Carla Lucia Knakkergaard er en af de elitebørn, der blev fjernet fra familien i Grønland og sendt til Danmark. Hun kræver nu en undskyldning fra den danske stat.
Foto: KÅRE VIEMOSE

Carla Lucia Knakkergaard er en af de elitebørn, der blev fjernet fra familien i Grønland og sendt til Danmark. Hun kræver nu en undskyldning fra den danske stat.

Politik

Løkke vender grønlandske børn ryggen

Statsministeren vil ikke undskylde for »socialt eksperiment«, der traumatiserende grønlandske børn i 1950'erne.

Politik

Tankegangen var væsentligt anderledes end i dag, og projektet blev iværksat ud fra de bedste intentioner.

Det mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om det projekt, der i 1950'erne sendte grønlandske børn til Danmark. Projektet fratog i flere år børnene kontakt med deres famlie, som led i det, der skulle have været en velgørende fordanskning.

Derfor er det ikke nødvendigt for den danske stat at give en officiel undskyldning til de ramte børn og deres familier, mener statsministeren.

Det fremgår af svaret på et paragraf 20-spørgsmål stillet af det grønlandske folketingsmedlem Juliane Henningsens (IA). Hun ville vide, om Løkke agtede at give en undskyldning på den danske stats vegne for det fejlslagne projekt.

Hun er blevet bakket op af Socialdemokraterne, den grønlandske regering og de involverede selv i kravet om en undskyldning. Men den får de ikke.

»Historien står ikke til at ændre. Regeringen betragter kolonitiden som en afsluttet del af vores fælles historie. Vi må glæde os over, at tiden er en anden nu«, skriver Lars Løkke Rasmussen.

DOKUMENTATION: Se Løkkes svar til Folketinget(eksternt link)

Vendte aldrig tilbage til Grønland
I 1951 udvalgte kolonimagten Danmark 22 grønlandske børn i alderen fem til otte år og transporterede dem til Danmark.

Intentionen var, at de skulle danne fortrop for det nye to-sprogede skolevæsen i Grønland.

Derfor blev de i Danmark indoktrineret med dansk sprog, kultur og traditioner, mens de efterladte familier ikke kunne få at vide, hvad der skete med deres børn, eller hvornår de kom hjem igen.

Under forløbet mistede børnene deres grønlandske sprog og tilhørsforhold.

LÆS ARTIKEL

Vil have overgreb anerkendt

Meget få returnerede til Grønland. Undervejs gik forsøget galt, og de grønlandske børn blev, med tvivlsomt samtykke, adopteret af danske familier. De heldige af dem.

Resten blev placeret på børnehjem.

Over halvdelen af børnene er døde i en tidlig alder, mens mange først som voksne har fået historien om deres barndom og forklaringen på, hvorfor de blev bortadopteret. Derfor har de og deres familier nu forsøgt at få overgrebet anerkendt, så de kan finde ro.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce