Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

S og SF: Vejlegård-dom er en sejr for den danske model

Godt at lønmodtagerne stadig har mulighed for at kæmpe mod arbejdsgivere.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

3F's konflikt mod Restaurant Vejlegården var lovlig, men nogle blokader gik for langt. Sådan lyder dommen fra Arbejdsretten i Vejlegårdsagen.

Og det er en sejr for den danske model, lyder det fra S og SF.

SF’s arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen, er lettet over, at Arbejdsretten har anerkendt 3F’s ret til at lave blokade mod Vejlegården.

Det betyder nemlig, at lønmodtagerne stadig har mulighed for at kæmpe mod arbejdsgivere, der forringer de ansattes løn og arbejdsvilkår.

LÆS ARTIKEL

»Mange lønmodtagere og deres familier ville opleve lønnedgange, hvis Arbejdsretten havde sagt, at 3F’s vareblokade var ulovlig«.

»På længere sigt risikerer vi lønninger på 40 kroner i timen, som er meget almindeligt i restaurationsbranchen og rengøringsbranchen i USA, fordi fagbevægelsen derovre står svagt«, siger Eigil Andersen i en kommentar.

'Arbejdsgiver-eldorado og et lønmodtager-helvede'
Hvis 3F's blokade var blevet kendt ulovlig, ville det have udløst et 'arbejdsgiver-eldorado og et lønmodtager-helvede', fordi arbejdsgiverne fik mulighed for altid at vælge den billigste overenskomst, siger Eigil Andersen.

LÆS DOMMEN

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen, langer ud efter Venstre, der stillede sig på arbejdsgiverens side i opgøret.

»Venstre har igennem hele forløbet bogstavelig talt været fedtet ind i sagen. De har forsøgt at slå plat på historien og undergrave den danske model ved at foreslå, at danske lønmodtagere ikke skulle kunne sige fra over for dårligere vilkår«, siger Leif Lahn Jensen.

R: Politikerne skal holde sig væk

De radikales Zenia Stampe håber, at parterne snart finder hinanden på en ordentlig måde. Men politikerne skal holde sig væk, mener hun.

»Det er ikke politikerne på Christiansborg, der skal afgøre den slags uenigheder. Det skal parterne selv. Om muligt gennem forhandling. Om nødvendigt gennem konflikt«, siger Zenia Stampe.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden