Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Dødsstød. Lars Løkke Rasmussen har i dag endegyldigt begravet skattestoppet, mener flere.
Foto: LARS KRABBE (arkiv)

Dødsstød. Lars Løkke Rasmussen har i dag endegyldigt begravet skattestoppet, mener flere.

Politik

Er skattestoppet levende eller dødt, Venstre?

Skattestoppet er for længst blevet suspenderet - men Venstres ordfører kan dårligt få det over sine læber.

Politik

Egentlig er der tale om kendsgerning:

Skattestoppet blev brudt allerede under netop den borgerlige VK-regering, som indførte det i 2001. Skatterne steg 6,6 milliarder kroner med Genopretningspakken i 2010.

Alligevel kniber det for Venstrefolk med officielt at begrave det gamle politiske guldæg fra årene med højkonjunktur i nullerne.

Det bliver således heller ikke sagt direkte i den udmelding, som V-formand Lars Løkke Rasmussen (V) i dag er kommet med på skatteområdet.

Her bløder han op i forhold til de seneste par måneders skarpe afvisninger om at indgå politiske kompromiser, hvis skatter og afgifter bliver hævet. Et princip, som han ellers lancerede på valgnatten.

LÆS OGSÅ

Nu vil Venstre samarbejde, hvor partiet kan, for at »afværge ulykker« og »undgå, at en regning bliver så stor, som den ellers ville blive«, fastslår Lars Løkke Rasmussen. Det er ikke længere – officielt – et absolut kardinalpunkt, at skatterne holdes i ro.

»Skattestoppet er vores udgangspunkt«
Den kovending har fået politiske modstandere såsom SF’s politiske ordfører, Jesper Petersen, til at glæde sig over udsigten til flere forlig – selv med skatte- og afgiftsforhøjelser i sigte.

Vi har spurgt Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen:

Er I gået væk fra skattestoppet?

»Vores udgangspunkt er, at det ikke skal være dyrere og være dansker, men kan vi begrænse regningen i forhold til det, regeringen lægger på bordet, vil vi gerne det«, siger Torsten Schack Pedersen.

Og det betyder så, at skattestoppet er lagt i graven?

»Skattestoppet er vores udgangspunkt, men det er også vores udgangspunkt, at det ikke skal være dyrere at være dansker. Men hvis vi kan afværge ulykker, vil vi ikke stå så stejlt, så vi ikke kan gøre brug af vores indflydelse. Hvis vi lægger stemmer til noget, er det fordi, det går den rigtige vej«.

Men hvorfor svarer du ikke på, om skattestoppet lever, eller skattestoppet er dødt?

»Det lever i den forstand, at det er vores udgangspunkt, at det ikke skal være dyrere at være dansker. Vi har jo ikke muligheden for at afværge alt, hvad regeringen gør, men vi vil være i arbejdstøjet for at afværge det værste. Det er ikke os, der spiller ud med at bryde skattestoppet«.

Ikke helt i samme ånd...

Er sandheden ikke, at det er brudt for længst? I hævede selv skatterne med 6,6 milliarder i Genopretningspakken sidste år. Så skattestoppet gjaldt ikke dengang?

»Som vi sagde dengang, var Genopretningspakken ikke i den fuldstændige ånd med skattestoppet. Det gjorde vi sådan set med åben pande«.

Og det samme gælder så nu – at mindske ulykkerne kan føre til, at det ikke er i »fuldstændig ånd med skattestoppet«?

»Men i forhold til den virkelighed, vi har – at det ikke skal være dyrere at være dansker – så vil vi forbeholde os muligheden for at gøre det«.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce