Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: DALUM ASTRID
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skat kan kortlægge Kinnocks færden

Spørgsmålet om, hvor mange dage Helle Thorning-Schmidts mand har opholdt sig i Danmark, lader sig opklare gennem kreditkort og passagerlister.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skattemyndighederne har pæne chancer for at opklare mysteriet om, hvor mange dage Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, reelt har opholdt sig i Danmark. Når det gælder mistanker om skatteunddragelse, er det nemlig muligt for Skat at få adgang til alt fra kreditkorttransaktioner til oplysninger fra flyselskaber.

»Det har vi tidligere gjort i sager, hvor det drejer sig om at afdække personers tilstedeværelse i landet. Når nogen hæver på sit kreditkort, kan vi på klokkeslæt og dato få oplyst, hvor i landet det finder sted. I nogle tilfælde er der også muligheder for at få flyselskaber til at udlevere passagerlister«, siger Ole Bønnelykke.

LÆS ARTIKEL

Han er afdelingsleder i Skats gruppe for økonomisk kriminalitet, men kan ikke udtale sig om den konkrete sag mod Stephen Kinnock, der nu er genstand for en undersøgelse i både politiet og hos Skat.

Her bliver det store spørgsmål, om Helle Thorning-Schmidts britiske mand har boet så meget i Danmark, at han burde have betalt skat, selv om han til hverdag er direktør i World Economic Forum i Schweiz. Tidligere har han i en årrække arbejdet i udlandet for den britiske kultur- og uddannelsesorganisation British Council.

Kinnock har været skattepligtig
En mailkorrespondance mellem Justitsministeriet og Socialdemokraternes partiformand tyder på, at Stephen Kinnock siden 2004 har tilbragt alle weekender hos familien på Østerbro. Hvis det er tilfældet, har han været skattepligtig, fordi det tæller som fire dage, vurderer flere skatteeksperter.

Helle Thorning-Schmidt, der i går afbrød sin ferie i udlandet for at tage hånd om affæren, beklager nu, at hun har »sjusket« med oplysningerne til Justitsministeriet, og at hendes mand sidste år kun opholdt sig 33 weekender i Danmark. Men partiformanden understreger, at hun ikke har villet »snyde nogen« eller opnå en »økonomisk gevinst«.

Ifølge reglerne er en person skattepligtig, hvis vedkommende har bopæl i Danmark eller opholder sig seks måneder i landet. Men også tilknytningen og de såkaldte livsinteresser er af afgørende betydning for spørgsmålet, om Stephen Kinnock har skullet svare skat i både Danmark og Schweiz, oplyser den tidligere formand for Ligningsrådet professor i skatteret Niels Winther-Sørensen:

LÆS ARTIKEL

»Normalt vil skattemyndighederne se på, hvad der er centrum for personens livsinteresser. Hvis en mand har sin kone og hjemmeboende børn her i landet, vil det som regel veje tungest. Man kan ikke klare frisag ved at sige, at det er konen, der ejer huset«, siger han.

Tidligere på året idømte Københavns Byret den professionelle golfspiller Søren Hansen en bøde på otte millioner kroner, fordi han har opholdt sig for længe i Danmark, men officielt boede og betalte skat i det lukrative Monaco. Han blev dog ’kun’ dømt for grov uagtsomhed, så det kan også være strafbart ikke at sætte sig ordentligt ind i reglerne.

Flere år tilbage i tiden

Af dommen fremgår det, at golfspilleren mellem 2002 og 2006 var på besøg herhjemme mellem 140 og 160 dage om året. Sagen viser, at det ikke nødvendigvis er sådan, at man kan undlade at betale skat i Danmark, så længe man blot opholder sig mindre end 180 dage i landet. Efter at sagen om Helle Thorning-Schmidts mand kom frem for nogle uger siden, besluttede familien, at Stephen Kinnock nu vil svare dansk skat og selvangive sin indkomst. Han skal i den forbindelse have indbetalt 250.000 kroner for 2009, hvorved skattemyndighederne dårligt kan komme efter ham for det år.

LÆS ARTIKEL Men Skat har også bedt Stephen Kinnock redegøre for sine indkomstforhold for tre år tilbage i tiden. Dermed kommer undersøgelsen også til at dreje sig om hans skattemæssige tilknytning til Danmark, mens han arbejdede for British Council i blandt andet Rusland. Dengang betalte Stephen Kinnock skat i England, der ligesom Schweiz har en betydeligt lavere skat end den danske. Helle Thorning-Schmidt har tidligere forklaret, at hendes mand var »udsendt diplomat for Storbritannien«, og selv »hvis han tiggede og bad om lov til at betale indkomstskat i Danmark, ville det ikke kunne lade sig gøre i hans tilfælde«. Men spørgsmålet er imidlertid, om familien har været opmærksom på, at der også skal svares skat af andre indtægter end indkomsten.Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

I gårsdagens medievirvar var det ikke muligt at få Helle Thorning-Schmidts kommentar til forhold, der går længere tid tilbage end 2009. Men hun erklærede sig parat til at fremlægge flybilletter og anden dokumentation, som myndighederne måtte efterspørge.

Ifølge afdelingsleder i Skat Ole Bønnelykke er der ingen klare regler om, at udenlandske statsborger med ophold i Danmark skal kontakte skattemyndighederne: »Men hvis man er i tvivl eller har et problem, er det altid fornuftigt at henvende sig«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden