Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Regeringen skærer i forsvaret og fleksjob

Samtidig skal de studerende nu hurtigere igennem uddannelserne.

Politik

Regeringen er kommet i mål med sin 2020-plan, der skal lukke et hul på 47 milliarder kroner i statskassen.

Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne er enige med regeringen om at finde 5,7 milliarder kroner, så planen nu er helt på plads.

»Nu kan vi sætte to streger under regnestykket, så borgerne ved, at vi kan betale for velfærden uden at belemre borgerne med nye regninger«, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

De studerende skal hurtigere igennem uddannelserne Partierne er enige om at spare to milliarder kroner på at 'effektiviseringer' og 'bedre ressourceudnyttelse' i forsvaret.

Parterne fortæller dog ikke, om der skal fyres ansatte i forsvaret eller nedlægges kapaciteter.

En målretning af fleksjobordningen skal give 1,4 milliarder kroner, mens en reduktion af bidraget til EU skal give en milliard kroner.

Partierne henter samtidig én milliard kroner på at få de studerende hurtigere igennem uddannelserne. Der bliver dog ikke tale om at sløjfe SU'en til hjemmeboende eller fuldstændigt fjerne fjumreåret, som regeringen tidligere har lagt op til.

Hjort vil ikke opsige forlig

Partierne er også enige om at indføre de omstridte optjeningsprincipper, som betyder, at indvandrere skal gøre sig fortjente til at få del i velfærdsydelserne. Selvom principperne har givet voldsom politisk ballade, så bidrager de kun med 135 millioner kroner i 2020.

Trods aftalen vil Claus Hjort Frederiksen i første omgang ikke opsige forligene om fleksjob, førtidspension og SU. I stedet håber han, at de øvrige forligspartier vil tilslutte sig den smalle aftale. De radikale har dog tidligere afvist indgreb i SU'en.

Til gengæld har Kristendemokraternes ene medlem af Folketinget, Per Ørum Jørgensen, tilsluttet sig reformen af efterløn og folkepension.

»Det betyder, at Kristendemokraterne er del af de yderligere forhandlinger, vi skal i gang med i den kommende uge«, siger Claus Hjort Frederiksen.

Her ventes parterne at blive enige om en tryghedspakke, som Dansk Folkeparti har lagt stor vægt på som betaling for at sige ja til forringelser af efterlønnen.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce