0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ambassadører skal vidne i sag mod Roj-TV

Forsvareren for den kurdiske tv-station vil se ambassadører og embedsmænd i vidneskranken efter afsløringer af politisk pres.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
DRESLING JENS
Foto: DRESLING JENS
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Både den tidligere og den nuværende amerikanske ambassadør samt flere højtstående danske embedsmænd kan forvente en vidneindkaldelse, når sagen mod den kurdiske tv-station Roj-TV begynder i august i Københavns Byret.

De danske og amerikanske embedsmænd skal være med til at klargøre, præcis hvilken rolle amerikanske myndigheder spillede, da justitsminister Lars Barfoed (K) sidste sommer rejste tiltale mod Roj-TV efter straffelovens terrorparagraffer.

»Det, der ændrer hele sagen monumentalt, er amerikanernes ønske om dansk kreativitet i sagsbehandlingen. Et politisk pres kan anklagemyndigheden måske modstå, men i denne situation beder man amerikanerne om en manuduktion i kreativitet, og det vækker både mistro og minder om den amerikanske regerings lemfældige omgang med fakta i forbindelse med Irakkrigen«, siger forsvarer for Roj-TV, Bjørn Elmquist, og uddyber:

»Jeg bliver nødt til at tænke i nye baner, hvad angår vidneindkaldelse. Og oplysningerne fra WikiLeaks vil komme til at indgå i sagens akter, så vi kan få styr på, hvad der er sket. Lige nu har jeg på fornemmelsen, at vi står i et mørkt rum og kun har fået fat i elefantens hale«.

Politiken beskrev i går, hvordan den fem år lange efterforskning af tv-stationen har været præget af et storpolitisk spil mellem Tyrkiet, USA og Danmark. Et diplomatisk tovtrækkeri, der er blevet offentligt kendt, fordi dokumenter fra de amerikanske ambassader i København og Ankara er blevet lækket af organisationen WikiLeaks.

Af dokumenterne fremgår det, at en topembedsmand i Statsministeriet understregede sagens betydning over for anklagemyndigheden, og at statsadvokaten bad om at få en amerikansk arbejdsgruppe til Danmark for at gennemgå sagen.

I amerikanernes egen vurdering af arbejdsgruppens opgave hed det, at »man fra begyndelsen skal engagere danskerne i at overveje nye indfaldsvinkler og opfordre dem til tænke kreativt for at finde måder at blokere eller lukke tv-stationen på, hvis det på kort sigt skulle vise sig umuligt at gennemføre en strafferetlig sag«.

Det tætte samarbejde bekymrer SF’s Holger K. Nielsen:

»Hvis amerikanerne er med til at lægge strategier for den danske anklagemyndighed, er det helt uantageligt. Det er et usædvanligt brud på de danske retsstatsprincipper«, siger folketingspolitikeren, der bakkes op af Mogens Lykketoft (S).

»På mig virker det, som om man har vejet beviserne fra Tyrkiet og fundet dem for lette til at kunne bære en tiltale efter dansk lovgivning. Men for at tyrkerne kunne se, at man var aktiv i sagen, så har de danske anklagemyndigheder rejst en sag, der ikke virker særlig overbevisende«, siger den tidligere udenrigsminister.

Rigsadvokaten, der afgav den endelige juridiske vurdering, inden justitsministeren fik sagen til bedømmelse, benægter, at tiltalen hviler på politiske motiver.

»Jeg kan på det skarpeste afvise, at anklagemyndigheden har ladet sig påvirke af nogen form for pres i sagen mod Roj-TV. Det eneste, anklagemyndigheden har vurderet, er, om der må antages at foreligge en overtrædelse af de pågældende bestemmelser i straffeloven. Alt andet er grebet ud af luften og bygger på forkerte forestillinger om, hvordan straffesager behandles i Danmark«, siger rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen.

Han forklarer det tætte samarbejde med de tyrkiske myndigheder med henvisning til Danmarks internationale forpligtelser i forhold til terrorbekæmpelse.

»Naturligvis har vi som i andre sager med internationale forgreninger samarbejdet med udenlandske myndigheder og i den forbindelse fået en række oplysninger, som vi har måttet vurdere. Det er velkendt, at sagen har givet anledning til betydelig politisk opmærksomhed i blandt andet Tyrkiet. Men det er anklagemyndighedens opgave at vurdere sager på et rent strafferetligt grundlag og frigjort fra overvejelser af politisk karakter. Det er også sket i denne sag«, understreger Jørgen Steen Sørensen.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Madsen & Magten

  • Sanne Vils Axelsen

    Masserne & Magten

    Henter…

    Tør regeringen stoppe sygeplejerske-strejken, er der faktisk folkemøde og er store S ved at blive lille s?