Enhedslisten med Per Clausen i spidsen mener, at der kan komme en revolution inden for 20 år.
Foto: JENS DRESLING /POLFOTO

Enhedslisten med Per Clausen i spidsen mener, at der kan komme en revolution inden for 20 år.

Politik

Enhedslisten: Revolutionen kunne godt komme inden for 20 år

Det fremadstormende venstrefløjsparti vil nationalisere banker. Medarbejdere skal have mere indflydelse.

Politik

I den seneste tid har der været forlydende om, at Enhedslisten ville opdatere den del i deres partiprogram, der omtaler en socialistisk revolution.

Men i dagens udgave af Berlingske slår flere ledende medlemmer af partiet fast, at tanken om en revolutionen lever i bedste velgående, og at den kommer.

»Det er meget muligt, at revolutionen kommer inden for 20 år, og det begrunder vi med, at der sker så mange forandringer i verden«, siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, til politiken.dk.

LÆS OGSÅ

Han peger blandt andet på udviklingen i Sydeuropa med strejker og omlægninger af økonomien som et tegn på nye tider.

»Vi står over for en meget voldsom omlægning af vores livsform på grund af ressourceknaphed, og der kan ske store forandringer«.

Foretrækker fredelig revolution
I Berlingske forklarer Hans Jørgen Vad fra partiets hovedbestyrelse, at Enhedslisten foretrækker en ikke-voldelig revolution.

»Det vil ske fysisk med generalstrejker og besættelser. Det er ikke noget, man kan stemme sig til. Men som udgangspunkt vil en revolution være ikke-voldelig«, siger Hans Jørgen Vad, der er medlem af partiets hovedbestyrelse.

SE OGSÅ

Nogle af revolutionens mål er at nationalisere de danske banker og lukke fondsbørsen samt, at de ansatte skal overtage deres virksomheder.

»Virksomhederne er offentlige eller under medarbejdskontrol. Det vil også give god mening at lukke børsen, for aktier er et misfoster, man kan tjene penge på. Det er måske en enkelt andelssparekasse tilbage, men som udgangspunkt bør vi nationalisere bankerne«, siger hovedbestyrelsesmedlem Kathrine Toft Mikkelsen til Berlingske.

Kasseassistenter og læger skal tjene det samme
Derudover skal den private ejendomsret over produktionsmidlerne hæves, militæret og politiet skal nedlægges.

»Man må selvfølgelig godt eje sin egen tandbørste«, siger Kathrine Toft Mikkelsen.

DOKUMENTATIONlæs Enhedslistens principprogram her (eksternt link)

Sidst men ikke mindst skal lønforskelle udlignes, så alle tjener det samme uanset position eller branche.

»Jeg er ikke i tvivl om, at overlægen på Rigshospitalet i forvejen har et mere tilfredsstillende arbejde end den unge i 7-Eleven. Jeg forestiller mig også, at flere brancher bliver udryddet. For eksempel er reklamebranchen overflødig«, siger hun.

Revolutionens mål er langsigtede

Gruppeformand Per Clausen understreger dog, at nogle af revolutionens mål er meget langsigtede og ikke kommer til at ske fra den ene dag til den anden. Blandt andet udligningen af lønforskellene.

»Det vil tage flere generationer, og jeg tror ikke, at der er nogen, som har fantasi til at forestille sig, at det sker inden for 20 år. Jeg er sikker på, at også under socialismen vil man bruge økonomi og lønninger til at stimulere folk til at udføre arbejde, som ikke er attraktivt«, siger han til politiken.dk.

LÆS OGSÅ

Men både en nationalisering af bankerne og større medarbejderindflydelse i firmaer vil kunne gennemføres relativt hurtigt, mener Per Clausen.

»At lave en demokratisk kontrol af den finansielle sektor er noget, som der kan ske meget hurtigt, og jeg tror også, at der vil komme situationer, hvor den eneste mulighed for at drive firmaer videre i vestlige lande er, at medarbejderne får mere medindflydelse«.

Har i overvejet at kalde det for noget andet end en revolution, når der kan gå lang tid før alle målene kan gennemføres?

»Jeg holdt op med at overveje det, da Anders Fogh sagde, at der skulle være en grøn revolutionen i Danmark. Der mistede ordet vel sin betydning, så det nu bare betyder, at der skal ske forandringer«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce