Lodtrækning. En fin orientalsk krukke måtte i spil, da der i 1998 til slut måtte trækkes lod om, hvem der skulle være Folketingets formand. Arkivfoto.
Foto: FINN FRANDSEN

Lodtrækning. En fin orientalsk krukke måtte i spil, da der i 1998 til slut måtte trækkes lod om, hvem der skulle være Folketingets formand. Arkivfoto.

Politik

Formandsposten har tidligere udløst tårer

Det er ikke første gang, der opstår stridigheder om, hvem der skal være Folketingets formand.

Politik

Egen bil, bolig på Christiansborg og en årsløn, der matcher statsministerens.

Posten som Folketingets formand regnes for en af de fineste poster, man kan vælges til i dette samfund, og fine goder hører med til den.

Valget til den prestigefyldte post har flere gange bragt stridigheder med sig. Det er kutyme, at formanden vælges med et bredt flertal af kollegerne i Folketinget, men denne gang langer Venstre ud efter Mogens Lykketoft (S), der betragtes som favorit til posten.

LÆS OGSÅ

Også i 1998 var der stor uenighed mellem rød og blå blok om, hvem der skulle være formand. Striden blev afgjort med et kampvalg, der udviklede sig på grænsen til det absurde.

Det var Venstres kandidat, Ivar Hansen, og Socialdemokraternes kandidat, Birte Weiss, der var i spil. Ved valget var det lykkedes Poul Nyrup Rasmussen (S) at genvinde regeringsmagten, men valget var tæt, så det lykkedes kun takket være støtte fra de nordatlantiske folketingsmedlemmer fra Færøerne og Grønland.

Og da det færøske folketingsmedlem, Joannes Eidesgaard, ville ikke blande sig i dansk indenrigspolitik, og da Nyrup samtidig ikke formåede at få støttepartiet CD til at støtte Birte Weiss' kandidatur, endte kampvalget med en afstemning, der endte lige mellem Weiss og Ivar Hansen.

En vase måtte der til

Til slut blev de to kandidaters navne puttet i en fornem oritentalsk vase, og den prestigefyldte post gik til det navn, der blev trukket op af krukken: Ivar Hansen.

På den direkte tv-transmission så danskerne Birte Weiss stå ved sin plads i folketingssalen og græde over den absurde måde, hun blev vraget som formand.

Så dramatisk plejer formandsvalget dog ikke at udvikle sig. Efter sidste valg blev Venstres Thor Pedersen valgt med støtte fra alle partier på nær Enhedslisten.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden