Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

PROTEST. Ifølge de unge var der 25.000 til demonstration i København. Politiet mente dog, at kun 4.000 var på Christiansborg Slotsplads.
Foto: JACOB EHRBAHN

PROTEST. Ifølge de unge var der 25.000 til demonstration i København. Politiet mente dog, at kun 4.000 var på Christiansborg Slotsplads.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister til demonstranter: Vi skærer ned for jeres skyld

Tina Nedergaard (V) afviser unge demonstranters kritik af regeringens uddannelsespolitik. VU kalder det rød propaganda.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Undervisningsminister Tina Nedergaard (V) måtte finde sig i kampråb, undervisningsnedlæggelser på gymnasierne og demonstrationer i fem byer på Folketingets åbningsdag.

Titusinder unge protesterede over hendes regerings nedskæringer på finansloven og ikke mindst forslaget om at fjerne SU'en for hjemmeboende.

Jeg forstår, at de er bekymrede for deres fremtid, men vores økonomiske politik er nødvendig

Under overskriften 'Unge ta'r Ansvar' kritiserede de regeringen for ikke at gøre nok for, at flere unge får en uddannelse.

LÆS OGSÅ

Undervisningsministeren mener dog ikke, at nedskæringerne er dramatiske.

»Jeg forstår, at de er bekymrede for deres fremtid, men vores økonomiske politik er nødvendig, hvis de unge vil have velstand og velfærd i fremtiden. Gymnasierne må tære på deres egenkapital, mens vi får dansk økonomi i orden og skaber tillid til dansk økonomi«, siger Tina Nedergaard (V) til politiken.dk

SE TV

Vi vil opleve en lang række demonstrationer i det næste halve år, vurderer Politikens uddannelsesredaktør. Kilde: Politiken.tv

Til demonstrationen påpegede mange af eleverne, at det vil få færre til at gennemføre en uddannelse, hvis regeringen afskaffer SU'en til hjemmeboende og bruger pengene på undervisning i folkeskolen.

»De har en væsentlig pointe i, at vi skal bruge mange penge på uddannelse, og det gør vi også allerede. I Danmark har vi slet ikke måtte skære så meget som i andre lande. Jeg havde selvfølgelig helst været det fri for at skære i SU'en, men i modsætning til oppositionen angiver vi, hvor pengene til undervisning kommer fra «, siger undervisningsministeren.

VU: Tyk demonstrationsretorik

I løbet af demonstrationsdagen har Venstres Ungdom deltaget i debatter rundt omkring i landet i dag og har opfordret de unge til ikke at demonstrere.

»Der ligger en tyk retorik i deres kampagne om, at alt nok skal gå godt, hvis vi får en ny regering. Det er som at slå i en dyne at komme i dialog med de her organisationer. Det handler meget om, at nu vil de ud og demonstrere«, siger VU-formand Jakob Engel Schmidt.

LÆS OGSÅ

VU mener, at der er propaganda, når fagbevægelsen er med til at arrangere og betale for demonstrationerne, og påstår, at mange elever udnytter dagen som en »fridag«.

Formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning og talsmand for demonstrationerne, Frederik Gjørup Nielsen, giver ikke meget for VU's kritik.

»Det er en meget arrogant attitude for de over 8.000 unge, der står uden en læreplads. Vi fokuserer på, at flere skal have en uddannelse, og det er, hvad samfundet har brug for«, siger han.

Talsmanden kan ikke se noget problem i, at fagbevægelsen sponsorerer demonstrationerne.

»Vi samarbejder med den unge fagbevægelse, LO-Ungdom, fordi vi går på de samme skoler, som deres medlemmer, og har et helt naturligt interessefællesskab med de unge, som er i arbejde«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden