Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Smil. Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl (tv) og de konservatives Benedikte Kiær er blandt den lange række af politikere, der jubler over det nye energiforlig.
Foto: Jens Dresling

Smil. Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl (tv) og de konservatives Benedikte Kiær er blandt den lange række af politikere, der jubler over det nye energiforlig.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Energiaftale udløser bølge af (selv)ros

De fleste partier udnævner sig selv og klimaet som vindere efter nyt energiforlig.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»En sejr for danskerne«, skriver Venstre.

»Verdens bedste ENERGIFORLIG!!!«, skriver uddannelsesminister Morten Østergaard (R) på Facebook.

»En historisk energiaftale med tårnhøje ambitioner«, lyder det fra SF's politiske ordfører, Jesper Petersen.

Efter at regeringen i eftermiddags fik forhandlet en klimaaftale på plads med Venstre og de konservative, og også Dansk Folkeparti og Enhedslisten tilsluttede sig, har politikerne fået travlt med at udnævne det brede forlig til en aftale, som lige præcis deres parti har fået sat særlige aftryk på.

Jubel hele vejen rundt »YES! - en energiaftale, der lyser langt væk af SF-politik. Det er bare så godt«, skriver SF's næstformand, Meta Fuglsang, på Facebook.

Samtidig jubler også Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen.

»Venstre har sat stærke aftryk i forhandlingerne om en ny energiaftale«, skriver han på Facebook.

Og Enhedslisten jubler med over aftalen, hvor »Enhedslistens ønsker stille og roligt er blevet skrevet ind i aftaleteksten«, som partiets energiordfører Per Clausen udtaler.

Opposition og regering er mødtes på halvvejen
Aftalen, der sætter rammerne for Danmarks mål og investeringer på energiområdet, betyder blandt andet, at der opføres to havvindmølleparker, der skal producere 1000 megawatt om året - men ikke lige så meget, som regeringen oprindelig havde håbet på.

Desuden skal en række danske husstande afskaffe oliefyrene og overgå til mere miljøvenlige energikilder - men ikke lige så mange husstande, som regeringen oprindelig havde foreslået.

Samlet set koster aftalen milliarder af kroner - men langt fra de 5,6 milliarder, som regeringen i sit oprindelige udspil lagde op til. Den endelige aftale bliver omkring 2 milliarder kroner billigere.

Siden november har regeringen og de borgerlige partier forhandlet om aftalen, og da V og K i dag forlod Klima- og Energiminsteriet med et forlig under armen, var de mere end tilfredse med resultatet af forhandlingerne.

»Ja, det blev lidt dyrere at være dansker. Det er - desværre - uundgåeligt med den regering, Danmark har. Men regningen blev to milliarder kroner mindre end den røde regering lagde op til med Enhedslistens opbakning. Det kan vi godt være bekendt«, skriver Lars Løkke Rasmussen på Facebook.

Stolt minister præsenterer »historisk« forlig
Den borgerlige glæde gør dog ikke ministeren, der har siddet for bordenden i forhandlingerne, Martin Lidegaard, mindre stolt af aftalen:

»Det er en af de allerbedste energiaftaler i danmarkshistorien. Man holder fast i målsætningen om 50 procent vedvarende energi i 2020«, siger han.

»Det er tale om det bredeste, det grønneste og det længstvarende energiforlig nogensinde i Danmark«, konkluderer han.

En enkelt sur mund

Selv miljøorganisationen Greenpeace, der normalt råber højt om, at politikernes klimaambitioner bør være højere, har taget det helt store smil på i dagens anledning:

»Det er yderst tilfredsstillende, at regeringen i dag har færdigforhandlet en bred energiaftale, som sikrer, at regeringens ambitiøse energi- og klimamål kan nås. Det er mål, som kan bringe Danmark helt i front i grøn omstilling til 100 % vedvarende energi«, skriver oganisationen i en pressemeddelelse.

Én enkelt stemme adskiller sig dog i mængen. Stemmen fra det eneste parti i Folketinget, som ikke er med i forliget. Liberal Alliances partiformand, Anders Samuelsen, ærgrer sig over, at aftalen er dyr for både danskerne og landets virksomheder.

»Så forlod V og K det borgerlige Danmark: De har netop lagt stemmer til et energiforlig, der gør det op mod 1.300 kr dyrere om året at være familie i DK!«, skriver den enlige svale, der ikke synger med i det rosende kor, på Facebook.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden