Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ANONYMOUS (arkiv)/AP
Foto: ANONYMOUS (arkiv)/AP

død. Efter 10 års intens jagt på verdens største terrorist lykkedes det i går amerikanske styker at finde og dræbe al-Qaedas leder, Osama bin Laden. De danske partier glæder sig - lige med undtagelse af Enhedslisten

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Christiansborg jubler over bin Ladens død - på nær Enhedslisten

Pia Kjærsgaard roser USA, mens Frank Aaen gerne ville have haft Osama bin Laden for en domstol.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Verdens mest eftersøgte mand og største terrorist er død, og dermed sejrer demokratiet.

Det mener de danske partiers ledere, som politiken.dk har talt med.

»Man kan kun være utrolig taknemmelig for, at USA har løst problemet. Det er en fantastisk ting, der er sket«, siger formand for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard.

Terrorbevægelsen al-Qaeda eksisterer fortsat, efter den har mistet sin leder, men i en svækket udgave, mener Pia Kjærsgaard.

»Ja, den eksisterer, og der er da også andre lige så store slyngler som ham, men der er ingen tvivl om, at det er en enorm svækkelse af al-Qaeda, at han ikke er der længere«, siger hun.

LÆS ARTIKEL

SF: Sjældent at man glæder sig over et menneskes død
Også SF's formand, Villy Søvndal, glæder sig over, at det endelig lykkedes USA at fange og dræbe verdens mest eftersøgte mand.

»Det er sjældent, at man synes, det er godt, at et menneske dør. Men det er svært at stå med en anden fornemmelse i dag, end at verden er blevet et bedre sted«, siger han til Ritzau.

Det er sjældent, at man synes, det er godt, at et menneske dør. Men det er svært at stå med en anden fornemmelse i dag, end at verden er blevet et bedre sted

Han mener, at der er risiko for et form for gengældelsesangreb, og blandt andet derfor, skal Danmark ikke slække på terrorlovene.

»På kort sigt skal vi være meget årvågne i forhold til vanvittige menneskers hævn«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Ifølge Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, er det vigtigt, at USA og de allierede får udnyttet situationen på en »klog og fornuftig måde«.

»Det vil sige at sørge for, at når man har fået roden op, får man også resten af ukrudtet væk; får afvæbnet resten af organisationen på den ene eller anden måde. Man skal simpelthen sørge for, at de spirer, der måtte være tilbage, ikke når at vokse op til at blive en ny stærk ledelse«, siger LA-lederen.

R: Bin Ladens død viser, at ingen kan gemme sig for evigt
Margrethe Vestager, leder af de radikale, er lettet over, at terrorister ikke kan gemme sig.

»At USA har fanget Osama bin Laden er ikke en ende på terror overhovedet, men det viser, at ingen terrorist kan gemme sig for evigt. Jeg tror, det svækker alle, der har terrorisme i sinde«, siger Margrethe Vestager.

FOTO

Enhedslisten: Bin Laden skulle have været for en dommer
Det eneste parti, der ikke er ubetinget begejstret for bin Ladens død, er Enhedslisten.

Partiets udenrigsordfører, Frank Aaen, mener ikke, man kan fravige fra princippet om, at forbrydere skal stilles for en domstol.

Jeg har det sådan, at uanset hvilken forbryder det drejer sig om - det gælder også nazisterne i Tyskland i sin tid - skal de sættes for en domstol

»Jeg har det sådan, at uanset hvilken forbryder det drejer sig om - det gælder også nazisterne i Tyskland i sin tid - skal de sættes for en domstol«, siger han.

»Jeg støtter selvfølgelig ikke Osama bin Laden, men jeg vil altid foretrække rettens vej«.

NEKROLOG

Frank Aaen forstår ikke den ubetingede jubel - fra udenrigsministeren og de øvrige partiledere - over drabet på verdens værste terrorist.

»Det er vigtigt, at når vi som samfund hylder menneskerettigheder og almindelige rettigheder også gør det i forhold til den største forbryder - vi er jo også imod dødsstraf«, siger han.

Ifølge Frank Aaen ændrer drabet på Osama bin Laden ikke på den overordnede terrorsituation.

»Jeg tror, at faren for, at vi har nogle idioter rendende rundt, ikke er blevet mindre«, siger Frank Aaen.

TV

Amerikanerne jubler vildt over deres døden af deres ærkefjende nummer et. Kilde: Politiken.tv/AP

S: USA har gjort, hvad der skulle til

Det var amerikanske styrker, der dræbte al-Qaeda-lederen i en villa uden for den pakistanske hovedstad, Islamabad.

Formand for Socialdemokraterne, Helle Thorning-Schmidt, mener, at USA har gjort præcis, hvad der skulle til.

»Jeg tror ikke, der er noget som helst at udsætte på amerikanernes fremgangsmåde. Jeg synes, vi skal glæde os over, at det er lykkedes amerikanerne endnu en gang at tage lederskab i verden. Jeg er sikker på, at de har gjort lige præcis det, der skal til, for at gøre verden til et bedre og sikrere sted«, siger S-formanden til TV 2 News.

»Det er en rigtig god nyhed. Jeg håber selvfølgelig, at det svækker både al-Qaeda og taleban, at bin Laden ikke er på jorden«, siger hun.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden