Enhedslisten vil stoppe supermarkedernes 'fede' overpriser

Enhedslisten vil gribe ind over for butikker, der har hævet prisen på fede fødevarer med mere end fedtskatten.

Politik

Der skal sættes en stopper for, at nogle supermarkeder hæver priserne på fødevarer som smør og ost mere end den nye fedtskat tilskriver. Så klart lyder det fra regeringens støtteparti Enhedslisten.

»Det er fuldstændig urimeligt, at de her butikker udnytter situationen til at øge deres avance og overskud. Det er totalt uacceptabelt«, siger fødevareordfører Per Clausen.

»Der er åbenbart et eller andet, der gør det muligt for de her butikker at score ekstra på fødevarer. Vi vil bede fødevareministeren og erhvervsministeren om at redegøre for, hvordan man sætter en stopper for det her«, siger han.

»Vi er regeringens parlamentariske grundlag«

Per Clausen har en »klar forventning« om, at regeringen vil lytte til partiets krav.

»Vi er regeringens parlamentariske grundlag, og derfor har vi en klar forventning om, at man lytter til de forslag og synspunkter, vi har«, siger han.

Fødevareordføreren ser gerne, at man genindfører en ordning, man tidligere har haft, hvor det gennem lovgivningen var muligt at føre en priskontrol.

»Og så havde man mulighed for at gribe ind, hvis man syntes, at det udviklede sig urimeligt. Det forslag har den tidligere regering afvist med, at det må man klare ved hjælp af konkurrencen«, siger Per Clausen.

»Nu viser det sig, at konkurrencen ikke virker, og derfor må vi se på, hvad vi lovgivningsmæssigt kan gøre for at sikre, at priserne bliver holdt nede«, siger Per Clausen.

Søndagsavisen har foretaget en gennemgang af priserne på en lang række fede fødevarer i otte supermarkeder før og efter, at fedtskatten blev indført.

Den viser, at blandt andre Aldi, Kvickly og Lidl tager mere for de fede fødevarer end fedtskatten berettiger til, mens Føtex, Fakta og Irma har hævet priserne med mindre end selve fedtafgiften.

FACEBOOK

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce