Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

PET frikender sig selv i makuleringssag

Makuleringer er foregået efter foreskrifterne, skriver PET i redegørelse.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De meget omtalte makuleringer af arkivmapper med informationer om nuværende erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) og flere tidligere statsministre fra PETs arkiv foregik helt efter bogen.

Det skriver PET i en redegørelse, efterretningstjenesten selv har udarbejdet.

Efterretningstjenesten skriver, at siden det i 1968 blev forbudt at registrere personer udelukkende for aktivitet i lovlige politiske henseender, har man løbende slettet sagsmapper, der ikke længere er relevante for PET.

Læs også

»Sletningsprincippet skal ses i sammenhæng med, at PET som led i sin efterretningsvirksomhed indsamler meget personfølsomme oplysninger, og at opbevaringen og behandlingen af disse oplysninger alene sker med henblik på at understøtte PET’s arbejde og således ikke med henblik på andre formål, f.eks. dokumentation eller forskning«, skriver PET i sin redegørelse.

Slettes efter ti år

I redegørelsen hedder det, at efterretningstjenesten efter den kolde krigs afslutning reviderede sin praksis i forhold til sletning af sagsmapper.

DOKUMENTATION Læs redegørelsen på PETs hjemmeside(eksternt link)

»Det følger af disse retningslinjer, at registreringer på andet grundlag end sikkerhedsgodkendelse skal slettes, såfremt der ikke har været registreringsværdige aktiviteter i de seneste 10 år«, skriver PET.

Læs også

Dog kan nogle sager, der er af særlig historisk interesse gemmes ud over de ti år.

I rapporten skriver PET, at man i årene 1964-67 slettede 54.413 registreringer, og at man igen i årene 1973-75 gennemgik 30.000 sagsmapper, hvoraf 3.000 blev slettet.

Læs også

»Sammenfattende er det PET’s vurdering, at den løbende sletning og makulering af registreringer mv. er sket i overensstemmelse med gældende retningslinjer for PET, og PET er ikke i besiddelse af oplysninger, der tyder på, at sletning og makulering som led i enten den løbende revision eller mere samlede revisioner af PET’s registre mv. har været uretmæssige eller tjent andre formål end at sikre overholdelsen af relevante tidsfrister og – eventuelt nye – registreringsprincipper«.

Grunden til, at mapper på fremtrædende politikere kan være slettet, skriver PET, er muligvis, at de udelukkende har indeholdt avisudklip og andre tilgængelige materialer, og derfor ikke har indeholdt historisk unikt indhold.

FACEBOOK

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden