Omstridt lømmelpakke er vedtaget

Den omdiskuterede lov, der skal sikre et klimatopmøde uden ballade, er vedtaget.

Politik

Debatten om regeringens såkaldte lømmelpakke er slut.

Et flertal i Folketinget bestående af Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti har vedtaget loven, der giver politiet flere beføjelser, når der opstår uroligheder i gaderne.

Inden loven blev vedtaget fortsatte oppositionen sin kritik af pakken, som Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten, de radikale og Liberal Alliance har kritiseret skarpt.

»Jeg synes nærmest, det er vildledende markedsføring, når man kalder det lømmelpakken. Den handler nemlig om nogle andre mennesker. Dette her lovforslag rammer ikke dem, der generer byen. Det rammer andre mennesker. Det er sjusk, og det risikerer at blive en dårligt gennemført knivlov«, sagde socialdemokraternes retsordfører Karen Hækkerup (S).

Frygter anholdelse af uskyldige Oppositionen gentog gang på gang, at den mener, der allerede er rigeligt med love, der sørger for, at politiet kan sætte ind over for ballademagere under for eksempel FN's klimatopmøde i december, og at lømmelpakken vil ramme de fredelige aktivister og demonstranter.

Det er blandt andet muligheden for at anholde personer administrativt og tilbageholde dem i op til 12 timer, selv om de ikke deltager i optøjerne, som oppositionspartierne mener vil afholde fredelige aktivister fra at deltage i demonstrationer.

»Jeg mener, det er en meget alvorlig udvidelse af politiets beføjelser, man laver her. Det kan være mennesker, der stopper op i deres boligområde, fordi de kan se, at der er uro. Måske stopper de for at snakke med deres nabo, og hvis der så opstår uroligheder, kan de risikere, at de bliver anholdt af politiet«, sagde Enhedslistens retsordfører, Line Barfoed.

Justitsministeren: Aktivister planlægger ulovligheder
Men regeringen holdt fast i, at loven blot vil sikre ro og ikke være et problem for almindelige menneskers retssikkerhed.

»Regeringen har et ansvar for at gå hårdt efter hærværksmænd og folk, der saboterer politiets arbejde«, sagde justitsminister Brian Mikkelsen (K) under Folketingets debat om loven.

»I de seneste dage har vi kunnet læse i aviserne, at aktivister planlægger ulovligheder og bevidst udsender planer for at stå i vejen for politiet. Vi vil sikre en stærk og konsekvent retsudøvelse i sager om grov forstyrrelse af samfundsordenen«, sagde ministeren.

Pakken blev mødet med kritik

Hvis regeringsmagten skifter, er det langt fra sikkert, at lømmelpakken vil få lov at fortsætte. Det sagde Karen Hækkerup, mens trommerne fra en demonstration på Christiansborg Slotsplads imod lovpakken gav genlyd i folketingssalen.

»Det er klart, at når der engang kommer et nyt flertal med en ny regering, vil man sætte sig ned og gennemgå landets love. Viser det sig, at der vil være store problemer med dette lovforslag - som jeg frygter, at der vil - vil vi lave denne lov om«, sagde Hækkerup.

DIN MENING

Lømmelpakken er blevet hastet igennem Folketinget og har undervejs modtaget kritik fra blandt andre landsretsdommerne, Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Kriminalforsorgsforeningen, Dommerforeningen, Institut for Menneskerettigheder og fagbevægelsen, der har opfordret regeringen til at ændre eller præcisere loven.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden