Skattefars ekspertise skal til Afrika

Regeringen vil give udviklingslandene gode råd om at opkræve skat.

Politik

Afrikanere og asiater kan lære så meget af det danske skattesystem, at regeringen vil sende eksperter fra Skatteministeriet og Udenrigsministeriet til især afrikanske lande for at lære regeringerne der, hvordan man bedst opkræver skat.

Det siger udviklingsminister Søren Pind (V) og skatteminister Troels Lund Poulsen (V), der over de næste fire-fem år vil bruge knap 200 mio. kroner af den danske udviklingsbistand på opbygning i skattesystemer i blandt andet Kenya, Tanzania, Mozambique og Bangladesh.

I værste fald risikerer man, at pengene bliver spildt»I OECD-lande kommer 35 pct. af BNP fra skatteindtægter, men i udviklingslande er det kun 14-16 pct. Samtidig viser beregninger fra IMF og Verdensbanken, at 850-1.000 milliarder dollar hvert år føres ud af udviklingslandene af blandt andet multinationale selskaber, uden der er betalt skat af dem. Der er altså kæmpestore muligheder for at få flere indtægter for udviklingslandenes regeringer«, siger udviklingsminister Søren Pind.

Penge for egne råstoffer
I dag udgør den samlede internationale bistand cirka 100 milliarder dollar, mens det tidobbelte altså forsvinder ud af udviklingslandene igen.

Derfor skal danske skattekonsulenter blandt andet hjælpe regeringer med at udfærdige bedre kontrakter, så landene selv får del i værdien af deres råstoffer, også selv om det er multinationale selskaber, der udvinder olie, kul eller kobber.

Metoden har været brugt i blandt andet Bolivia, som vendte et statsunderskud til et overskud ved at lægge skat og afgifter på olie. En udvikling af skattesystemet er også en vej til mere demokrati, mener de to ministre, der tror på, at hvis befolkningen betaler skat, så forventer de også mere af deres regering til gengæld.

De to ministre får ros fra flere ngo'er
»Der kommer generationer til, som ikke vil finde sig i, at landene bliver regeret alene af en stærk og rig elite, mens de selv er fattige. Det går meget stærkere i dag end for ti år siden«, siger skatteminister Troels Lund Poulsen (V).

De to ministre får ros fra flere ngo’er, som dog også har deres betænkeligheder ved den danske indsats. Særligt er de nervøse over, at ministrene ikke vil gå sammen med andre donorlande om projektet, men i første omgang mener, at indsatsen skal være selvstændige danske projekter.

»De steder, hvor projekter nytter noget, er der, hvor man arbejder mange sammen. Det er omsonst, hvis man ikke koordinerer med andre. I værste fald risikerer man, at pengene bliver spildt i et forsøg på at profilere Danmark. Derfor er det vigtigt, at indsatserne laves sammen med projekter om god regeringsførelse«, siger forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke Elsebeth Krogh.

Er vant til at putte pengene i lommerne
Hos udviklingsorganisationen Ibis er politisk chef Lars Koch overordnet meget glad for initiativet, men påpeger, at Danmark skal deltage i indsatser, som overbeviser eliten om, at det kan være en god idé at lave skattereguleringer, som ikke rammer så socialt skævt som moms og told.

»Hvis regeringerne i udviklingslandene ikke vil være med, så kan man hoppe og springe, så meget man vil, så hjælper det ikke noget. De er vant til at putte pengene i lommerne. Derfor skal man også støtte andre kræfter i parlamentet«, siger han og understreger samtidig det enorme behov for at en fortsat indsats for at skabe mere transparens i internationale virksomheders regnskaber.

S er positive med forbehold
Også Socialdemokraterne er positive med forbehold over for regeringens initiativer.

»Det er glimrende initiativer, som på sigt hjælper afrikanerne til at stå på egne ben. Men indsatsen skal koordineres med andre. Ellers ender vi med at spilde penge på konsulenter i stedet for at hjælpe afrikanerne«, siger udviklingsordfører Jeppe Kofod.

De første skatteprojekter sættes i gang i løbet af 2011.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce