0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kaos om ny borgerlig regerings sammensætning

Fem dage inde i valgkampen er det et helt åbent spørgsmål, hvilke partier en ny borgerlig regering vil bestå af.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Stridsparter. Pia Kjærsgaard og Lars Barfoed i partilederrunden på TV 2, hvor en aggressiv DF-leder afæskede den konservative leder et svar på partiets aftale med de radikale om at arbejde for et bredt flertal i Folketinget.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, nægter hårdnakket at fortælle en lyd om, hvilken borgerlig regeringskonstellation hun foretrækker. Derfor er det et åbent spørgsmål, hvordan en ny borgerlig regering vil se ud.

Situationen er kaotisk. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil ikke have Pia Kjærsgaard med i en regering. Det vil den konservative formand, vicestatsminister Lars Barfoed, heller ikke. Mens Kjærsgaard ikke vil svare på, om Barfoed må få lov til at være i en regering. Eller om hun selv vil kræve at være med, hvilket hun ifølge eget udsagn selv bestemmer over»Jeg vil meget gerne have Lars Løkke Rasmussen som statsminister. Der ligger den, og vi kommer det ikke meget nærmere. Det er der ikke noget nyt i«, siger Pia Kjærsgaard.

Men kunne det ikke være noget med en ren Venstreregering?

»Det er uinteressant lige nu. Det er meget mere interessant, hvilke politiske programpunkter man lægger frem. Jeg forstår godt, at folk gerne vil vide, hvem der skal være statsminister. Men hvad der sker derudover, det tror jeg ikke interesserer folk særlig meget lige nu«.

Men der kunne jo godt være en del vælgere, som gerne vil vide, om du vil lade Barfoed komme i regering igen eller ej. Hvorfor går du og putter med det?

»Fordi det er fuldstændig uinteressant på nuværende tidspunkt. Jeg har opfordret V og K til at komme på banen med politiske initiativer. Vi er kommet dertil, hvor vi må sige, at nu stopper det. Nu handler det om de politiske programpunkter, vi fremlægger«.

Men vælgerne fortjener vel at få at vide, om du vil støtte en VK-regering, en ren Venstreregering eller måske en V-DF-regering?

»Nej, det er ikke der, vi er. Der er måske en del konservative, der vil være interesserede i det, men det er jo ligegyldigt med dem. De er ikke så mange. Vi må tage stilling til det på valgaftenen. Vi har aldrig i nogen valgkamp sagt, at vi vil pege på en VK-regering«.

Pia K.: Vi afgør selv om vi vil i regering
Pia Kjærsgaard fandt det imidlertid langtfra uinteressant, da statsministeren for to uger siden bidrog til bogstavlegen ved på forhånd at udelukke Dansk Folkeparti som fremtidig regeringspartner. Hun fastholder, at hun selv kan bestemme, hvornår partiet kan indtage regeringstaburetterne, og understreger, at partiet råder over særdeles kvalificerede ministerkandidater.

»Jeg kunne godt tænke mig, at nogen spørger Løkke, hvorfor han egentlig ikke mener, at vi skal i regering. Jeg har svært ved at se årsagen. I hvert fald en årsag, der kan forklares. Hvis det da ikke bare drejer sig om en kynisk kalkule i forhold til at holde på nogle midtervælgere, der måske ikke er helt vilde med, at Dansk Folkeparti kommer i regering«, siger Pia Kjærsgaard.

Hun ønsker heller ikke at uddybe, hvad der skal til, for at Dansk Folkeparti vil kræve ministertaburetter. Ikke ud over at det handler om at maksimere indflydelsen.

»Vi er ikke bare til dronningeballer, ministerkontorer og bil med chauffør. Det er ikke det, som ligger i vores bevidsthed. Det er, om det er nødvendigt for Dansk Folkeparti for at give os indflydelse«, siger Pia Kjærsgaard.
Opbakning i baglandet

I hendes bagland ser der ud til at være opbakning til den henholdende stil. Selv om en række lokalformænd betegner det som »bindegalt« og »rablende«, at de konservative flirter med de radikale om udlændingepolitikken, mener kun en enkelt, at man skal afskrive Barfoed.

»Hvis Barfoed ønsker at føre udlændingepolitik med de radikale, kan jeg ikke se, at han kan være i en regering, der bliver støttet af Dansk Folkeparti«, siger lokalformand Morten Dreyer fra Dragør.