Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
OLESEN PETER HOVE
Foto: OLESEN PETER HOVE

Varmespild. Et ældre bondehus i Skælskør er fotograferet med et varmekamera. De gule farver afslører, at varmen ryger ud af vinduer og døre. Peter Hove Olesen har affotograferet billeder taget af Lars Due.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne skal tvinges til at isolere deres boliger

Regeringens Klimakommission vil straffe danskere, der fyrer for gråspurvene.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Boligejere skal betale flere tusinde kroner årlig, hvis deres hus ikke er hulmursisoleret, har utætte vinduer eller på anden måde ikke er energi- og klimavenligt.

Det anbefaler regeringens egne eksperter i Klimakommissionen, der i dag fremlægger sin længe ventede rapport om, hvordan Danmark får reduceret sin CO2-udledning markant.

Samtlige bygninger i Danmark skal have en ’energiopsparing’ – en indbetaling på en energisparekonto, som fastsættes ud fra antallet af kvadratmeter og husets energimærkning.

Fyrer for gråspurvene
Det ene yderpunkt bliver ejere af nye lavenergihuse, der slet ikke skal betale noget.

Det andet bliver ejerne af gamle utætte boliger, hvor man virkelig fyrer for gråspurvene.

Her kan regningen komme op på 30 kroner pr. m{+2} pr. år, altså 4.200 kroner for et dansk gennemsnitsparcelhus på 140 m{+2}.

Formand: Det sker ikke ad frivillighedens vej
Klimakommissionens formand, Katherine Richardson, mener, at Danmark ikke kan nå de nødvendige energibesparelser ad frivillighedens vej.

Mange investerer i stedet i nyt køkken eller bad»At nedbringe energiforbruget er helt centralt for at få gjort Danmark uafhængigt af olie, kul og gas. I dag er der masser af energibesparelser, der kan betale sig, som ikke gennemføres. Hvorfor i alverden tillader vi os at bruge 40 procent mere energi end nødvendigt til opvarmning af danske bygninger?«, siger Richardson.

Lykke Friis er positiv
Klima- og energiminister Lykke Friis (V) er umiddelbart positiv:

»Det er et af de helt store paradokser, at selv om det er rentabelt for den enkelte husejer at isolere eller udskifte vinduer, så bliver det ikke gjort. Mange investerer i stedet i nyt køkken eller bad«, siger hun.

Hun er dog ikke sikker på opbakning fra sin folketingsgruppe. Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, finder det »betænkeligt, at man griber ind i folks privatliv og private ejendomsret på den her måde«, mens energiordfører Lars Chr. Lillelund »ikke bryder sig om at tvinge folk til en bestemt adfærd«.

Oppositionen er mere positiv:

»Det er et spændende og interessant forslag – hvis man kan gennemføre det, uden at det bliver for bureaukratisk, og med en lang indkøringsfase, så gamle utætte huse ikke med ét slag bliver nærmest usælgelige«, siger Socialdemokratiets klimaordfører, Mette Gjerskov.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden