Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

DF er klar til at indgå aftale uden Venstre og Konservative

Venstre fremlægger ultimativt krav for at lave aftale om førtidspension.

Politik

I modsætning til Venstre vil Dansk Folkeparti gerne lukke en aftale om førtidspension og fleksjob, selv om der endnu ikke er fremlagt en samlet langtidsplan for dansk økonomi frem mod 2020.

Det siger gruppeformand Kristian Thulesen Dahl (DF), hvis parti rent matematisk sagtens kan levere et flertal sammen med regeringen uden om Venstre og de øvrige partier.

Hvis vi vurderer, at vi kan få en fornuftig aftale, så indgår vi en aftale, uanset hvad de andre partier gør»Hvis vi vurderer, at vi kan få en fornuftig aftale, så indgår vi en aftale, uanset hvad de andre partier gør«, siger Kristian Thulesen Dahl.

DF er bekymret for midlertidige ydelser
Han lægger dog ikke skjul på, at partiet bevæger sig til forhandlingsbordet med en forhåndsbekymring for, om de midlertidige ydelser, som regeringen i stedet for førtidspension vil tildele personer i ressourceforløb, bliver store nok.

»Vi vil ind og kigge på de enkelte grupper, for i udgangspunktet er vi ikke tilhængere af, at ydelsesniveauet bliver lavere. Vi har forestillet os en situation, hvor folk får den ydelse, som en førtidspension kunne berettige til«, siger Thulesen Dahl.

Fleksjob- og førtidspensionsforhandlinger bliver ouverturen til et omfattende reformår og anses derfor som en test af såvel regeringens evne til at indgå brede forlig som Venstres reelle kompromisvilje.

LÆS OGSÅ Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, har netop skitseret sine krav for at tage del i reformarbejdet. I et Berlingske-interview fastslog han, at Venstre vil se regeringens samlede plan frem mod 2020, før han giver sin støtte til nogen delreform af f.eks. førtidspension og fleksjob: »Vi vil gerne bidrage, men det skal ske i et oplyst rum. Vi må have faktorerne op i den rigtige orden. Det starter ikke med, at vi begynder at lave små delaftaler, der skal bidrage til at få et eller andet stort regnestykke til at gå op, som vi ikke kender«.

LÆS ARTIKLEN

Gruppeformand Kristian Jensen (V) forklarer, at regeringens signaler på dette punkt har været positive og flugter med VK-regeringens planer.

»Vi vil gerne forhandle med regeringen og forsøge at trække den i en ambitiøs retning. Men vi vil ikke lukke en aftale, før vi ved, hvad det er for et hul, der skal fyldes op. Vi vil vide præcis, hvor mange penge der skal findes, før økonomien er holdbar«, siger Kristian Jensen.

Udmeldingen bekymrer ikke ministeren
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er dog ikke så bekymret.

»Nu fremlægger vi vores reformforslag, og så håber vi selvfølgelig, at vi kan komme i gang med forhandlingerne. Alle er enige om, at det er nødvendigt«, siger hun.

Enhedslisten vil ikke skære store beløb af ordningen

Hos regeringens støtteparti, Enhedslisten, tegner forhandlingerne til at blive op ad bakke. Partiet, der ikke er med i de nuværende aftaler for førtidspension og fleksjob, har ifølge arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen (EL) tilkendegivet, at de gerne vil deltage. Men ikke uden betingelser. F.eks. er det for Enhedslisten uspiseligt at skære store beløb af den fleksjobordning, som ifølge Politikens oplysninger netop vil være en af de primære finansieringskilder, når Mette Frederiksen og Karen Hækkerup (S) i eftermiddag fremlægger et »fuldt finansieret« reformforslag. Ifølge Finn Sørensen »har vi et alvorligt problem«, hvis fleksjobordningen bliver beskåret kraftigt for at spare penge og sikre finansiering til de nye rehabiliteringsteam.FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce