Kritik. Carsten Hansen mener, at Venstre har svigtet sine egne løfter.
Foto: DRESLING JENS

Kritik. Carsten Hansen mener, at Venstre har svigtet sine egne løfter.

Politik

S-top: Venstre er utroværdige over for boligkøbere

Thorning-Schmidt fastholder, at der kommer en skatterabat til boligkøbere, men det kniber med flertallet.

Politik

Løfterne fra både Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen var klare, lige inden valget blev udskrevet.

Vælgerne kunne roligt købe hus og regne med, at de ville få en rabat på tinglysningsafgiften, ejendomsværdiskat og grundskylden, hvis de har købt hus efter 20. august.

Men her efter valget har begge ledere særdeles svært ved at holde deres løfter. Helle Thorning-Schmidt kan ikke finde flertal for forslaget, da hverken de radikale eller Enhedslisten støtter pakken.

Socialdemokraternes formand fastholdt alligevel lørdag, at boligpakken vil blive gennemført, og mener, at boligpakken vil være selvfinansierende, fordi den vil sætte gang i væksten og dermed sende skattekroner i statskassen.

Flertallet findes
Paradoksalt nok har Venstre og de konservative fremlagt samme forslag, men Venstres politiske ordfører afviser at lægge stemmer til forslagene, når det er Socialdemokraterne og SF, der lægger dem på bordet.

»Vi har bare sagt hele tiden, at det skal være finansieret, og forskellen på Socialdemokraternes forslag og vores er netop, at vores i modsætning til deres er finansieret«, siger Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, og tilføjer, at selvfinansiering i Venstres optik ikke er nok.

»Så vil det jo være at fortsætte linjen fra deres tid i opposition, hvor de bare vil bruge løs af pengene og så håbe på, at de kommer ind i kassen igen«.

Men lyder det ikke logisk, at en boligpakke vil skabe gang i hjulene og dermed være selvfinansieret?

»Ting skal være finansieret. Det nytter ikke noget, at man bare håber på, at der kommer penge ind i kassen. Man er nødt til at kalkulere med, at det er en udgift fra starten«, tilføjer Ellen Trane Nørby og afviser samtidig, at Venstre vil kunne sluge en finansiering ved hjælp af skatte- eller afgiftsstigninger.

LÆS OGSÅ Da Lars Løkke Rasmussen (V) fremlagde boligpakken som en del af udspillet ’Holdbar Vækst’, sagde Lars Løkke ellers: »Den boligpakke, jeg har fremlagt, vil gælde bolighandler, som er indgået fra 20. august, hvor jeg omtalte forslaget første gang«.

S langer ud efter V

Socialdemokraternes gruppeformand Carsten Hansen kritiserer Venstre for at være utroværdig. »Det er utroværdigt af Venstre. Jeg går ud fra, at de bakker op om aftalen. Ellen Trane er galt afmarcheret«, siger han.

FOLKETINGSVALGET Margrethe Vestager har stadig ingen planer om at komme Helle Thorning-Schmidt til undsætning på boligpakken i forbindelse med de igangværende forhandlinger mellem S, SF og R om et regeringsgrundlag. »Det var mit indtryk, at både V, K, S og SF var meget optaget af det i valgkampen«, forklarede hun i går på vej ind til regeringsforhandlingerne med Helle Thorning og SF-formand Villy Søvndal. Men vil du gøre noget for at hjælpe den igennem?»Nej det vil jeg ikke, det er ikke radikal politik«. Derfor er spørgsmålet nu, om Helle Thorning-Schmidt har yderligere finansiering i ærmet end »selvfinansiering«. Lørdag gav hun ved regeringsforhandlingerne noget, der kunne ligne en garanti til boligkøberne. »Der er to ting, som bliver til noget. Det ene er hjælpepakken til boligmarkedet, det andet er betalingsringen«. Om hun har yderligere finansiering i ærmet for at tilfredsstille Venstre, vil hun ikke uddybe, men på spørgsmålet, om løftet gælder uanset Venstres afvisning af den nuværende model fra Socialdemokraterne, svarer S-formanden: »Ja, det gør det«.FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce