Fremtid. Folkeskolen fyldte godt i statsminister Helle Thorning-Schmidts anden åbningstale i Folketinget.
Foto: OLESEN PETER HOVE

Fremtid. Folkeskolen fyldte godt i statsminister Helle Thorning-Schmidts anden åbningstale i Folketinget.

Politik

Thorning: Vores børn skal være den dygtigste generation i danmarkshistorien

Børn skal tilbringe mere tid på skolen, siger statsministeren i sin åbningstale i Folketinget.

Politik

En reform af folkeskolen bliver regeringens helt store mål i det kommende folketingsår, der indledes i dag med statsministerens åbningstale.

Efter en økonomisk stram tid, hvor regeringen har gennemført svære reformer, der sikrer Danmarks økonomiske grundlag, er det tid til at betone vigtigheden af fællesskabet, siger Helle Thorning-Schmidt (S) i sin tale.

»Vi kan være stolte af vores folkeskole. Den er god. Men den skal være endnu bedre«, siger Thorning til folketingsmedlemmerne, der - som et sjældent syn - alle er til stede og fylder folketingssalen helt op.

»Mit mål er, at vores børn skal være den dygtigste generation i danmarkshistorien«, siger statsministeren.

LÆS OGSÅ

Det er både de fagligt svage elever, der trænger til ekstra undervisning, der skal have mere input i folkeskolen, og de elever, der har let ved at lære, der skal udfordres mere. Eleverne skal have lyst til at lære, og lærerne skal bruge deres faglighed bedre. Midlet er blandt andet at forlænge skoledagen.

»Kvalitetstid, der styrker undervisningen. Kvalitetstid, der gør skolen mere levende. Vores børn skal have en mere sammenhængende skoledag«, siger Helle Thorning-Schmidt.

Opfordrer til bredt forlig

I sin tale fortæller Thorning om en typisk skoleelev, lille Emil på 13 år. Han går i 7. klasse, og hans matematikundervisning vil - hvis regeringen får sin vilje - ikke kun foregå ved bordet, men også i skolens værksted, hvor han bygger fuglehus i træ og lærer om vinkler samtidig.

Emil og hans klasse dyrker mere sport, end de gør i dag, og i de efterfølgende dansktimer er der mere ro i klassen, fordi de har motioneret.

LÆS OGSÅ

I dansktimen laver de boganmeldelser som podcast, og i Emils valgfag - medier - laver han en hjemmeside med venskabsklassen fra Manchester. Til slut laver han lektier - og klassens voksne er til stede og har tid til at hjælpe.

»Når Emil går hjem om eftermiddagen, har han haft en sjov og udfordrende skoledag. Han har haft spændende undervisning, der giver ham lyst til at lære. Han har været ude. Han har rørt sig. Og han har lavet mange af sine lektier. Alt sammen i løbet af én sammenhængende skoledag«, siger statsministeren i sin tale til Folketinget.

Forliget bag den nuværende folkeskolelov er bredt, og kan derfor kun ændres, hvis alle partierne er enige. Statsministeren opfordrer sine politiske kolleger - også dem i oppositionen - til at gå med på reformen af folkeskolen.

»Jeg er sikker på, at det er, hvad danskerne forventer af os. Vi skal ikke kæmpe om skolen. Vi skal kæmpe for skolen. Sammen«, siger Thorning.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce