Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LARS KRABBE (arkivfoto)
Foto: LARS KRABBE (arkivfoto)

Nøgleperson. Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen har været forbi Finansministeriet mange gange den seneste tid for at sætte sit partis præg på den endelige finanslov.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det fik Enhedslisten igennem i finansloven

Enhedslisten efterlyste en rødere og grønnere finanslov. Her er resultatet.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringspartierne og Enhedslisten er blevet enige om en aftale om finansloven for 2012, som de nu kan sende til behandling i Folketinget.

Aftalen bygger på det udspil til en finanslov, som den tidligere VK-regering fremlagde i august. I starten af november kom den nye regering med deres tilføjelse og justeringer til udspillet, og efterfølgende har regeringen og Enhedslisten forhandlet sig frem til det endelige resultat.

Da politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL) første gang mødte op i Finansminsiteriet, efterlyste hun »en rødere og grønnere finanslov«.

LÆS OGSÅ

Her er et overblik over, hvad Enhedslisten har fået igennem i forhandlingerne.

Initiativer til børn og unge
Regeringen og Enhedslisten har afsat 240 millioner kroner til uddannelsesområdet. Halvdelen går til at indføre et fleksibelt loft over klassekvotienten på gymnasiale uddannelser, så der i fremtiden maks må være i gennemsnit 28 elever i klasserne på de gymnasiale uddannelser. Den anden halvdel af pengeposen skal bruges til at forbedre erhversuddannelserne blandt andet ved at reducere antallet af lærerfri timer.

Flere pædagoger i daginstitutionerne har været et klart krav fra Enhedslistens side fra forhandlingernes start. Kravet lød på 3.000 ekstra pædagoger. Antallet blev halveret under forhandlingerne, så der nu er afsat 500 millioner kroner, der skal sikre 1.500 pædagoger.

Forbedringer for arbejdsløse
Et andet hovedkrav fra Enhedslistens side var bedre forhold for arbejdsløse.

Regeringen og Enhedslisten er blevet enige om at udskyde forkortelsen af dagpengeperioden med et halvt år. Enhedslisten har også fået opfyldt sit ønske om ferie til kontanthjælpsmodtagere, som nu har ret til at holde fem uger.

LÆS MERE

Enhedslisten har desuden fået flyttet 200 millioner fra aktivering og kontrol til bedre efteruddannelse for arbejdsløse, ligesom prisloftet over seks ugers selvvalgt uddannelse afskaffes, så faglærte, ufaglærte og ledige med en forældet uddannelse frit kan tage for eksempel et buskørekort.

Til gengæld har S-R-SF-regeringens støtteparti ikke fået held til at forlænge sygedagpengeperioden ud over de nuværende 52 uger.

Social dumping og multinationale selskaber
Der afsættes 65 millioner kroner til at styrke SKATs, Arbejdstilsynet og Politiets indsats mod misbrug af udenlandsk arbejdskraft. En særlig udrykningsenhed skal sørge for, at udenlandske virksomheder, der ikke overholder reglerne på det danske arbejdsmarked, bliver afsløret.

Derudover er parterne blevet enige om en skatteaftale, der betyder en øget beskatning af de multinationale selskaber. Loftet for indbetalinger til ratepensioner sænkes fra 100.000 til 55.000 kroner, mens fradrag for formueforvaltning i pensionsordninger afskaffes. Skattefriheden for private sundhedsforsikringer fjernes, og medarbejderaktier beskattes.

Der gennemføres også en skat på reklametryksager. Pengene herfra skal bruges til at kompensere lavindkomstgrupperne for en del af de afgifter, der følger med finansloven.

Efter pres fra Enhedslisten igangsætter regeringen nu en undersøgelse af olieaftalen med Mærsk, hvilket kan føre til en genforhandling af Nordsøsaftalen, ligesom også årsagerne til finanskrisen skal undersøges nærmere. Det skal blandt andet undersøges, hvilken rolle bankerne og boliglånene spillede i krisen.

Grønnere finanslov

Enhedslisten er også lykkedes med at gøre finansloven en smule grønnere, som partiet krævede.

En mærkesag for Enhedslisten er drikkevandet, derfor er der sat gang i initiativer, der skal beskytte det. 40 millioner kroner skal sørge for, at der er sprøjtefri zoner omkring vandboringer.

72 millioner er afsat til undersøge og vurdere en række skadelige stoffer for at styrke indsatsen mod farlig kemi.

Med finansloven indføres der også en ny grøn støtteordning til energirenovering af boliger på 500 millioner årligt i 2013 og 2014. Det har været et krav fra Enhedslisten, at støtteordningen også indbefatter lejere i alment og privat udlejningsbyggeri.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden