Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling (arkiv)
Foto: Jens Dresling (arkiv)

energisk. Målet var en reduktion i det europæiske energiforbrug på 20 procent i 2020, men klima- og energiminister Martin Lidegaard (rad.) må 'nøjes' med en reduktion på 17 procent.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk minister er ved at lande stor energiaftale i EU

En af det danske EU-formandskabs mærkesager er på vej i hus.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det har været et langt sejt træk, men nu mangler kun underskriften på en af EU-formandskabets danske mærkesager: Et direktiv, der skal gøre brugen af energi mere effektiv, så Europa får skåret ned på energiforbruget.

Målet var 20 procent. Aftalen er endt med 17 procent.

»Det er en stor glæde, at det danske formandskab har indgået en aftale med parlamentet og kommissionen om EU's effektiviseringsdirektiv«, siger klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) efter nattens forhandlinger.

Aftalen skal endelig godkendes i morgen »Det har været længe undervejs, og det har været hårde forhandlinger. Derfor er jeg også nødt til at sige, at det er en aftale, der endelig skal godkendes fredag af mine kolleger og jeg, når vi har ministerrådsmøde«, siger han.

Når aftalen bliver europæisk lov, vil den i høj grad være bindende. Direktivet får gennemslagskraft i alle 27 EU-lande, og den betyder, at Europa samlet set skal spare over 17 procent af sit samlede energiforbrug i 2020.

Det danske formandskab ville gerne have nået sit mål på 20 procent. Til gengæld fremgår det af teksten, at aftalen skal vurderes med henblik på at nå de 20 procent på et senere tidspunkt.

»Og det er kun 17 procent, fordi det var det, der var muligt at få. Vi har kæmpet som løver. Vi startede på 13 procent, nu har vi fået den op på 17 procent, og det er vi egentlig ret stolte over«, siger Martin Lidegaard.

Ministeren: Aftalen skaber hundredetusindvis af job

Ifølge ministeren skaber aftalen på den korte bane hundredtusindvis af job i Europa, på lidt længere sigt bidrager den signifikant til at nå klimamålene, og på lang sigt bliver EU mere uafhængige af fossile brændstoffer.

LÆS OGSÅ

»Det var en af de mærkesager, vi satte allerhøjest, fordi den både kunne bidrage til at skabe beskæftigelse og gøre os økonomisk uafhængig af fossile brændstoffer, samtidig med at der bliver gjort en kæmpe indsats for klimaet«, siger Martin Lidegaard.

FACEBOOK

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden