Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forventninger. En Megafonmåling lavet for Politiken og TV 2 viser, at 55 procent ønsker, at Thorning skal være »ambitiøs med løsninger over for arbejdsløshedsproblemet« i sin nytårstale.
Foto: Jacob Ehrbahn (arkiv)

Forventninger. En Megafonmåling lavet for Politiken og TV 2 viser, at 55 procent ønsker, at Thorning skal være »ambitiøs med løsninger over for arbejdsløshedsproblemet« i sin nytårstale.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Presset er stort på Thorning før nytårstale

Danskerne til statsministeren før den første nytårstale: Tal om ret og pligt. Ekspert: Kom ud af krisen med et nyt budskab.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når Helle Thorning-Schmidt (S) i morgen sætter sig til rette bag skrivebordet på Marienborg, ser den samlede vælgerbefolkning i øjnene og for første gang leverer en nytårstale som statsminister, så har danskerne klare forventninger til, hvad de gerne vil høre.

Det er rigets økonomiske tilstand, der fylder.

En Megafonmåling lavet for Politiken og TV 2 viser, at 55 procent ønsker, at Thorning skal være »ambitiøs med løsninger over for arbejdsløshedsproblemet«.

Og så har debatten om et opgør med krævementaliteten i forhold til velfærdsgoderne sat sig hos danskerne. 47 procent svarer, at statsministeren bør »opfordre til, at vi skal gøre vores pligt, før vi kræver vores ret«.

En oplagt platform Efter tre måneder med katastrofale meningsmålinger er der opstået et monumentalt pres på statsministeren for at vise retning og skabe begejstring for regeringsprojektet. Og nytårstalen er en oplagt platform til at vise den retning og give hende manøvrerum. Det vurderer lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet Rune Slothuus. »Der er et pres på hende ud fra meningsmålingerne. Selv om der er lang tid til næste valg, så har en regering lettere ved at lægge pres og gennemføre sin politik, hvis man står godt i målingerne«.

Han er netop ved at lægge sidste hånd på en omfattende undersøgelse af effekten af Lars Løkke Rasmussens nytårstale fra sidste år, hvor han lancerede afskaffelsen af efterlønnen og skabte fornyet begejstring blandt de borgerlige vælgere.

Men det vil kræve et egentligt nyt politisk udspil at gøre ham kunsten efter, vurderer Rune Slothuus.

»Hvis det skal påvirke folks holdninger, så nytter det ikke at gøre mere af det samme. Der skal et nyt budskab eller projekt på banen«, siger han.

Vil udpensle regeringsgrundlaget
Ifølge Politikens oplysninger vil Thornings tale først og fremmest forsøge at få udpenslet, hvad regeringsgrundlaget fra oktober går ud på. Erkendelsen er, at det fuldstændig druknede i debatten om løftebrud.

Og så vil Thorning forsøge at brede debatten om ret og pligt ud, så den fra blot at handle om kontanthjælpsmodtagere kommer til at handle om, at alle danskere må bidrage i en krisetid. Så hvis de kommende overenskomstforhandlinger kræver løntilbageholdenhed, så gælder det også på chefgangen.Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, advarer på forhånd mod at skrue forventningerne op til et urealistisk niveau.

»En nytårstale er bare en nytårstale. Men det er en vigtig tale, for der har statsministeren muligheden for at udfolde det regeringsprojekt, hun står i spidsen for«, siger Heunicke, der lover, at de forventninger, danskerne opstiller i dagens måling, kan de forvente at få indfriet.

Nyt projekt er blevet sat i søen

Men det er ikke nok for det bagland, der blandt andet her i avisen har krævet handling. Så hvad Thorning ikke har tænkt sig at lancere af nye initiativer i nytårstalen, har de socialdemokratiske græsrødder i stedet kastet sig over. I al stilhed er et nyt projekt blevet sat i søen, der skal pumpe nyt politisk blod i partiet. »Efter flere år, hvor vi har været optaget af valgkamp og strategi, så skal vi diskutere ideologi og Danmark på den lange bane«, siger formanden for Socialdemokraterne i København, Jan Salling Kristensen.

LÆS OGSÅ Projektet skal godkendes af partiets hovedbestyrelse i januar, og målet er helt klart: at finde nye politiske pejlemærker, der skal bremse vælgerflugten. »Vi er simpelthen nødt til at få fremgang næste gang«, siger Jan Salling Kristensen.FACEBOOKBliv ven med Politiken

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden