Velkommen. Amerikanske Genevieve Fry, der bor på Frederiksberg med sin danske mand,  er en af dem, integrationsministeren vil give  positiv særbehandling.
Foto: Morten Langkilde

Velkommen. Amerikanske Genevieve Fry, der bor på Frederiksberg med sin danske mand, er en af dem, integrationsministeren vil give positiv særbehandling.

Politik

Søren Pind vil sortere udlændinge

Integrationsministeren vil indføre positiv særbehandling af borgere fra lande som USA, Canada og Japan.

Politik

Tiden er løbet fra Anders Fogh Rasmussens (V) faste og fair udlændingepolitik, der har været så rigid, at den har udelukket mennesker fra Danmark, som uden problemer kunne have bidraget positivt til det danske samfund.

Det siger integrationsminister Søren Pind (V), som gennem positiv særbehandling nu vil gøre det lettere for borgere fra bestemte lande at blive familiesammenført til Danmark.

»Det er et kolossalt problem, at udlændingelovgivningen er så fyldt med lighedsmageri, at vi skader folk, som gerne vil og kan Danmark, i helt unødig grad. Reglerne har været pakket ind i juristeri og misforstået lighedsmageri«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Ministeren vil i første omgang fritage borgere fra lande som USA, Canada, Australien, New Zealand og Japan for at tage den såkaldte indvandringsprøve, man skal have for at blive familiesammenført. Prøven består af en sprogprøve og en videnstest om det danske samfund.

Inspirationen kommer fra Holland og Tyskland, der har taget lignende tiltag. Ministeren vil med forslaget ændre det omdiskuterede pointsystem for familiesammenføringer. Heri blev det besluttet, at personer, der ønsker familiesammenføring, skal samle point ud fra uddannelse, tidligere job og sprogkundskaber. Indvandrerprøven var en del af testen.

»Det er et brud på den politik, vi har ført siden 2001. Hvor omfattende det kan blive, kommer an på den juridiske disput, men nu er Pandoras æske i hvert fald åben. Jeg kommer til at bruge mange kræfter på det her«, siger ministeren.

DF: Fremragende ide
De lande, der kan komme gennem ministerens nåleøje, skal være medlem af OECD, være placeret i den øverste gruppe af lande på Human Development Index og have visumfritagelse efter EU-reglerne.

Dansk Folkeparti, som om nogen har været fortalere for en stram udlændingelov, er åben over for en ændring af loven.

Nu er det så bedre at forelske sig i en amerikaner end i en brasilianer»Det er en fremragende ide. De problemer, vi har, er jo ikke på grund af amerikanere. Vi er allerede i gang med en modernisering af udlændingeloven«, siger næstformand Peter Skaarup (DF).

Hellere end amerikaner end en brasilianer

Derimod bliver forslaget set som et »makværk« af oppositionen.

»Han indrømmer med forslaget, at de krav, der stilles i dag, er for skrappe«, siger de radikales integrationsordfører Marianne Jelved, der bakkes op af Socialdemokraternes integrationsordfører, Henrik Dam Kristensen. »Regeringen og DF mener, at man kan komme lettere hertil, hvis man har en god uddannelse og mange penge. Men det her handler jo om danske statsborgere, der forelsker sig. Nu er det så bedre at forelske sig i en amerikaner end i en brasilianer«, siger han.

LÆS OGSÅ Hos organisationen Ægteskab uden grænser kalder talsmand Lars Kyhnau Hansen det »sludder og vrøvl«, at det skulle være lettere at integrere for eksempel amerikanere end folk fra andre lande. »Tyrkere, filippinere og thailænderes erhvervsfrekvens er ikke særlig lav og måske kun et par procent lavere end amerikaneres«, siger Lars Kyhnau Hansen.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce