Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prostitution. Kunder hos de afrikanske prostituerede på Vesterbro skal ikke fremover frygte politiet, mener regeringen.
Foto: Peter Hove Olesen (Arkiv)

Prostitution. Kunder hos de afrikanske prostituerede på Vesterbro skal ikke fremover frygte politiet, mener regeringen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Justitsministeren: Forbud mod købesex ville kræve alt for mange ressourcer

Regeringen betragter prostitution som et socialt problem, der ikke skal kriminaliseres.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Justitsminister Morten Bødskov (S) afviser argumenter fra Rikspolisen i Sverige, der taler imod, at en kriminalisering af købesex skulle føre til stigmatisering af de prostituerede eller være helt umuligt at håndhæve.

Regeringen har nemlig på baggrund af anbefalinger fra Straffelovrådet, som idag sender en 900-siders betænkning om seksualforbrydelser på gaden, afvist at kriminalisere prostitution.

LÆS OGSÅ

»Der er undersøgelser, der viser, at miljøet bliver mere lukket. Det kan gå ud over de forhold, som de prostituerede lever under. Det er en rigtig konklusion fra Straffelovrådet. Og den læner regeringen sig op ad«, siger Morten Bødskov ved præsentationen af betænkningen.

Betænkningen indeholder en lang række forslag til ændringer at straffelovens paragraffer om seksualforbrydelser, men fastholder altså en afvisning af kriminalisering af købesex.

Ingen øget stigmatisering
I dagens Politiken afviser Sveriges førende ekspert, Kajsa Wahlberg, fra Rikspolisen netop de argumenter, som fire ministre, Karen Hækkerup (S), Manu Sareen (R), Holger K. Nielsen (SF), og Morten Bødskov, fremfører i dagens Kronik - argumenter for, at »et forbud mod købesex ikke er løsningen«.

»Det svenske forbud har ikke øget stigmatiseringen af kvinder i prostitution i Sverige. Og vi har ingen problemer med at få køberne fældet for sexkøb, for de erkender ofte, når de pågribes«, siger Kajsa Wahlberg.

Men i forhold til begge argumenter henholder ministeren sig til anbefalingerne fra Straffelovrådet.

»Hvis man skulle håndhæve et forbud mod købesex, så ville det kræve en enorm brug af ressourser fra politiets side. Derudover er der en lang række faktorer, der gør, at anbefalingen er et nej til kriminalisering«, siger Morten Bødskov.

Skuffede S-folketingsmedlemmer og ministre

Flere folketingsmedlemmer for Socialdemokraterne er skuffede over regeringens beslutning om ikke at kriminalisere købesex.

Politiken erfarer, at flere medlemmer på gårsdagens gruppemøde luftede deres skuffelse over regeringens beslutning.

LÆS OGSÅ

Hvad vil du sige til det store mindretal i Socialdemokraternes folketingsgruppe, der er skuffede over din beslutning?

»Regeringsgrundlaget lagde op til en grundig undersøgelse af det her spørgsmål - det har vi nu fået. Regeringen betragter prostitution som et alvorligt socialt problem. Der skal dog ikke være forbud mod køb af sex. Men svaret er betydelig øget indsats på socialpolitiske løsninger - exitprogrammer, beskyttelse, indsats mod ofre for menneskehandel. Det, der ligger nu, er i tråd med regeringsgrundlaget«, siger Morten Bødskov.

Skulle man ikke have ventet med konklusionen, så man kunne debattere Straffelovrådets anbefaling?

»Jeg vil ikke kommentere på regeringens overvejelser. Regeringen har truffet en konklusion«, siger Morten Bødskov.

Betænkningen fra Straffelovrådet skal nu sendes i høring, hvor der muligvis kommer andre forslag til ændringer. I foråret er det planen, at der bliver fremsat et lovforslag, der skal opdatere straffelovens afsnit om seksualforbrydelser.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden