Da Liberal Alliances spidskandidater blev præsenteret på et pressemøde sidste år.
Foto: ADRIAN JOACHIM (arkiv)

Da Liberal Alliances spidskandidater blev præsenteret på et pressemøde sidste år.

Politik

Nu betaler Mærsk også til Liberal Alliance

Liberal Alliance fik sidste år knap 6,5 mio. kr. fra private støtter.

Politik

Efter flere år med øgenavnet ’Team Saxo Bank’ kan partiet Liberal Alliance nu også prale af at have andre ’sponsorer’ end den omstridte bank og dens direktør Lars Seier Christensen.

Partiets endnu ikke offentliggjorte regnskab for 2010 viser således, at også dansk erhvervslivs ukronede konge, A.P. Møller – Mærsk, Dansk Arbejdsgiverforening og andre nu giver økonomisk støtte til partiet.

I alt fik Liberal Alliance private bidrag på 6.348.423 kroner sidste år. Hvor meget de enkelte donorer har givet, er ikke oplyst i regnskabet, men det står klart, at seks donorer – heriblandt de ovenfor nævnte – hver især har givet mindst 20.000 kroner, der er grænsen for, hvornår en bidragyders navn skal anføres partiregnskabet.

Mærsk støtter partier, der støtter erhvervslivet Ifølge chef for public affairs hos A.P. Møller – Mærsk Anders Würtzen finder virksomheden på Esplanaden i København det »naturligt at støtte partier, som har en aktiv erhvervspolitik«. »De senere år har vi valgt at støtte i forbindelse med valg, men ellers ikke«, siger Anders Wützen og tilføjer, at virksomheden har givet et bidrag til valgforberedelser i flere partier.

LÆS MERE

Blandt bidragydere over 20.000 kroner finder man også Provinsindustriens Arbejdsgiverforening. Herfra forklarer formand Bo Stærmose, at donationen er helt i tråd med foreningens tradition for at støtte nogle af de borgerlige partier i eller op til valgår.

»Vi føler, at de hovedbudskaber, Liberal Alliance er ude med, er i tråd med den reformdagsorden, vi også støtter og gerne ser fremmet«, siger han og tilføjer, at det ikke behøver at gå ud over Venstre og de konservative, at LA nu også får støtte.

»Vi har også givet tilsagn om beløb til de partier«, forklarer Bo Stærmose.

[CItat]LA: Ingen modkrav
Ifølge landsformand i Liberal Alliance Leif Mikkelsen viser listen »bredden i dansk erhvervsliv, der vil støtte Liberal Alliance«.

»Flere af donorerne repræsenterer en lang række erhvervsvirksomheder, og det er jeg stolt af«, forklarer Leif Mikkelsen.

Hvad får donorerne til gengæld?

»Forhåbentlig en politik, de er enige i. For de støtter vores mærkesager«.

Mange så jo en klar sammenhæng, da Ny Alliance i 2008 anbefalede et nej til euroen. En beslutning, der kom, kort efter at Saxo Bank havde anbefalet et nej og i øvrigt doneret en million kroner til jer ...»Der er ingen sammenhæng nu, og det var der heller ikke dengang. Vi giver ikke politiske løfter til donorerne«.

Har der så fulgt politiske ønsker med donationerne?

»Overhovedet ikke. Der har fulgt glædelige politiske bemærkninger med«, lyder det fra Leif Mikkelsen.

Ingen modydelser
Fra Dansk Arbejdsgiverforening regner administrerende direktør Jørn Neergaard Larsen heller ikke med modydelser for foreningens støtte.

»Vi forventer på ingen måde at få noget til gengæld fra partiet, og støtten gives ud fra en fuldstændig selvstændig vurdering fra Dansk Arbejdsgiverforening«, siger han.

Med på listen over donorer, der har givet over 20.000 kroner til Liberal Alliance, er fortsat også Saxo Bank. Pressechef i banken Kasper Elbjørn afviser også, at der følger betingelser med.

»Vi forventer ikke at få noget til gengæld. Og vi støtter mange forskellige ting, der er med til at gøre Danmark til et bedre land«.

Mystik omkring kampagnekroner

Netop Liberal Alliances økonomi har været omgærdet af stor mystik på Christiansborg og omegn, da andre partier med forundring har fulgt den massive annoncekampagne, partiet har kørt i de seneste mange måneder. Ifølge Leif Mikkelsen var de samlede markedsføringsomkostninger i 2010 på 5,4 millioner kroner. Det er dog ikke alene finansieret af private donorer, da partiet også har andre indtægter. Sidste år betalte partiets medlemmer knap 550.000 kroner i kontingent, ligesom partiet fik offentlig partistøtte på knap 2,7 millioner kroner.LÆS OGSÅ

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden