Rådgiver. Mikael Børsting (tv.) efter gårsdagens pressemøde, hvor Lars Løkke Rasmussen blev spurgt om, hvad han vidste om lækagerne omkring Helle Thorning-Schmidts skattesag.
Foto: Ditte Valente/Politiken

Rådgiver. Mikael Børsting (tv.) efter gårsdagens pressemøde, hvor Lars Løkke Rasmussen blev spurgt om, hvad han vidste om lækagerne omkring Helle Thorning-Schmidts skattesag.

Politik

Løkkes rådgiver: Skattesagen skulle klæbe til Thorning

Tidligere V-pressechef løfter sløret for partiets strategi i skattesagen mod Helle Thorning-Schmidt.

Politik

Skattesagen var sommerens helt hotte politiske historie i sommeren 2010. Det var dengang, hvor sagen handlede om S-formand Helle Thorning-Schmidt, hendes mand, og deres skatteforhold.

I denne hektiske situation lagde de politiske modstandere i Venstre den linje, at Helle Thorning-Schmidt skulle sættes under maksimalt pres. Og det indebar, at politisk ordfører Peter Christensen (V) skulle på banen for at anklage oppositionslederen for skattespekulation og usandheder.

Det bekræfter Lars Løkke Rasmussens nuværende rådgiver, Mikael Børsting, der dengang var pressechef i Venstre og dermed rådgiver for Peter Christensen.

Selvom Helle Thorning-Schmidt senere blev frikendt af Skat, mente Venstre, at hun bevidst forsøgte at undgå at betale skat ved at tilpasse sine forklaringer til henholdsvis skattevæsnet og Justitsministeriets civilkontor.

Mikael Børsting, var det dig, der rådede Peter Christensen til at anklage Helle Thorning-Schmidt for skattespekulation?

»Det var, kan man sige, en fælles partilinje«.

At hun skulle anklages for skattespekulation?

»Anklages ... Hvad mener du?«

Hun skulle mistænkeliggøres?

»Jamen, skattesagen var en offentlig kendt sag, som Venstre kørte, fordi vi syntes, det var en sag. Vi syntes, der var et misforhold mellem, hvad der var givet udtryk for i offentligheden i forhold til hvor mange dage, hendes mand opholdt sig i Danmark – og så med skattepligten. Der blev også skrevet en del kritiske historier om sagen, og det udtalte vi os om. Og det har vi selvfølgelig drøftet i Venstre«.

Vil ikke uddybe Arnfeldt-møder
Spindoktorer holder møder med politikere. Og spindoktorer holder møder med spindoktorer.

Derfor er der ifølge Lars Løkke Rasmussens særlige rådgiver, Mikael Børsting, heller ikke noget underligt i, at han i 2010 – dengang han var pressechef i Venstre – havde tæt kontakt til skatteminister Troels Lund Poulsens (V) særlige rådgiver, Peter Arnfeldt.

Sidstnævnte er blevet meldt til politiet for at forsøge at lække S-formand Helle Thorning-Schmidts personlige skatteforhold til pressen. Et i så fald uhørt eksempel på magtmisbrug i Danmark.

Netop forbindelsen mellem Troels Lund Poulsen og Lars Løkke – og derfor også rådgiverne Peter Arnfeldt og Mikael Børsting – er interessant, fordi det kan give en indikation af statsministerens kendskab til det mulige magtmisbrug i Skatteministeriets top.

Mikael Børsting vil ikke gå nærmere ind i, hvad hans møder med Peter Arnfeldt omhandlede. Men han fastslår, at der ikke blev drøftet personfølsomme oplysninger.

»Nej, jeg kan ikke uddybe yderligere. Det kan jeg ikke«.

Har du som Venstres pressechef orienteret Lars Løkke om skattesagen efter møderne med Arnfeldt?

»Jeg har ikke yderligere kommentarer. Det, jeg håber, er, at der bliver nedsat en undersøgelseskommission, og at alle sten bliver vendt i sagen«.

Børsting: Vi lavede ikke notatet
Et af hele skattesagens omdrejningspunkter er et meget omtalt notat, som departementchef i Skatteministeriet, Peter Loft, efter påbud fra Troels Lund Poulsen tog med til et møde med Skat København om Helle Thorning-Schmidts skattesag i starten af september 2010.

Notatet skulle angivelig indeholde en konklusion om, at Helle Thorning-Schmidts mand var skattepligtig – altså det modsatte end den frikendelse, som Thorning-familien i sidste ende modtog.

Det er uvist, hvem der præcis har udarbejdet notatet, men Peter Loft har i sin redegørelse om sagen gisnet om, at Venstres pressetjeneste måske står bag det. Det er dog ikke korrekt, fastslår Mikael Børsting.

»Det kan jeg fuldstændig afvise«.

Har Venstres pressetjeneste, mens du var der, lagt nogen former for pres på afgørelsen af sagen?

»Det kan jeg også fuldstændig afvise, at Venstre har. Og igen: Jeg ser frem til undersøgelseskommissionen. Det støtter alle i Venstre«.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce