Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Venstre vil give mere magt til gule fagforeninger

Alternative fagforeninger bør sikres repræsentation i Arbejdsretten og have sæde i flere kommissioner og lovforberedende udvalg, mener Venstre.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For at sikre en stærkere stemme til de såkaldte gule fagforeninger i det arbejdsmarkedspolitiske system varsler Venstre flere ændringer.

Næstformand Kristian Jensen (V) bebuder, at de alternative organisationer på både arbejdsgiver- og lønmodtagerside bør sikres repræsentation i Arbejdsretten.

Det vil være en ændring i forhold til i dag, hvor det udelukkende er de etablerede parter på arbejdsmarkedet, der har såkaldt indstillingsret til at beskikke sidedommere til Arbejdsretten.

LÆS OGSÅ

Ingen færdig model
Næstformanden understreger, at Venstre ikke har nogen færdig model parat, og at partiets udgangspunkt er at træde varsomt i respekt for den danske model på arbejdsmarkedet.

»Hvis der er en sag, der kører mellem Kristelig Arbejdsgiverforening og HK, er der så ikke en skævhed i, at det ene forbund har mulighed for at udpege medlemmer af Arbejdsretten? Uanset om de er med til at træffe afgørelsen eller ej, så er der et tættere samarbejdsforhold mellem de faglige organisationer inden for LO-DA-systemet og Arbejdsretten, end der er for de organisationer, der står udenfor«, siger Kristian Jensen.I den seneste tids debat om Restaurant Vejlegården har Venstre ved flere lejligheder signaleret, at den såkaldte danske model på arbejdsmarkedet trænger til at blive støvet af. Venstre har lanceret et beslutningsforslag, der skal forbyde sympatikonflikter, og næstformanden bebuder, at de alternative organisationer på arbejdsmarkedet skal have sæde i flere lovforberedende udvalg og kommissioner.

Arbejdsgivere imod
»Man kan ikke bare sige, at Kristelig Arbejdsgiverforening og Krifa nu skal sidde med alle steder. De skal sidde med, hvor det er relevant, at deres mange medlemmers synspunkter også bliver hørt«, siger Kristian Jensen.

Meldingen om repræsentation ved Arbejdsretten får ingen varm velkomst hos Dansk Arbejdsgiverforening, DA.»Vi ser ingen grund til at komme med sådan en ændring. For det første er det hovedorganisationsniveauet, der i dag indstiller dommere til Arbejdsretten. For det andet er der allerede i arbejdsretsloven taget høje for den situation, at hvis man er part i en sag og falder uden for hovedorganisationsområdet, så kan man vælge, at de pågældende dommere slet ikke skal være en del af det«, siger vicedirektør Povl-Christian Jensen fra DA.

Ligestilling
Omvendt klapper Kristelig Arbejdsgiverforening i hænderne. Direktør Karsten Høgild tror ikke, det vil betyde de helt store ændringer i praksis, men han er tilhænger, fordi det vil sikre ligestilling.

»Vores udfordring i dag kan være, at de juridiske dommere tolker vores overenskomster ind i det traditionelle LO- og DA-system og tror, det er den samme fortolkning, der skal lægges til grund. Så kan vi have et problem«, siger Karsten Høgild.Hos landsformand fra Det Faglige Hus Johnny Nim er der også glæde at spore:

»Det vil i høj grad være en stor lettelse«.

Større sager ved Arbejdsretten afgøres i såkaldte hovedforhandlinger, som det sker omkring 15 gange om året. Her sidder en højesteretsdommer for bordenden, mens hovedorganisationerne har ret til at udpege tre sidedommere. Det er her, etablerede spillere som Dansk Arbejdsgiverforening, Finanssektorens Arbejdsgiverforening og LO kan udpege folk. Det er hemmeligt, om der er dissens ved domme i Arbejdsretten.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

DF og K bakker op

På Christiansborg bakker flere borgerlige partier op. Arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF) mener, at det vil være et skridt i den rigtige retning, fordi de fagforeninger, »som ikke er under LO-paraplyen, er sat helt uden for spillets regler«. Også de konservative mener »bestemt, det er værd at overveje«. »Men det må hænge sammen med en mere grundig vurdering af, hvordan det hele hænger sammen. Jeg tror ikke, man kan se isoleret på Arbejdsretten. Man må se mere samlet på behovet for at ændre på arbejdsmarkedssystemet«, siger partiformand Lars Barfoed (K).

LÆS OGSÅ Hos LO og i Socialdemokratiet er modstanden derimod massiv. »Forslaget er ubegrundet og unødvendigt. De uorganiseredes – herunder de gule foreningers – interesser er allerede tilgodeset«, udtaler LO’s næstformand, Lizette Risgaard, og henviser til, at de gule fagforeninger kan bede om, at tvister ved Arbejdsretten kan afgøres af en højesteretsdommer alene. Gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) undrer sig over forslaget, fordi flere af de gule fagforeninger af princip ikke ønsker at blande sig politisk. »Jeg ville gerne facilitere at sætte mig over for de etablerede arbejdsgivere og Venstres repræsentanter og spørge, om de nu har tænkt det her til ende«, siger han.Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden