Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
SLOTTEMO LYNGSTAD MARTIN
Foto: SLOTTEMO LYNGSTAD MARTIN

Straffrihed. Henrik Sass Larsen (S) vil stramme reglerne for netdebatter.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

S vil gøre det lettere at klage over blogs

Ekstremistiske bloggere skal nemmere kunne retsforfølges, mener S.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis en person eller gruppe bliver udsat for diskriminerende angreb i blogs eller på sociale medier som Facebook, har personerne præcis samme rettigheder til at retsforfølge den, der har skrevet angrebet, som hvis ordene havde stået i en avis.

Men ifølge flere eksperter er det endnu ikke sket herhjemme, at nogen er blevet retsforfulgt på grund af deres udtalelser på nettet.

Det er for dyrt og besværligt.

Blandt andet fordi der ikke som ved de traditionelle medier er en instans, man kan klage til – i stedet må man anlægge en civil retssag. Det vil Socialdemokraterne lave om på.

»Der skal være bedre muligheder for at klage. Det vanskelige består i at anlægge en civil retssag. Så giver de fleste fortabt, inden de går i gang. Det er for omkostningsfuldt. Man må se, om man kan finde et lettere mekanisme«, siger politisk ordfører Henrik Sass Larsen, der bakkes på af lektor i mediejura ved CBS, Søren Sandfeld Jakobsen.

»Formelt set gælder de samme regler, men i virkelighedens verden er det svært, fordi man ikke har noget nævn, der hurtigt kan træffe en afgørelse. Det er sørgeligt, hvis vi er derhenne, hvor man kan tiltale folk nedladende, krænkende og truende, så man nærmest træder over tærsklen for det strafbare, men hvor man ved, at det har ikke nogen konsekvenser eller medfører sanktioner«, siger han.

DEBATKULTUR

Samtidig opfordrer Socialdemokraterne til, at aviserne i højere grad fjerner kommentarer fra deres blogs, som kan virke diskriminerende. Det samme gør SF’s medieordfører, Holger K. Nielsen.

»Jeg mener ikke, at vi kan lovgive på området, for det ligger for tæt på at begrænse ytringsfriheden. Men det ville være godt, hvis dagbladene stillede højere krav til kvaliteten af kommentarer på blogs på deres hjemmeside. Kommentarerne burde sorteres på samme måde, som en debatredaktør sorterer læserbreve«, siger han.

Også Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen, opfordrer til, at der kommer mere pli på nettet: »Jeg har selv en blog på Jyllands-Posten, og folk skriver nogle fuldstændig sindssyge ting. Det kan man jo ikke forhindre folk i, men en vis grad af anstændighed ville være fint«, siger han.

Det vanskelige består i at anlægge en civil retssag. Så giver de fleste fortabt, inden de går i gangDebatten er opstået efter terrorangrebet i Norge, hvor også den hjemlige politiske debat er bragt til diskussion. Herunder f.eks. højreekstremisters muligheder for at bruge blogs og sociale medier som talerør.

SKRIV:

Hverken Dansk Folkeparti eller de konservative mener, at der er brug for flere restriktioner på nettet.

»Vi har ytringsfrihed, og det skal vi kæmpe for. Ekstremister vil desværre altid være der, og så er det godt, at vi har politi og en anklagemyndighed, som kan holde øje med det og stoppe det nødvendige«, siger medieordfører Karin Nødgaard (DF).

Medieforsker ved Aarhus Universitet Frands Mortensen mener ikke, at man skal være så nervøs over de ekstreme blogs.

»Der er hundredtusindvis af bloggere, som ingen læser. De, der bliver læst, er typisk koblet til et dagblad eller et andet medie. Så debatten er fri, men der er ikke nogen, der læser den«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden