Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Ja. Politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen kan kostatere, at hun har sit partis hovedbestyrelse bag sig.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enhedslistens hovedbestyrelse giver grønt lys til finanslov

Folketingsgruppen får mandat til at skrive under på aftalen med regeringen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enhedslistens hovedbestyrelse har givet partiets folketingsmedlemmer mandat til at stemme for finansloven.

»Folketingsgruppen har fået mandat til at meddele finansministeren, at Enhedslistens hovedbestyrelse og folketingsgruppe støtter det, vi har forhandlet os frem til«, siger politisk ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

Det betyder, at Enhedslisten for første gang nogensinde kan stemme for en finanslov.

»Der var to, der undlod at stemme. Alle andre stemte for. Det er et udtryk for, at vi har fået nogle gode ting igennem«, siger Johanne Schmidt-Nielsen om den afstemning, som hovedbestyrelsens 25 medlemmer netop har afholdt.

Enhedslistens forhandlere kan nu lukke aftalen om næste års finanslov endeligt med regeringen uden at være nervøse for, at partiets hovedbestyrelse i sidste ende vil sætte sig imod.

Hovedbestyrelsen skal sige ja Det er ikke nok, at Enhedslistens forhandlerhold, bestående af Johanne Schmidt-Nielsen, finansordfører Frank Aaen og gruppeformand Per Clausen, allerede er blevet enige med regeringen om store dele af næste års finanslov.

I modsætning til de øvrige partier i Folketinget er Enhedslistens organisatoriske regler skruet sådan sammen, at hovedbestyrelsen skal godkende alle større aftaler, som partiets folketingsmedlemmer indgår i. De 25 hovedbestyrelsesmedlemmer skal også sige god for aftalen.

FAKTA

Det betyder, at partiets folketingsgruppe i sidste ende først kan stemme for finansloven i folketingssalen, når hovedbestyrelsen har nikket ja.

Det vil være første gang, det sker, i partiets historie.

Finansordfører Frank Aaen tror, at dagens vedtagelse kan være med til at lægge fordomme om partiet i graven.

»Det har i nogle år været den opfattelse, at Enhedslisten kun var imod og kun kritiserede og protesterede. Det har ikke været rigtigt på noget tidspunkt, og jeg er sikker på, at med den her vedtagelse, så har vi skudt en pind igennem det. Vi har vist omverdenen, at man godt kan føre venstreorienteret politik baseret på principper uden at sælge ud«, siger han.

Siger også ja til kongehuset
Blandt de elementer, Enhedslisten også stemmer ja til, når partiet stemmer ja til finansloven vil være en forøgelse af statens løn til kongehuset. Næste år får kongehuset en million kroner mere, end der blev tilført den royale familie i år.

Desuden bliver kommunernes budgetter fortsat meget stramme. Og selv om det strider imod partiets politik, kan Enhedslisten godt acceptere det, siger medlem af hovedbestyrelsen Anne Mette Omø Carlsen.

»Jeg har det sådan, at for eksempel dette her med kongehuset, det er ikke noget, Enhedslisten ville have stillet som forsalg, men det er en del af finansloven, og det er en million kroner«, siger hun.

Ikke en revolution, men godt nok

»Man må se på det samlede resultat. Vi har fået sat social dumping på dagsordenen, lavet forbedringer for arbejdsløse, der har fået ret til uddannelse, kontanthjælpsmodtagere har fået ret til ferie med deres børn, og fattigdomsydelserne, som har ramt mange hårdt, er blevet fjernet. Så vi må se på, om vi synes, vi har fået mange ting igennem, og det synes jeg helt sikkert, at vi har«, siger hun.

Samlet set bevæger finansloven for 2012 ifølge Enhedslisten Danmark i den rigtige retning.

»Den laver ikke nogen revolutioner i Danmark, men det kan være, den giver nogle bitte små skridt i retning af, at Danmark bliver mere humant«, siger Anne Mette Omø Carlsen.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden