Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Asylansøgere. Zenia Stampe fra de radikale afviser, at mindreårige afghanske afviste asylansøgere bliver sendt til modtagecentre i Afghanistan, før deres sikkerhed kan garanteres. (Arkivfoto)
Foto: JOACHIM ADRIAN

Asylansøgere. Zenia Stampe fra de radikale afviser, at mindreårige afghanske afviste asylansøgere bliver sendt til modtagecentre i Afghanistan, før deres sikkerhed kan garanteres. (Arkivfoto)

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

R: Vi kræver sikkerhedsgaranti for hjemsendte flygtninge-børn

Konventionerne bør ændres, hvis de står i vejen for hjemsendelse, mener DF og K.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark kommer ikke til at hjemsende mindreårige afghanske asylansøgere inden for den nærmeste fremtid - ikke før det er sikkert for dem at vende hjem.

Det siger de radikales udlændingeordfører, Zenia Stampe, efter eksperter i dagens udgave af Politiken advarer om, at Danmark overtræder internationale konventioner ved at sende afviste, mindreårige asylansøgere til såkaldte modtagecentre i deres hjemlande.

Det er klart, de bliver ikke sendt af sted, før man kan garantere deres sikkerhed.

»Vores grundindstilling var, at vi må se, hvad andre landes erfaringer er, og det er stadig vores udgangspunkt. Vi tror ikke, man kan få nogle garantier«, siger udlændingeordfører for de radikale Zenia Stampe.

»Men hvis vi kan se i praksis, at sådan noget virker og er en succes, så er det måske sådan noget, som kan overbevise os. Det betyder jo også, at Danmark ikke vil udsende afghanske børn i overmorgen«, fortsætter hun.

LÆS OGSÅ

Så de 24 uledsagede mindreårige, der sidder i udsendelsesposition bliver ikke sendt af sted, før I ved, at det her system fungerer?

»Det er klart, de bliver ikke sendt af sted, før man kan garantere deres sikkerhed«, siger Zenia Stampe.

FN's flygtningekonvention forpligter til at beskytte personer, som risikerer at blive udsat for menneskerettighedsovergreb, hvis de vender hjem.

Afventer resultater fra andre lande
Lovændringen, som gør det muligt at sende afviste mindreårige asylansøgere til modtagecentre i deres hjemlande, blev vedtaget af VK-regeringen.

Dengang stemte Socialdemokraterne, de radikale og SF imod. Nu hvor de har fået regeringsmagten, bliver muligheden med modtagecentre stadig undersøgt.

LÆS ARTIKEL

SF's integrationsordfører, Karina Lorentzen, siger, at Danmark ikke er med i en aftale om hjemsendelse af mindreårige til modtagecentre, men at man følger et internationalt projekt »på sidelinjen«.

Hun er dog skeptisk over for, om det er muligt at garantere de hjemsendtes sikkerhed:

»Jeg har ikke set noget, der afliver bekymringerne fra dengang, den gamle regering prøvede at tage det her op«.

LÆS OGSÅ

Lorentzen understreger, at der ikke bliver tale om at sende nogen hjem, hvis det bryder med internationale konventioner.

DF: Modtagecentre er en god idé
Martin Henriksen, som er integrationsordfører for Dansk Folkeparti, kalder det »en god idé« med modtagecentre. Dansk Folkeparti var med til at gennemføre lovændringen.

»Det har den nye regering forhåbentlig overtaget og agter forhåbentlig at føre det ud i livet. Så regeringen har fuld opbakning fra DF til at gennemføre de planer, der ligger, og i øvrigt også til at se på mulighederne for at oprette centre andre steder i verden«, siger Martin Henriksen.

Jeg er efterhånden ved at være træt af, at det er konventionerne der dikterer, hvilken udlændingepolitik, vi skal have i Danmark.

Han henviser til, at den tidligere regering også tog de internationale konventioner i betragtning, da man foretog lovændringen.

Derfor stiller han sig tvivlende over for, om hjemsendelserne er i strid med internationale konventioner.

»Selv om det skulle være i strid med konventionerne, så er jeg efterhånden ved at være træt af, at det er konventionerne, der dikterer, hvilken udlændingepolitik, vi skal have i Danmark«, siger Martin Henriksen.

De konservative vil ændre konventionerne på lang sigt

Intergrationsordfører for de konservative, Mike Legarth, mener stadig, at løsningen med centrene er den rigtige, hvis den ikke strider mod de internationale konventioner.

LÆS OGSÅ

»Hvis det viser sig, at det er konventionsstridigt - det, vi har besluttet - så skal vi selvfølgelig ændre praksis, sådan, at det, vi gør, respekterer konventionerne. Så vil vi på den lange bane forsøge at ændre konventionerne, for vi synes, det er et helt rimeligt synspunkt, vi har«, siger Mike Legarth.

Han vil ikke på nuværende tidspunkt tage stilling til, hvilken anden praksis, der bør erstatte modellen med centrene, hvis den viser sig at bryde konventioner.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden