Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Opgør. Lars Løkke Rasmussen vil i sin nytårstale i aften tage et opgør med efterlønnen.
Foto: BORBERG THOMAS

Opgør. Lars Løkke Rasmussen vil i sin nytårstale i aften tage et opgør med efterlønnen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Analyse: Lars Løkke gør klar til linedans

Statsministeren bevæger sig ud i en dristig linedans, når han i aftenens nytårstale åbner for en reform af efterlønnen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arbejdspladser vil forsvinde, og renten vil stige. Har du råd til det? Hvis ikke, så er reformer en nødvendighed – også en reform af efterlønnen.

Nogenlunde sådan vil statsministeren tale direkte til danskerne, når han i aften holder sin nytårstale.

I store annoncekampagner har Lars Løkke Rasmussen (V) varmet op til, at hovedteamet for talen bliver økonomisk ansvarlighed og reformer. Men statsministeren har brug for at rulle det tunge retoriske skyts ud, hvis han skal overbevise særligt de afgørende midtervælgere om fornuften i, at efterlønnen ikke skal se ud som i dag.

LÆS ARTIKEL Statsministeren bevæger sig med reformsatsningen ud på den tynde is, hvor regeringen ikke har villet gå de seneste ni år: Han vil foreslå at tage offentlige goder fra de midtervælgere, som i politisk strategi er døbt de blå socialdemokrater. Gennem hele Anders Fogh Rasmussens (V) regeringsperiode agerede regeringen efter den såkaldte Hjort-doktrin, som den nuværende finansminister er hovedstrategen bag. Dens hovedbudskab er, at det er de 5 procent midtervælgere, der afgør valget, og derfor må de ikke generes.

Nu er Løkke så på vej til det alligevel, selv om man i Venstre er pinligt bevidst om, at mange blå socialdemokrater er glade for efterlønnen.

Løkke er nødt til at satse
Lars Løkke er nødt til at satse stort for at vinde vælgernes gunst. Med ryggen mod muren i meningsmålingerne har han brug for en sag, som tydeligt lægger afstand til oppositionen.

Og med den tidligere tabubelagte efterløn som kernebudskab kan han gentage den kompromisløse udgave af, hvad det indebærer at ville være økonomisk ansvarlig.Løkke forsøgte også med genopretningspakken at overbevise danskerne om sin økonomiske ansvarlighed, uden det gav den ønskede effekt hos vælgerne.

Nu affyrer han så det sidste skud, der er tilbage i bøssen. I regeringen afventer man med spænding reaktionen fra vælgerne. Er der positive bevægelser, kan valget komme hurtigt.

Lægger afstand til Fogh

Med satsningen på reformer og et opgør med efterlønnen lægger Løkke stadig mere afstand til sin forgænger. Løkke agerer ikke længere som Fogh ud fra en klar kontraktpolitik med vælgerne, og han viser nu viljen til at diskutere nødvendigheden af offentlige ydelser med den blå socialdemokrat. Testen bliver statsministerens evne til at kommunikere og overbevise. Ikke kun vælgerne, men også Dansk Folkeparti.

For selv om ændringer først vil blive gennemført på den anden side af et valg, så har Løkke brug for Dansk Folkepartis opbakning til en reform. En svær situation for støttepartiet, hvor en stor gruppe fremtidige efterlønnere udgør partiets kernevælgere. Lykkes det at overbevise midtervælgere og støttepartiet om nødvendigheden af reformer, kan statsministeren balancere hen over linen og endda tiltrække vælgere, der opfatter strategien som ansvarlig. Mislykkes linedansen, falder Løkke og regeringen til jorden med et brag. Er der positive bevægelser, kan valget komme hurtigt

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden