Danmark er i stilhed ophørt med at tvinge irakere hjem

Regeringens aftale med Irak om at hjemsende flygtninge mod deres vilje er de facto annulleret.

Politik

I al ubemærkethed er Danmark holdt op med at tvangshjemsende irakiske flygtninge, som ikke vil vende tilbage til deres hjemland frivilligt.

En aftale mellem regeringen og de irakiske myndigheder fra maj 2009 betyder ellers, at irakere kan tvangshjemsendes, men nu er aftalen i praksis sat ud af kraft.

»Vi har ikke udsendt irakere tvangsmæssigt siden efteråret 2011. Det er stort set umuligt, medmindre den afviste asylansøger medvirker frivilligt«, siger Claus Birkelyng, vicepolitiinspektør i Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter.

Ingen rejselegitimation Iraks ambassade nægter nemlig at udstede rejselegitimation til modvillige.

Siden 2009 er antallet af afviste irakiske asylansøgere i flygtningecentrene faldet markant, fordi flere er blevet udvist. Et antal på flere hundrede i udsendelsesposition blev nedbragt til 42 i 2011, hvor der samlet blev tvangsudsendt 40 irakere.

Men med Iraks de facto afvisning af at modtage tvangshjemsendte er tallet igen på vej op. Det omfatter nu 60 ifølge Rigspolitiet, som allerede for flere måneder siden orienterede Justitsministeriet om problemerne.

»Vi er bare ansvarlige for udsendelserne, og når det er umuligt, giver vi beskeden videre, så det kan tages op på ministerielt niveau«, siger Claus Birkelyng, som dog endnu ikke har modtaget svar fra Justitsministeriet på henvendelsen.

DF: Det burde komme på plads lynhurtigt
Politiken har ikke kunnet få en kommentar fra justitsminister Morten Bødskov (S), som holder ferie.

Men Socialdemokraternes fungerende politiske ordfører, John Dyrby, undrer sig:

»Ministeriet må følge op over for de irakiske myndigheder for at få udredt det her«.

Venstre er enig. Og for Dansk Folkeparti kan det ikke gå hurtigt nok, siger retsordfører Peter Skaarup:

»Man burde have taget fat i den irakiske regering og fået det på plads lynhurtigt. Ellers risikerer man jo at sende et dårligt signal om, at afviste asylansøgere kan blive i Danmark unødig lang tid«.

EL er tilfredse med de facto-stoppet

Enhedslisten hilser derimod situationen velkommen. Retsordfører Pernille Skipper siger:

»Vi er glade for, at de facto-stoppet eksisterer, for vi mener ikke, at Irak er et sikkert land at udsende til. Men samtidig er man nødt til at tage hånd om de udviste, der ikke kan hjemsendes«. I et svar til Folketinget tilbage i februar oplyste justitsministeren, at Danmark arbejder på en løsning med Irak.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce