Betingelse. Tilskud til danskere over 65 år, der får rabat på busbilletten og andre goder, skal fremover være  betinget af, hvor velhavende de er, hvis det står til Margrethe Vestager (R),  Bent Hansen (S) og Erik Nielsen (S).
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

Betingelse. Tilskud til danskere over 65 år, der får rabat på busbilletten og andre goder, skal fremover være betinget af, hvor velhavende de er, hvis det står til Margrethe Vestager (R), Bent Hansen (S) og Erik Nielsen (S).

Politik

Magtfuld trio vil fjerne busrabat til rige ældre

Rabatter til pensionister skal differentieres efter indkomst, mener Vestager i fælles front med regions- og kommuneformand.

Politik

Rabatter på busbilletter og svømmehaller skal ikke tilfalde alle fremtidens pensionister. Det slår tre toppolitikere fast i et debatindlæg i Politiken i dag.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), der er en af indlæggets afsendere, foreslår, at nogle af de tilskud, som tilfalder personer over 65 år, i fremtiden skal differentieres efter indkomst – eksempelvis rabat på busbilletter og ture i svømmehallen.

»Fordi meget tyder på, at det ikke er alder, der skiller os ad. Det er snarere behov. Meget af det, som modernisering af den offentlige sektor handler om, det er jo at sørge for, at der, hvor der er et behov, der er vi«, siger Margrethe Vestager.

En diskussion, der skal tages i tide
Der er ingen konkrete lovforslag på trapperne, men i kommunerne og regionerne er der også opbakning til, at mere velhavende pensionister i fremtiden skal betale mere selv.

Medunderskriver på debatindlægget Erik Nielsen (S), formand for Kommunernes Landsforening (KL) og borgmester i Rødovre, begrunder synspunktet med, at danskerne bliver både ældre og har flere penge.

»Mange vil diskutere, om det er et opgør med velfærdsstaten. Sådan ser jeg det ikke. Jeg ser det som en diskussion, vi er nødt til at få taget i tide, for ellers ender det med, at vi giver tilskud til hinanden, også selv om vi måske ikke har behov for det«, siger Erik Nielsen.

Det er særligt udbredelsen af pensionsopsparinger, der er gør differentieringen til en god idé, mener den tredje forfatter til debatindlægget, Danske Regioners formand, Bent Hansen (S): »I en tid, hvor økonomien er stram, er man nødt til at diskutere, om det nu er en fornuftig måde at bruge det offentliges penge, eller om det er at give noget til nogen, som i forvejen har placeret sig rimelig godt«.

Allerede differentieret
Forslaget om at gøre rabatterne afhængige af indkomst kan indgå i regeringens moderniseringsreform af den offentlige sektor, som skal give 5 milliarder kroner frem mod 2020. Der er endnu ikke sat dato på, hvornår konkrete forslag bliver fremlagt.

Souschef i afdelingen for samfundsanalyse hos Ældre Sagen Jens Højgaard påpeger, at rabatten på busbilletter er med til at øge antallet af passagerer i den offentlige trafik, fordi den nedsatte pris kun gælder midt på dagen, hvor der alligevel ikke er mange med bussen.

Desuden bliver der allerede differentieret på områder som folkepension og boligydelse.

Langt de fleste af de ydelser, der virkelig betyder noget økonomisk, de er allerede indkomst- og formuebestemt

LÆS OGSÅ »Langt de fleste af de ydelser, der virkelig betyder noget økonomisk, de er allerede indkomst- og formuebestemt«. Venstre: Bare endnu en skat

Heller ikke Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, er begejstret og beskriver ideen som »endnu en skat«.

Hun erklærer sig villig til at kigge på, om reglerne på området skyldes vanetænkning eller konkrete behov, men hun mener, man gør det med det forkerte fokus: »Problemet er, at regeringen ikke har tænkt sig at gøre det billigere at være dansker. Der er ingen steder, hvor regeringen har tænkt sig at sætte skatter og afgifter ned. Så det er bare endnu flere penge, de vil hive op af borgernes lommer«.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce