Rosen. Helle Thorning-Schmidt opfyldte i går en 10 år gammel drøm og satte de første socialdemokratiske fodspor i et nyt århundrede.
Foto: Jacob Ehrbahn (arkiv)

Rosen. Helle Thorning-Schmidt opfyldte i går en 10 år gammel drøm og satte de første socialdemokratiske fodspor i et nyt århundrede.

Politik

Portræt: Helle Thorning-Schmidt, Den Første af Danmark

Tynd som en mynde, uknækkelig som silketråd. Danmark har fået en kvindelig leder.

Politik

Om lidt ankommer hun her til et svingende, syngende og sitrende Vega.

Kvinden, der har overlevet flere karaktermord, end en kat har liv.

173 blændende centimeter, der efter seks år på høje hæle mellem vind og forsvind i aftes trådte ud af vrangbilledet, som kandidat for en aften, og ind i danmarkshistorien som hende, der kronede 100 års ligestillingskamp ved at blive Danmarks første kvindelige statsminister.

»Tak«, vil hun sige. Sandsynligvis vil de synge, og Helle vil synge med. Men det er ikke hendes evne til at synge arbejdersange, der gør, at hun nåede dertil, for hun lærte aldrig flydende socialdemokratisk i sin barndom. Der er noget galt med accenten, og det høje røde A ligger et sted på toneskalaen, som hun ikke kan nå.

Alligevel er det hende, der vil stå i suset fra tusind struber og med æren for et systemskifte i sine fine hænder. Tynd som en mynde og uknækkelig som silketråd.

Hun vil stå der, selv om hun ikke besidder Jens Otto Krags statsmandsaura, Anker Jørgensens jævne jordnærhed, Svend Aukens brusende karisma, Poul Nyrups kejtede arbejderklasseindignation eller Mogens Lykketofts knastørre polyhistoriske begavelse.

Hun vil stå der, selv om ingen har dyrket, gødet og vandet smædenavnet Gucci-Helle med større ildhu end hendes egne, selv om hun ikke kunne slå Anders Fogh, og selv om hendes sjuskefejl falder ud til hendes egen økonomiske fordel. Hun vil stå der, selv om hun blev indhentet af hverdagens virkelighed, da hun fordømte de ressourcestærke, der trækker deres børn ud af folkeskolen, men selv fulgte datterens hede ønske om at komme i privatskole med veninderne.

Hun vil stå der, selv om hun er blevet kaldt en blank person, uden andre hjertefølte ambitioner end ambitionen om at være direktør i sin egen karriere.

Hun vil stå der på trods af alt det, og hun vil stå der, fordi modeordet sej i tilfældet Helle Thorning ikke dækker over en kliche, men ifølge Danmarks tidligere socialdemokratiske finansminister Knud Heinesen indkapsler hver eneste af de 173 centimeter, Helle Thorning går gennem livet med.

»Jeg har kendt samtlige socialdemokratiske partiformænd siden Viggo Kampmann. Jeg mener ikke, at nogen af dem har været udsat for så stærkt et personligt, politisk og mediemæssigt pres, som Helle har, og jeg tvivler på, at nogen af dem havde været bedre til at modstå det. Hun er sej og modig på grænsen til det frygtløse. Det er et fantastisk aktiv for en politiker«, siger Knud Heinesen.

Stephen Kinnock, der er gift med Danmarks nye statsminister, siger:

»Jeg tror, at enhver beslutning, man tager, er en blanding af at analysere data og så instinkt. Helle kan både analysere, og så har hun instinktet. Hun ser på valgmulighederne og siger så: Jeg går den vej. Det giver hende et element af frygtløshed, men det er ikke en frygtløshed, der er baseret på bare at springe ud i det. Det er baseret på en ganske rationel analyse blandet med instinkt«.

Mønsterbryderen
I et land, hvor det er en national fordom, at mennesker fra Ishøj har sværere ved at blive til noget end andre, er Helle Thorning kvinden, der bryder mønsteret. Men Ishøj er både grønne enge, ghetto, villakvarterer og vrede unge mænd, og Helle Thorning, der voksede op på den rigtige side af jernbanen ned mod vandet, er rundet af den middelklasse, som er ethvert samfunds rygrad.

Dem, som står op om morgenen klokken syv, får to børn, går på arbejde, betaler skat og falder i søvn foran fjernsynet. Hendes far var økonom, og hendes mor endte som kontorchef i en forsikringskoncern.

En overgang forsøgte hun at iklæde sin personlige skæbne et par Kansasbukser for at passe ind i den socialdemokratiske historie, men hun tog dem klogelig af igen. Hendes forældre boede i begyndelsen af hendes liv i en stor villa i Ishøj tæt ved vandet.

Hun har selv sagt det sådan her i en bog skrevet af journalisten Ninka:

»Jeg er jo en velfærdsstatsdansker. Der er nogen, der har lavet velfærdssamfundet til mig, jeg er født og opvokset i det, jeg har gået i børnehave og kommunale skoler, der lige var bygget, og gået på fritidshjem. Jeg er rundet af velfærdssamfundet«.

Helle var det yngste barn, mor var den bedste i verden, og det er hun på mange måder stadig. Når Helle Thorning kan holde sammen på livet som statsministerkandidat og mor til to børn med en mand, der er ude af landet hele ugen, er det ikke mindst på grund af Grethe Thorning.

»Jeg tror aldrig, hun har snydt nogen – i hele sit liv. Jeg tror aldrig, hun er kommet til noget på uærlig vis (...) Hun er et menneske, som har sådan noget som flid solidt forankret i sig«, har Helle Thorning sagt om sin mor, der var en meget stilfærdig opdrager, med stor indflydelse på sin datters liv.

Faderen og skilsmissen
Holger Thorning-Schmidt var anderledes. Store armbevægelser, borgerlig, liberal, festens midtpunkt. Ham, der lå ude med sine børn om natten og fortalte om stjernerne, og ham, der tog ind på herberget i Sydhavnen og arbejdede som frivillig for de hjemløse.

Familien levede som kernefamilie, til hendes far mødte en anden, og også på den måde er Helle Thorning barn af sin tid, for det var dengang, velfærdsstatens fædre og mødre for alvor begyndte at forlade hinanden. Helle Thorning har ifølge alle, som kender hende, et beundringsværdigt talent for at søge den solbeskinnede side af vejen, men hun var ti år, og skilsmissen gjorde ondt.

»Den dag, vi havde flyttet vores ting over til min mor, sad vi der alle fem, min far og min bror, min søster og min mor og jeg. Så skulle min far og min søster gå. På et tidspunkt skulle de jo tilbage til hjemmet. Og dér kan jeg huske meget meget tydeligt, hvordan vi alle sammen tudede, simpelthen«, fortæller hun Ninka.

Helle Thorning flyttede ind i en almindelig lejlighed i et almindeligt boligkvarter og voksede op med en almindelig enlig mor, som arbejdede på fuld tid. I de første år holdt familien ikke samlet jul, men det kom, og Helle Thorning er taknemmelig for, at forældrene bevarede et ordentligt forhold til hinanden.

»Folk bliver forelskede, og folk bliver skilt, og i starten var jeg sur på ham og også på hans nye kone (...) Men det er svært at opretholde, når man så mødte personen i virkeligheden – og hun var og er en skøn og elskelig kvinde. Vi levede jo en udmærket tilværelse, og alting faldt på plads, så vi kom også over det. Altså jeg mener, man skal tilgive, og man skal i særlig grad tilgive skøre familiemedlemmer, og man skal tilgive menneskelig svaghed i det hele taget«, siger hun.

Vestager om Thorning: »En født magthaver«
Margrethe Vestager kalder hende en »født magthaver«: »Når jeg ser på hende, tænker jeg, at hun også ledede pigegruppen i den klasse, hun gik i. Hun udstråler, at hun er vant til at være populær og altid har været det«, sagde den radikale leder for nylig til Berlingske Tidende.

Og sådan var det. Helle Thorning var hende, som blev valgt til Luciabrud, og som lærerne og veninderne godt kunne lide. Det var ikke sådan, at hun blæste alle omkuld med sin ekstraordinære udstråling, da hun trådte ind i 1. g på Ishøj Gymnasium i 1982, men hun var den smukke, kloge, høje, flittige, stædige, ambitiøse pige, som hadede at tabe, elskede at danse, sang popsange, stiftede ’Ishøj for fred’, stemte på VS og DKP, da hun fik stemmeret, og næsten altid var i godt humør.

»Hun var sjov, hun var engageret, hun var, hvor der skete noget. Alle kendte Helle«, siger Christina Midjord, der blev veninde med hende i 1. g. I sin gymnasietid skrev Helle Thorning og to veninder en stil med titlen ’Kvinder i det danske samfund’. Om kvinder i reklamer stod der: »Hvis det ikke forbydes, at kvinder udstiller sig selv på en sexet måde, når vi ikke videre i opløsningen af kønsrollemønsteret«.

De fik ni for stilen, og Helle Thorning var så rasende, at hun klagede til sin lærer. Hun var bedre vant. I 1985 forlod hun den samfundsmatematiske linje i gymnasiet med et karaktergennemsnit på 10,7 og var en af de to elever, der fik en udmærkelse af lærerne for at have hjulpet kammeraterne, samtidig med at de havde styr på deres egne ting.

Den blanke Helle
Gennem årene har en række begavede mennesker sagt, hvad de mente om Helle Thorning. Meget af det er ikke pænt. I foråret kaldte forfatteren og samfundsrevseren Henrik Dahl hende en blank person med begrænset almen viden.

»Hun har muligvis, hvad man kan kalde en reproduktiv begavelse, hun kan forberede sig og lære ting udenad. Men hun kan ikke indgå i de uformelle sammenhænge med egne ræsonnementer, som er så vigtige, hvis man skal lede et lille land«, skrev Henrik Dahl.

Og da valget blev udskrevet, kaldte landets førende borgerlige kommentator Claes Kastholm Hansen fra Berlingske det historisk, at en »fuldkommen uprøvet statsministerkandidat, der savner elementært kendskab til økonomiske grundbegreber, det danske samfunds komplekse struktur og forvaltningsapparatets funktionsmåde står til at blive landets næste statsminister«.

Men tidligere dekan på Københavns universitet Christian Thune, der i 1990 var formand for Samfundsuddannelsesrådet og Dansk Udenrigspolitisk Institut (DUPI) fatter ikke, hvad de taler om. Han hentede hende over i sekretariatet for formandskollegiet.

»Det slår mig altid med forbløffelse, når jeg læser i avisen, at hun er ganske overfladisk og uvidende. Det er ikke rigtigt. Hun er en meget begavet pige, og hun havde en hurtig opfattelsesevne og omstillingsevne og et veludviklet analytisk gemyt. Det slog mig, hvor uimponeret hun var i den unge alder«, siger Christian Thune, og veninden Tine Aurvig-Huggenberger, der har været næstformand i LO og har kendt Helle Thorning tæt gennem de sidste 17 år, kalder det blanke billede for noget guddommeligt sludder.

»Hun overtog et parti, der var sprængt til atomer. Hvis der ikke var kommet den rigtige leder, så var partiet brækket over på midten, og det, hun har løst, kan man altså ikke løse ved en reproduktiv begavelse«.

I kampen for at samle partiet beviste Helle Thorning også, at hun besidder den nødvendige brutalitet. Under formandsopgøret i 2005 holdt hun og Lotte Bundsgaard sammen. Men da det senere blev nødvendigt at fyre Lotte Bundsgaard som politisk ordfører, gjorde Helle Thorning-Schmidt det nødvendige. Lotte Bundsgaard er i dag ude af politik.

Helle Thorning er der stadig, selv om hendes egen kampagnegruppe under formandsopgøret mod Frank Jensen skrev et notat om hendes svage sider. Der stod:

»Er kun noget i forhold til Frank Jensen. Reaktiv – reagerer på den dagsorden, der allerede er, hvad enten den er Franks eller Foghs. Højreorienteret. Individets – ikke kollektivets kvinde. Repræsenterer ikke traditionelle socialdemokratiske værdier. Ikke politisk fornyer – bruger Nyrup og Foghs gamle formler – mangler klart politisk ideologisk projekt. Cafépige«.

Stephen og Helle
Christian Thune sad i 1992 i en komité, som hvert år sendte en enkelt studerende til det elitære Europakollegium i den belgiske by Brügge. Komiteen valgte Helle Thorning. På Europakollegiet blev Helle Thorning en del af en omgangskreds, som både spydigt, men også lidt misundeligt blev kaldt »La jeunesse dorée« – den forgyldte ungdom – af de andre unge.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En af de unge mænd i gruppen var Stephen Kinnock, som var søn af den nyligt afgåede leder af det britiske Labourparti, Neil Kinnock. Stephen og Helle blev forelskede, og på spørgsmålet om, hvad han blev forelsket i, siger Stephen Kinnock:

»Det er jo indlysende, at hun var blændende smuk, og så var hun intelligent og morsom. Vi grinede meget, og hun tog ikke sig selv for alvorligt. Men der var også en masse varme. Når vi var sammen med andre, og jeg fortalte en vittighed, så grinede hun altid lidt mere end de andre, og så morsom var jeg nu heller ikke. Det var dér, jeg tænkte, at der måske var noget ekstra«, siger Stephen Kinnock, der arbejder i Genève som direktør i World Economic Forums sektion for Europa og Centralasien.

Her er han det meste af ugen, men er i København, så ofte han kan.

Stephen og Helle foran deres hjem på Østerbro. Foto: Finn Frandsen (arkiv)
Foto: FRANDSEN FINN

Stephen og Helle foran deres hjem på Østerbro. Foto: Finn Frandsen (arkiv)

»Jeg har været så heldig, at jeg har haft arbejde, og jeg er vedblevet med at være engageret i mine internationale interesser. Somme tider er det da også godt med lidt ekstra plads i forholdet. Det er måske ikke, hvad mennesker betragter som normalt, men det fungerer for os«, siger Stephen Kinnock, søn af Labourpartiets tidligere leder og nu gift med Socialdemokratiets formand i Danmark.

»Jeg har aldrig fundet en forklaring på det. Chancerne for, at sådan noget kan ske, er one in a trillion. På en måde er det bizart og må have noget med skæbnen at gøre. Jeg har tænkt meget over det, men hver gang jeg søger en forklaring, så er der bare ikke nogen forklaring«.

Han var aldrig i tvivl om, at hun skulle stille op til formandsvalget for Socialdemokraterne, for det er en ære at blive spurgt og en ære at tjene partiet og sit land.

»Vi tænkte længe over det. Men man må tage livet ved hornene. For os var der ingen tvivl, for uanset vores arbejde havde vi tiltro til, at vi kunne give vores børn en platform af kærlighed og familieliv og få det til at fungere«, siger han.

Personligheden
Når journalister laver personligt interview med Helle Thorning, kommer de ofte lidt skuffede tilbage. For heller ikke de formåede at trænge ind til den lidt hvidkalkede kvinde med de perfekte spadseredragter og det tilknappede smil. Et smil, der kan stråle i de krystalblå øjne, men sjældent trænger igennem på tv. Interview med Danmarks nye statsminister er som regel ret kedelige.

Det samme er de samtalebøger, hvor hun selv deltager. De har fået dårlige anmeldelser, for de mangler dybde og efterlader læseren med et indtryk af en sympatisk, men uhåndgribelig personlighed uden ægte politisk eller personlig bund.

»Jeg ville gerne her citere hende for synspunkter angående kulturkamp, religionsfrihed, dansk historie, ideologi som begreb eller for den sags skyld menneskets position mellem godt og ondt. Men jeg har ikke kunnet finde noget af reel tyngde«, sagde teologen og samfundsdebattøren Sørine Gotfredsen for nylig.

Det er da også en kendsgerning, at Helle Thorning er mere til ’Vild med dans’ og amerikanske serier end til franske filosoffer og de store klassikere. Men hun iklæder sig heller ikke rollen som skønånd, og de, som kender hende, taler om et usnobbet, morsomt, ligefremt, begavet rodehoved af en kvinde.

Veninden Tine Aurvig-Huggenberger forstår godt, at de hårde magtkampe i Socialdemokratiet delvist har skabt billedet af »en hård, kold kvinde, som ikke er empatisk. Men os, der kender hende, har jo slet ikke det billede«, siger veninden, der ser facaden som en ekstrem professionalisme.

»Under skattesagen, hvor os, der holder af hende, sluttede op bag hende, sagde jeg til hende: Jamen skat. På et eller andet tidspunkt må man bryde sammen. Så kan man ikke mere. Så siger hun: »Ja. Men det er en kamp, der skal kæmpes, og når jeg går ud ad døren, så er jeg formand for Socialdemokratiet, og de har ikke brug for at se, at jeg hænger med mulen««.

At Danmarks nye statsminister er en kvinde, der forvirrer, undrer ikke Tine Aurvig-Huggenberger.

»Der er blevet lavet meget grin med, at hun er vokset op i Ishøj. Men det er hendes referenceramme, og det er det, som gør folk så skide forvirrede. For det er et kulturclash. På den ene side er hun den superbegavede kvinde, der kan begå sig på den internationale scene, hvor alle hotshots siger wow, når hun kommer. På den anden side har hun stået med overpermanentet hår i Bilkagrillen i Ishøj. Det forvirrer. Helle symboliserer på en eller anden måde den sociale opstigen i Socialdemokratiets bedste ånd, og det viser jo nogle gange, hvor skizofren den socialdemokratiske bevægelse er. Tag Svend Auken og Poul Nyrup. Svend var overklassebarn, mens Nyrup virkelig kom fra det nederste af det nederste og arbejdede sig hele vejen op. Han var symbolet på den socialdemokratiske bevægelse, men han blev aldrig helt god nok før bagefter. Helle er på en eller anden måde en mellemting mellem de to«.

Myten om Gucci-Helle
At man kan tage en kvinde ud af Ishøj, men ikke Ishøj helt ud af kvinden, oplevede Freddy Blak også, da han fik ideen til at kalde hende for Gucci-Helle. Dagen efter sad Blak roligt på sit kontor i Strasbourg, da Thorning-Schmidt flåede døren op:

»Du skal kraftedeme ikke gå rundt og kalde mig for Gucci! Bare fordi jeg ikke går rundt og ligner sådan en pose lort som dig«, råbte hun. De endte med at blive gode venner.

Forleden kom Helle Thorning hjem fra arbejde til sit hus på Østerbro. Dagligstuen var pakket med børn. Nogle spiste, nogle snakkede, og nogle så tv. Helle Thorning sagde hej og gik ovenpå til sit arbejdsværelse. Men det var, som om noget manglede. Hun gik ned igen og opdagede, at alle hendes datters veninder var der, men datteren var væk.

»Hvor er Johanne?«, spurgte hun.

»Hun er lige taget til guitar, men hun er tilbage om en time«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er Stephen Kinnock, der fortæller historien. Han kalder sit hus for en ungdomsklub. Hvor meget han er der i fremtiden, ved han ikke præcist, »men hvis det virkelig lykkes, så må vi tage den derfra«, sagde han, da Politiken talte med ham forleden. Nu lykkedes det, og han tror, at danskerne ender med at blive tilfredse med det valg, de traf i går.

»Helle er en kombination af at kende sig selv og at vide, hvor hun vil hen. Alle ved, at hun er lederen, men de ved også, at hun vil lytte. Hun samler de input, hun har fået, og så træffer hun beslutningen. Det giver højt kvalificerede beslutninger, og det er, hvad man ønsker af sin statsminister«, siger han.

Desuden tåler hun modstand, og det vil hun møde. Vælgerne gav i går Socialdemokratiet et af de dårligste valg i partiets historie.

Alligevel var det Helle Thorning-Schmidt, der stod der i aftes i Vega midt i et valgnederlag.

Tynd som en mynde og uknækkelig som silketråd blev hun kvinden, der brød ti års borgerligt styre og kronede 100 års ligestillingskamp ved at blive Danmarks første kvindelige statsminister.

Kilder: Diverse avisartikler gennem årene og bogen ’Helle for magten’ skrevet af Jakob Nielsen. Desuden bøgerne ’Helle – i samtaler med Ninka’ og ’Den første’ af Noa Redington.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce