PROTEST. Ifølge de unge var der 25.000 til demonstration i København. Politiet mente dog, at kun 4.000 var på Christiansborg Slotsplads.
Foto: JACOB EHRBAHN

PROTEST. Ifølge de unge var der 25.000 til demonstration i København. Politiet mente dog, at kun 4.000 var på Christiansborg Slotsplads.

Politik

Minister til demonstranter: Vi skærer ned for jeres skyld

Tina Nedergaard (V) afviser unge demonstranters kritik af regeringens uddannelsespolitik. VU kalder det rød propaganda.

Politik

Undervisningsminister Tina Nedergaard (V) måtte finde sig i kampråb, undervisningsnedlæggelser på gymnasierne og demonstrationer i fem byer på Folketingets åbningsdag.

Titusinder unge protesterede over hendes regerings nedskæringer på finansloven og ikke mindst forslaget om at fjerne SU'en for hjemmeboende.

Jeg forstår, at de er bekymrede for deres fremtid, men vores økonomiske politik er nødvendig

Under overskriften 'Unge ta'r Ansvar' kritiserede de regeringen for ikke at gøre nok for, at flere unge får en uddannelse.

LÆS OGSÅ

Undervisningsministeren mener dog ikke, at nedskæringerne er dramatiske.

»Jeg forstår, at de er bekymrede for deres fremtid, men vores økonomiske politik er nødvendig, hvis de unge vil have velstand og velfærd i fremtiden. Gymnasierne må tære på deres egenkapital, mens vi får dansk økonomi i orden og skaber tillid til dansk økonomi«, siger Tina Nedergaard (V) til politiken.dk

SE TV

Vi vil opleve en lang række demonstrationer i det næste halve år, vurderer Politikens uddannelsesredaktør. Kilde: Politiken.tv

Til demonstrationen påpegede mange af eleverne, at det vil få færre til at gennemføre en uddannelse, hvis regeringen afskaffer SU'en til hjemmeboende og bruger pengene på undervisning i folkeskolen.

»De har en væsentlig pointe i, at vi skal bruge mange penge på uddannelse, og det gør vi også allerede. I Danmark har vi slet ikke måtte skære så meget som i andre lande. Jeg havde selvfølgelig helst været det fri for at skære i SU'en, men i modsætning til oppositionen angiver vi, hvor pengene til undervisning kommer fra «, siger undervisningsministeren.

VU: Tyk demonstrationsretorik

I løbet af demonstrationsdagen har Venstres Ungdom deltaget i debatter rundt omkring i landet i dag og har opfordret de unge til ikke at demonstrere.

»Der ligger en tyk retorik i deres kampagne om, at alt nok skal gå godt, hvis vi får en ny regering. Det er som at slå i en dyne at komme i dialog med de her organisationer. Det handler meget om, at nu vil de ud og demonstrere«, siger VU-formand Jakob Engel Schmidt.

LÆS OGSÅ

VU mener, at der er propaganda, når fagbevægelsen er med til at arrangere og betale for demonstrationerne, og påstår, at mange elever udnytter dagen som en »fridag«.

Formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning og talsmand for demonstrationerne, Frederik Gjørup Nielsen, giver ikke meget for VU's kritik.

»Det er en meget arrogant attitude for de over 8.000 unge, der står uden en læreplads. Vi fokuserer på, at flere skal have en uddannelse, og det er, hvad samfundet har brug for«, siger han.

Talsmanden kan ikke se noget problem i, at fagbevægelsen sponsorerer demonstrationerne.

»Vi samarbejder med den unge fagbevægelse, LO-Ungdom, fordi vi går på de samme skoler, som deres medlemmer, og har et helt naturligt interessefællesskab med de unge, som er i arbejde«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce