Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
fortørnet. Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, er fortørnet over, at regeringen vil fjerne efterlønnen. Foto: Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian (arkivfoto)

fortørnet. Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, er fortørnet over, at regeringen vil fjerne efterlønnen. Foto: Joachim Adrian

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Thorning: Et kolossalt løftebrud

Socialdemokraterne fastholder, at 12 minutters arbejde mere om dagen er langt bedre end at afskaffe efterlønnen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er et klokkeklart løftebrud, at statsminister Lars Løkke Rasmussen vil fjerne efterlønnen.

Det siger Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt. Hun mener, at regeringen har soldet så mange penge væk, at danskerne nu ikke aner, hvordan de skal planlægge deres alderdom.

Helle Thorning-Schmidt, hvad er din reaktion på, at efterlønnen gradvis skal afskaffes, og at den her helt konkret bliver afskaffet for alle under 45 år?

»Jeg synes, det er et kolossalt løftebrud. Mange tusinder regnede med, at den velfærdsaftale, vi lavede i 2006, var kommet for at blive. Der er ingen tvivl om, at hvis vi, dengang vi lavede velfærdsaftalen, havde sagt, at nu hæver vi pensionsalderen og afskaffer samtidig efterlønsalderen, så var der blevet et ramaskrig. Så det er et kolossalt løftebrud over for tusindvis af mennesker, som havde regnet med, at en aftale på Christiansborg ville holde«.

LÆS ARTIKEL

Hvorfor vil du ikke være med til at forbedre Danmarks økonomi ved at lave det indgreb, som mange økonomer mener er det mest effektive?

»Jeg er helt enig i, at der er behov for reformer på alle måder i det danske samfund. Der er behov for reformer af den måde vi driver den offentlige sektor på, og der er behov for reformer på arbejdsmarkedet. Derfor lægger vi op til, at man skal skaffe 15 mia. på reformer på arbejdsmarkedet sammen med arbejdsmarkedets parter i trepartsforhandlinger. Vi er helt enige i, at der er behov for reformer. Vi synes bare ikke, det er rimeligt, at regeringen først fører en uansvarlige økonomisk politik for derefter at bede først børnefamilier, så de arbejdsløse og nu altså efterlønsmodtagerne om at betale regningen. Det er en urimelig måde at drive politik på«.Hvis en efterlønsreform bliver nødvendig for at få 2020-planen til at hænge sammen, møder I så op til forhandlinger?

»Det er to forskellige spørgsmål. Jeg har sagt hele tiden, at vi skal have økonomien til at hænge sammen. Intet er vigtigere, end at indtægter og udgifter hænger sammen. Økonomien skal hænge sammen ikke bare i dag, men også på lang sigt. Derfor sagde vi for et år siden, at vi skal arbejde mere. Og det er jo et råt budskab til danskerne at sige, at vi skal arbejde mere, hvis vi skal opretholde velfærdsstaten«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

DEBAT

Nogle siger, man kan finde omkring 16 mia. ved at afskaffe efterlønnen. Ville de penge ikke være rare at have til eksempelvis folkeskolen og sygehuse?

»Der er ingen tvivl om, at vi får behov for flere hænder på arbejdsmarkedet. Vi skal beslutte os for, om det er rimeligt først at sætte pensionsalderen så voldsomt op og så fjerne efterlønnen, eller om vi skal bede alle danskere om at løfte i flok og arbejde noget mere for at beholde vores velfærd. Det er to forskellige måder at løse den samme udfordring på. Vi lavede en aftale for fire år siden, hvor vi sagde vidt og bredt, at det er det her, der gælder. At nu kan danskere være trygge om deres tilbagetrækningsalder. Der kan ikke være tvivl, at det er fuldstændigt urimeligt og et kæmpe løftebrud over for tusindvis af almindelige lønmodtagere, hvis man afskaffer efterlønnen«.

Men er det ikke også løftebrud, hvis man faktisk har lavet en aftale, som ikke kan give de nødvendige penge, der er behov for for at sikre velfærden?

»Men vi har lavet en aftale i 2006, der er rigtig fornuftig. Problemet er, at regeringen har soldet pengene op. Det her er prisen for, at regeringen ikke har ført en ansvarlig økonomisk politik. De har ført en elendig politik i forhold til at styre den offentlige sektor, og de har soldet pengene op i skattelettelser. Det er ret alvorligt, at en regering først gennemfører en stor reform og så hovsa finder de ud af, at de har ført så dårlig en økonomisk politik, at de er nødt til at bryde alle løfter til vælgerne. Jeg synes, det er en urimelig måde at føre politik på«.

Du holder meget fast i den her efterløn. Er det dine personlige ambitioner om at blive statsminister, som gør, at du holder så stædigt fast i den?

»Jeg synes, efterlønnen er rimelig, fordi vi hævede pensionsalderen så voldsomt i vores aftale fra 2006. Hvis du er 35 år i dag, så kommer du først på pension som 70-årig. Det er en meget stejl stigning i pensionsalderen, som ikke noget andet land har kunnet præstere. Jeg er meget stolt at den ordning, som varierer i takt med, at vi lever længere. Men prisen for de dramatiske ændringer var jo netop, at vi beholdt efterlønnen. Derfor er det ikke rimeligt, at man fra den ene dag til den anden siger, at nu afskaffer vi efterlønnen«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden