0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringen og DF enige om spareplan

Regeringen og DF halverer dagpengeperioden som led i stor spareplan.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
FOLKVER PER
Foto: FOLKVER PER

Enighed. Kort før kl. 11 præsenterede regeringen og Dansk Folkeparti en spareplan for den danske økonomi.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Diagnosen er stillet forlængst, og i dag blev regeringen og Dansk Folkeparti enige om den nødvendige krisemedicin.

Efter flere dages intense forhandlinger i Finansministeriet hen over pinsen har regeringen og Dansk Folkeparti fundet sammen om en spareplan til 24 milliarder kroner.

Planen skal genoprette dansk økonomi ovenpå den finansielle og økonomiske krise, som har efterladt Danmark med et stort hul i statskassen.

Dagpengereform halverer periode Planen betyder blandt andet, at dagpengeperioden halveres fra fire til to år som led i en dagpengereform. Samtidig indfgøres der et loft over fradraget i faglige kontingenter på 3.000 kroner om året.

Ifølfe Finansministeriet vil dagpengereformen og de øvrige initiativer øge arbejdsudbuddet med 11.000 personer.

Samtidig er den bebudede fastfrysning af overførselsindkomsterne, som regeringen oprindeligt havde lagt op til, blevet pillet af bordet.

Også kommunerne slipper for at skulle finde fire milliarder kroner, som der var lagt op til i udspillet fra regeringen, mens sundhedsvæsenet får tilført fem milliarder kroner som led i en ompriotering af udgifterne i den offentlige sektor.

»Timingen er fuldstændig rigtig. Vi er på vej ud af krisen og ledighedsudviklingen ser meget gunstigere ud end tidligere. Der er ikke nogen, der bliver presset ud på kontanthjælp«, siger finansminister Claus Hjort-Frederiksen (V).

Svær spareopgave

Der er også skåret i udviklingsbistanden, som fastholdes på 2010-niveauet, mens børnechecken fremover får et loft på 30.000 per familie, oplyser DF's partiformand Pia Kjærsgaard.

DOKUMENTATIONSe spareaftalen her

Claus Hjort-Frederiksen erkender, at det har været svært at finde de mange besparelser.

»Det har ikke været nogen nem opgave. Jeg tror alle har forståelse for, at vi har haft en historisk svær opgave at skulle løse«, siger han.

Regeringen og DF har også besluttet at udskyde planlagte lettelser i topskatten i tre år. Det er et år længere end i regeringens oprindelige udspil.

Læs mere: