Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Stampe. »Zenia har ført en masse politik frem på sin egen konto, og det er ikke den type næstformand, vi skal have«, lyder det fra formanden for Fyns Storkreds, Thorkild K. Maarbjerg.
Foto: MARIA FONFARA, arkivfoto

Stampe. »Zenia har ført en masse politik frem på sin egen konto, og det er ikke den type næstformand, vi skal have«, lyder det fra formanden for Fyns Storkreds, Thorkild K. Maarbjerg.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De radikales næstformand står til at blive væltet

På søndag vil den kontroversielle Zenia Stampe formentlig miste sin næstformandspost efter to år i sædet.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den radikale næstformand på landsplan, Zenia Stampe, vil sandsynligvis miste sin post på weekendens landsmøde.

Søndag skal hun ud i et kampvalg om posten mod lokalformanden fra Århus, Sander Jensen. Og skal man tro anbefalingerne fra det radikale bagland, så ligner det en sikker sejr til 39-årige Sander Jensen.

Alle de radikale regionsformænd og ni ud af ti storkredsformænd har aktivt skrevet sig på århusianerens støtteliste. Det samme har en lang række medlemmer af partiets hovedbestyrelse.

Politik for egen konto

Blandt partiets fodfolk er der en udbredt utilfredshed med den måde, 30-årige Zenia Stampe har ageret på i sine to år som næstformand.

»Zenia har ført en masse politik frem på sin egen konto, og det er ikke den type næstformand, vi skal have. Hun har én type profil, og Sander Jensen har en anden. Og partiet har brug for den sidste type«, siger formanden for Fyns Storkreds, Thorkild K. Maarbjerg og tilføjer:

»Zenia har været meget i medierne, men ofte har det ikke været i samklang med partiets holdninger«.

Kritik af Stampes profil
Som det eneste parti i Folketinget har de radikale en delt organisation med hver sin formand og næstformand i både landsorganisationen og på Christiansborg.

Og det er netop i forhold til arbejdet i partiapparatet, at mange radikale kritiserer Zenia Stampe.

Mange mener, at hun i for høj grad har brugt posten på at profilere sig selv – blandt andet ved at melde politichef Ove Dahl for racisme og føre kampagne mod kongehuset midt i valgkampen forud for valget til Europaparlamentet.

LÆS MERE

»Vi har brug for en næstformand, der inddrager medlemmerne mere. Zenia er ved at blive valgt til Folketinget, og det burde hun bruge sine kræfter på«, siger formanden for Københavns Storkreds, Mikkel Harbo.

Stampe: Ikke tabt endnu
Sander Jensen, der har været Århus-formand siden 2007, er ikke kendt i den brede offentlighed.

I fald at Sander Jensen vinder, vil han bruge sin energi på at styrke de radikale på de indre linjer og målrette partiets kommunikation.

»Zenia kører sin måde at være næstformand på. Hun har valgt at være værdipolitisk aktiv og har været meget i medierne. Jeg vil gøre det på en anden måde«, siger Sander Jensen.

Trods den udbredte støtte til Sander Jensen i baglandet mener Zenia Stampe dog ikke, at valget er tabt på forhånd.

Hvorfor støtter så mange din modkandidat?
»Det har de jo heller ikke gjort endnu. Jeg har også en lang liste af støtter, men jeg har bare ikke offentliggjort den endnu. Det bliver et valg mellem en meget politisk kandidat og en meget organisatorisk kandidat«.

De radikales politiske leder, Margrethe Vestager, vil ikke kommentere valget, fordi hun i den politiske afdeling ikke har direkte indflydelse på valg til organisationen.

»Jeg har ikke nogen holdning til det spørgsmål. Partiet vælger næstformanden. Det er ikke mit gebet«, siger Vestager.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden