Sultestrejke. 28 syriske kurdere sultestrjekede på Christiansborg Slotsplads, fordi de ønsker asyl i Danmark.
Foto: JOACHIM ADRIAN

Sultestrejke. 28 syriske kurdere sultestrjekede på Christiansborg Slotsplads, fordi de ønsker asyl i Danmark.

Politik

Regeringen vil give mere frihed til asylansøgere

Asylansøgere kan få frie tøjler, hvis de lover, at de vil forlade landet.

Politik

Asylansøgere skal for fremtiden have mulighed for at arbejde og bo uden for asylcentrene, efter de har opholdt sig et halvt år i Danmark.

Men kun hvis de skriver under på, at de vil forlade Danmark, så snart de kan komme hjem til deres hjemland.

Sådan lyder et af budskaberne blandt andet i et udspil, som justitsminister Morten Bødskov (S) netop har præsenteret, og som skal forhindre, at asylansøgere er i Danmark under dårlige forhold.

LÆS OGSÅ

»Vi ændrer ikke på mulighederne for at få asyl i Danmark. Det, vi ændrer på, er asylansøgernes mulighed for at bo og arbejde uden for centrene«.

Ministeren mener, at det vil skabe bedre forhold for asylansøgerne, sådan som regeringen har lovet, at den vil arbejde for.

»Vi ændrer ikke på mulighederne for at få asyl i Danmark. Det, vi ændrer på, er asylansøgernes mulighed for at bo og arbejde uden for centrene. Det gør vi, fordi der har været og er for mange eksempler på, at det, at man er på et center er noget, der slider hårdt. Vi har set og kender allesammen historierne«, siger Morten Bødskov.

Udspillet vil udover de nye muligheder også stille krav til asylansøgerne, understreger Morten Bødskov.

»Et af de krav, der er for at få lov til at bo og arbejde uden for centrene er, at man skal efterleve og opfylde et krav om medvirken til både sin asylsags behandling og til at udrejse ved et afslag på asyl«.

Regeringen skal nu forhandle forslaget på plads med Enhedslisten og Liberal Alliance.

Morten Bødskov har ikke noget konkret bud på, hvornår der kommer et endeligt forslag, men kalder det et »intensivt forhandlingsforløb«, parterne skal ind i nu.

Politiken.dk erfarer dog, at en aftale umiddelbart ikke forventes klar før tidligst august, da der er adskillige punkter, der skal diskuteres.

Forlig fra efteråret

Tilbage i oktober 2011 skrev S-R-SF-regeringen i regeringsgrundlaget, at »flygtninge skal behandles værdigt«.

Og der blev ligeledes indgået et forlig mellem regeringen, Liberal Alliance og Enhedslisten om præmisserne for udspillet måneden efter.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce