Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JOACHIM ADRIAN
Foto: JOACHIM ADRIAN

Samarbejde. Det er ikke sikkert, at Enhedslisten spiller en hovedrolle ved fremtidige store aftaler, som det er set ved de netop afsluttede finanslovsforhandlinger.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommentatorer er splittede: Hvad gør Enhedslisten næste gang

Enhedslistens medvirken i finansloven giver ny situation på Christiansborg.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For første gang i partiets levetid indgik Enhedslisten i går en aftale om en finanslov.

Forhandligerne mellem regeringen og Enhedslisten om næste års økonomi er blevet ført igennem uden nogen sammenbrud eller større offentligt kendte konflikter mellem parterne.

Ifølge finansminister Bjarne Corydon (S) har der været enighed om at droppe de årlige »sæbeoperaer i Finansministeriet« for i stedet at arbejde seriøst med tingene til trods for uenigheder.

LÆS OGSÅ

Men så gnidningsfrit bliver samarbejdet ikke nødvendigvis i fremtiden, forudser Børsens politiske kommentator, Helle Ib.

»I første omgang har Enhedslisten bevist, at det er manøvredygtigt og i stand til at udfylde rollen som parlamentarisk grundlag. Det kan godt være, det ikke har været let, men de virkelig store udfordringer venter i det kommende år«, siger hun.

Skattereform er et minefelt
Helle Ib peger på den varslede skattereform som et minefelt for samarbejdet mellem regeringen og Enhedslisten.

Fremadrettet vil regeringen blive målt på sin evne til at skabe vækst og arbejdspladser, og det kan skattepolitikken bruges som et instrument til, siger hun.

»Her ligger en kæmpe bombe i forhold til Enhedslisten, hvis regeringen styrer efter noget, der mærkbart øger arbejdsudbuddet. Selv om regeringen har som pejlemærke, at det skal ske socialt afbalanceret, kan man sagtens forestille sig et scenarie, hvor det ikke bliver det vigtigste hensyn«, vurderer hun.

Regeringen har allerede bebudet, at den gerne vil have de borgerlige partier med i en skatteaftale. Kommentator og politisk redaktør på TV2, Henrik Qvortrup, kan sagtens se et bredere forlig for sig i fremtiden.

»Venstre har lige holdt landsmøde, hvor budskabet var, at man vil være en konstruktiv opposition. I starten skulle regeringen stege lidt i, at den kun har Enhedslisten at støtte sig til, men efterhånden tror jeg også, Venstre har en interesse i at få vist, at partiet ikke bare venter på et valg om tre-fire år. Det kan blive tilfældet ved skattereformen«, siger han.

Helle Ib vurderer, at en bredere aftale kan gå ud over regeringens forhold til Enhedslisten.

»Det vil være et scoop for regeringen, hvis den formår at lave en bred aftale med de borgerlige partier, men så tror jeg ikke, at Enhedslisten kommer med. Og så har vi en situation, når der næste år skal forhandles finanslov, hvor Enhedslisten kan se sig selv kørt lidt ud på sidelinjen, og så er det ikke sikkert, at partiet vil være et så loyalt og troværdigt støtteparti, som det har vist sig at være her i første omgang«, siger Helle Ib.

Enhedslisten har konkurrenter

Enhedslistens rolle i finanslovsforhandlingerne er tidligere blevet sammenlignet med den, som Dansk Folkeparti spillede under VK-regeringen. Ifølge Helle Ib er der dog en afgørende forskel på de to situationer.

»Dansk Folkeparti kunne regne med, at de havde enepladsen i solen. Der var ikke nogen konkurrenter. Der er den nye regering i en anden situation, og det kommer til at sætte forholdet til Enhedslisten på en stor prøve«, vurderer hun.

Henrik Qvortrup mener dog, at Enhedslisten nu har bevist, at det er klar over, hvilken kurs partiets parlamentariske aktier står i. Derfor vil Enhedslisten ikke svigte regeringen ved næste års finanslovsforhandlinger, vurderer han.

»Enhedslisten ved godt, at det ikke er alt, partiet kan blive enige med den her regering om. Partiet ved også godt, at hvis det bliver alt for besværligt ved næste års finanslovsforhandlinger, så kan de få five minutes of fame. Men hvis man presser den så meget, at det hele brister, så undergraver man også sin egen magtposition«, siger han.

»Hvis regeringen ikke har flertal og må udskirve folketingsvalg, så risikerer Enhedslisten, at de blå kommer til magten igen, og så er partiets indflydelse lig nul«, siger han.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden