til at foreslå et muligt ja til finansloven.

De nye toner vakte op til afstemningen bekymring hos et mindretal af hovedbestyrelsen, som derfor havde strikket et alternativt forslag sammen. Ordlyden i deres forslag, understreger ifølge forslagsstillerne i skarpere vendinger, at Enhedslisten ikke må blive skødehund for S og SF. Men det er et spørgsmål om formuleringer, for det alternative forslag giver også mulighed for at stemme for finansloven.

Langt de fleste af de 41 mænd og 14 kvinder, der havde meldt sig som talere før afstemningen, var positive over for hovedbestyrelsens forslag. Og med argumenterne om at »gribe de nye handlemulighederne« og øge partiets »mulighed for at få indflydelse« og en advarsel mod at »kaste Helle Thorning og Villy Søvndal i armene på de borgerlige« ved at sige nej blev forslaget stemt igennem.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce