Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: OLESEN PETER HOVE
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen: Slut med efterløn til alle under 45 år

Efterlønsordningen skal helt afskaffes. De yngste får ingen mulighed for at bruge ordningen, siger statsministeren i sin nytårstale.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efterløn skal ikke være en mulighed for danskere, der i dag er under 45 år.

Det er regeringens plan, som statsminister Lars Løkke Rasmussn (V) fremlagde i sin nytårstale.

Venstre og Konservative vil gradvist afskaffe efterlønnen helt, sagde statsministeren.

»For alle jer, der er under 45 år, foreslår vi, at efterlønnen helt afskaffes. For resten af jer vil vi ændre efterlønnen, så ændringerne er størst for de yngste af jer og mindst for de ældste«, sagde Løkke i sin tale fra Marienborg.

Lover at sikre de svageste I samme åndedrag, som statsministeren varslede et opgør med den omdiskuterede ordning, manede han til ro i de befolkningsgrupper, som er særligt udsatte for ændringer i efterlønnen:

»For alle jer, der er tæt på at kunne gå på efterløn, vil vi ikke ændre noget som helst. I kan gå på efterløn som hidtil. Så er der naturligvis mennesker, der går på efterløn, fordi de simpelthen er nedslidte. De må ikke blive ladt i stikken. Dem vil vi ikke lade i stikken. Og lad mig så endelig slå fast: Vores forslag berører naturligvis ikke de danskere, der allerede er på efterløn«.

Regeringen tager fat på afskaffelsen af efterlønnen, fordi samfundsøkonomien ikke hænger sammen, hvis ordningen skal fortsætte, var statsministerens budskab i talen, der er blevet kaldt den vigtigste i hans politiske liv.

Ser ingen løsning uden reformer
Der er ikke penge nok i kassen til at lade velfærdssamfundet fortsætte på samme måde som hidtil, for fremover vil mange forlade arbejdsmarkedet, og der er ikke nok yngre til at holde samfundets hjul kørende.

»Hver gang fem forlader arbejdsmarkedet for at gå på pension, står kun fire klar til at tage over. Vi er simpelthen ikke nok til at trække læsset. Derfor står vi ved en skillevej. Vi skal vælge, hvilken vej vi vil gå som danskere - som nation«, sagde statsministeren.

DOKUMENTATION

Efterlønsordningen koster årligt staten 16 milliarder kroner.

»Det svarer til udgifterne til 240.000 folkeskoleelever eller 40.000 plejeboliger eller mere end tre nye supersygehuse. Om året. Hvert år«, pointerede Løkke.

Opfordrer til solidaritet

Socialdemokraterne og SF har på forhånd meldt ud, at de ikke vil være med til at forringe eller afskaffe efterlønsordningen. I sin tale sender Løkke en slet skjult kommentar til den røde blok ved at slå fast, hvad han mener, »solidaritet« er.

»Det er ikke solidaritet me de svage at betale de raske for at holde fri. Det er ikke solidaritet med de syge at betale sundhedspersonalet for at blive hjemme. Det er ikke solidaritet med den, der tager en ekstra tørn, at betale kollegaen for at lade være«, siger Lars Løkke Rasmussen«.

»Det er solidaritet, at vi alle sammen løfter, når vi skal skabe ny vækst og ny dynamik i Danmark«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden