Nedskæringer. Regeringen lægger op til besparelser på forsvaret på 2,7 milliarder kroner om året.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Nedskæringer. Regeringen lægger op til besparelser på forsvaret på 2,7 milliarder kroner om året.

Politik

DF er klar til at stå uden for nyt forsvarsforlig

Dansk Folkeparti til finansministeren: Kom nu ned fra forsvarsforhandlingstræet.

Politik

Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl (DF) anbefaler finansminster Bjarne Corydon (S) at droppe de ultimative udmeldinger forud for dagens forhandlinger om et forsvarsforlig.

Dansk Folkeparti blokerer på grund af forlig på forsvarsområdet for en besparelse på 2,7 milliarder kroner, som regeringen sammen med Venstre og de konservative brugte til finansiering af skatteaftalen fra i sommers.

LÆS OGSÅ

»Det, vi har mødt indtil nu, er et ultimativt krav om besparelser på 2,7 milliarder kroner. Men vi er nået frem til, at hvis man skal finde så mange penge, vil det kræve en suspension af værnepligten. Men det ender ikke med kasernelukninger og en afskaffelse af værnepligten, hvis regeringen vil have os med«, siger Kristian Thulesen Dahl kort efter partiets gruppemøde på Christiansborg.

Forhandlingerne mellem regeringen og DF om forsvaret er gået i hårdknude, og nu har finansminister Bjarne Corydon overtaget forhandlingerne fra forsvarsminister Nick Hækkerup (S).

Finansministeren har indkaldt DF til nye forhandlinger klokken 13.30.

»Allersidste chance«
Men tonerne fra regeringen er klare forud for forhandlingerne - det her er »allersidste chance«.

»Vi kan ikke afvise, at der er et flertal i Folketinget, der ønsker de her nedskæringer. Men så er det vores frie valg at stå udenfor. Vi ønsker stadig at være med i fremtidige forsvarsforlig, men det er vi ikke selv herre over«, siger Kristian Thulesen Dahl.

Det står klart, at der skal spares på forsvaret, og DF har tidligere accepteret en besparelse på to milliarder kroner, men de sidste 700 millioner kroner, som kommer fra ekstrabevillinger, der ophører, vil DF ikke acceptere.

»Det er ingen kunst at være med i et forlig, hvis man bare æder det, de andre kommer med. Beløbet to milliarder er ikke helligt for os, men hvis der skal være yderligere besparelser, skal det ske på en ordentlig måde. Vi savner, at forhandlingpartneren nu kommer ned fra træet og viser den samme imødekommenhed«, siger Kristian Thulesen Dahl.

Lidt for hurtige med skatteaftalen
DF har en række alternative forslag til besparelser, men fremhæver, at der er regeringens opgave at finde penge til skatteaftalen.

»Vi var ikke en del af skatteaftalen - derfor må det være regeringen, der beslutter, om de vil bevæge sig«, siger Kristian Thulesen Dahl.

Handler jeres modstand om, at regeringen og V og K tog Dansk Folkeparti for givet, da finansieringe skulle findes til i skatteaftalen?

»Det gik jo meget hurtigt, da skatteaftalen en fredag eftermiddag blev indgået. Det er pudsigt, at der ikke var yderlige forsvarbesparelser, da man kort forinden forhandlede med Enhedslisten. Regeringen har regnet med, at fordi V og K sagde ja, så ville vi også falde til ro og bare acceptere det«, siger Kristian Thulesen Dahl.

Rammen er 2,7 milliarder kroner

Hos Socialdemokraterne lægger man op til en afklaring af om DF vil med i forsvarsforliget i dag.

»Nu er vi kommet til det punkt, hvor Dansk Folkeparti må finde ud af om de vil være med eller ikke med. Hvis DF ikke er med, så kører forliget i 2013 og 2014, og så er Dansk Folkeparti ikke med fremover«, siger finansordfører John Dyrby Paulsen (S).

»Jeg vil ikke afvise, at vi kan få Dansk Folkeparti med i forliget, men det ligger klippefast, at rammen hedder 2,7 milliarder kroner i besparelser«, fortsætter John Dyrby Paulsen.

Hos S vil man ikke forholde sig til, hvilke kaserner, der eventuelt skal lukkkes, eller om en suspension af værnepligten kan droppes.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce