Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Befrielsesaktioner. Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, er forarget over, at udenrigsminister Villy Søvndal (SF) lukker muligheden for, at danske soldater kan befri danske piratgidsler. Arkivfoto.
Foto: CATHRINE ERTMANN

Befrielsesaktioner. Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, er forarget over, at udenrigsminister Villy Søvndal (SF) lukker muligheden for, at danske soldater kan befri danske piratgidsler. Arkivfoto.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DF: Send danske soldater ud efter piratgidsler

Udenrigsministeren burde spille mere med musklerne over for pirater, mener Dansk Folkeparti.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske gidsler hos Somalias pirater burde ikke kun befries, når de tilfældigvis bliver involveret i en amerikansk befrielsesaktion.

Det mener Dansk Folkeparti, der gerne så, at danske specialstyrker sendes på befrielsesaktioner i Somalia.

LÆS OGSÅ

»Vi skal sætte hårdt mod hårdt. Vi skal lade gidseltagerne vide, at vores hær og fly og flåde står klar til at gøre, hvad de kan, for at befri de af vores landsmænd, som piraterne tager som gidsler«, siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen.

Danmark kan også befri gidsler
Den danske nødhjælpsarbejder Poul Hagen Thisted og hans amerikanske kollega Jessica Buchanan blev i nat befriet af amerikanske Navy Seals, der blev fløjet i to helikoptere til det sted, hvor pirater holdt dem fanget. Her kom de amerikanske elitesoldater i kraftig skudveksling med gidseltagerne, og op mod ni somaliere meldes dræbt.

Den slags aktioner burde Danmark også true med at gennemføre, mener Søren Espersen.

»Somalierne skal vide, at hvis de tager danske gidsler, risikerer de at blive slået ihjel«, siger han.

»Vores specialstyrker er lige så dygtige som Navy Seals. De har samme uddannelse, og de kan sagtens gennemføre aktioner på somalisk fastland. Hvorfor dog ikke?«, siger Søren Espersen.

Søvndal jokker i spinaten
Søren Espersen er dybt forundret over udenrigsminister Villy Søvndals (SF) kommentarer til nattens befrielsesaktion.

Søvndal siger til Ritzau, at andre danske gidsler ikke skal forvente lignende aktioner fra dansk side, og at Danmark ikke ønsker at indlede en ny barsk linje med dødelige aktioner over for somaliske gidseltagere.

»Det er meget, meget rystende, at Søvndal siger lige ud, at den slags gør Danmark ikke. Det er da en underlig melding. En udenrigsminister kunne da i det mindste have ladet alle muligheder stå åbne. Nu afvikler han i stedet presset og gør det meget lettere for gidseltagerne at få det, som de vil have det«, siger Søren Espersen.

»Søvndal gør faktisk vores gidsler en bjørnetjeneste her. Det er dybt forargeligt. Han har virkelig jokket i spinaten«.

Danskere bliver ikke befriet

Efter nattens befrielsesaktion sidder der stadig to danske statsborgere som gidsler i Somalia. De to søfolk Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn blev taget til fange 12. januar sidste år, da pirater kaprede fragtskibet Leopard.

De skal dog ikke forvente lignende befrielsesaktioner, siger Villy Søvndal.

»I lyset af befrielsen her forstår vi godt utålmodigheden fra de tilbageværende gidsler og deres pårørende. Vi gør, hvad vi kan, men det står selvfølgelig klart, at den danske stat forhandler ikke med gidseltagere«, siger Søvndal til Ritzau.

LÆS OGSÅ

Ifølge udenrigsministeren var det ganske særlige forhold, der spillede ind, da USA besluttede at hente de to gidsler ud fra Somalia. Udenrigsministeren fortæller til Ritzau, at hvis det ikke havde været fordi, det amerikanske gidsel, Jessica Buchanan, risikerede at dø af helbredsmæssige årsager under sit fangenskab i Somalia, så havde amerikanerne ikke iværksat den voldsomme aktion.

»Der er en ganske særlig situation her, som har at gøre med helbredsforhold hos det ene af gidslerne. Det er det, der gør, at der er en særlig situation i denne sag«, siger Villy Søvndal til Ritzau.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden