Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Møde. »Det er i høj grad eleverne, der viser vejen. Så måske skulle de bare vise den anden vej«, siger Emilie Reinhold Christoffersen (med ryggen til) under mødet med Astrid Krag.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Elever tipper minister: Drukreklamer er mere luskede, end man tror

Repræsentanter for drukglad gymnasium inviterer minister på morgenkaffe.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Væggens godt 50 storbarmede babes fanger straks ministerens opmærksomhed, da hun finder sig til rette ved skolebordet og skænker en kop kaffe til sig selv i 3.y’s slidte klasselokale på Rysensteen Gymnasium i København.

Ved siden af hænger pigernes modspil i ligestillingens navn: En del færre og knap så vovede plakater med pumpede hunks i bar overkrop.

»Det er som om, der bare ikke er det samme over de der 'Side 9'-mænd, vel? Nå, men det var ikke det, vi skulle snakke om«, siger Astrid Krag og hendes to værter, elevrådsformændene Phillip Dimsig og Emilie Reinhold Christoffersen, kvitterer med et forløsende grin.

DEBAT

Det er nemlig en langt mere alvorlig sag, der denne mandag morgen har fået sundhedsminister Astrid Krag (SF) til at aflægge de to 3.g-elever et besøg i et pubertært udsmykket klasselokale på Vesterbro.

Danske unge er blandt verdens mest drikfældige, og drukkulturen bliver i høj grad skabt på landets ungdomsuddannelser.

Rysensteen Gymnasium har »en ret vild drukkultur«, erkender Emilie Reinhold Christoffersen, men et forbud mod alkohol på gymnasier er ikke vejen frem.

Og når regeringen nu vil forbyde virksomheder at reklamere for alkohol målrettet unge, skyder den forbi målet. Det er nemlig først og fremmest barerne, der gennem eleverne selv spreder tilbuddene om billige fadøl og vodkashots, viser de unges erfaringer.

»Vi synes, det er en lidt ærgerlig vinkel, der er på det. For det er i virkeligheden ikke bryggerierne, der reklamerer for alkohol, det sker på en mere lusket måde«, siger Phillip Dimsig flankeret af sin elevrådsformandskollega over for ministeren.

»Lusket?«, gentager Astrid Krag.

»Ja, det er barerne, der hyrer de her elevambassadører til at dele deres flyers ud«, fortsætter han.

Emilie Reinhold Christoffersen stemmer i:

»Det er her, man skal have fat, for det er det, der avler sådan en voldsom drukkultur. Det sker, som Phillip siger, på en mere lusket måde. Jeg kan med sikkerhed sige, at der ikke er særligt mange gymnasier, der har oplevet bryggerier, der reklamerer direkte til dem. Men der er helt sikkert mange gymnasieelever, der ligesom os har oplevet, at en bar har sat elever til at dele reklamer ud«, siger Emilie Reinhold Christoffersen.

Vi skal have fat de unge. Det er her man begynder at drikke og grundlægger sine alkoholvaner, der følger en hele livet

Ministeren er lydhør og noterer flittigt på et stykke papir, hun har lånt:

»Det er en rigtig, rigtig god pointe, og jeg vil tage tilbage og tjekke, om det er en del af det nye lovforslag. Det mener de kloge jurister i mit ministerium nok, det er. Det vil blive ulovligt at bruge alkohol i reklamer rettet mod unge. Og det er det jo, når man reklamerer for en klub eller en nat… night club. Hvad hedder sådan noget? Man bliver så hurtig gammel, når man får børn«, siger den 30-årige sundhedsminister, og tilføjer lidt senere:

»Nu går jeg hjem og tjekker, om det er rigtigt. Alkoholindustrien skal ikke målrette deres produkter de unge, men hvis det er en helt anden vej, reklamen går, så har I ret i, at det ikke rykker for alvor«.

De to elevrådsformænd inviterede ministeren på visit i et åbent brev på Politikens debatsider tilbage i september måned.

LÆS DEBATINDLÆG

Her slog de blandt andet til lyd for mindre alkohol i introfasen til gymnasiet og flere initiativer til at ændre de unges drikkevaner allerede i folkeskolen.

»Man bør gøre mere for at gribe fat i de unge, allerede inden de forlader folkeskolen. Det er der roden til problemet faktisk ligger«, siger Emilie Reinhold Christoffersen.

»Dér tror jeg, I har fat i noget«, svarer ministeren, der også er klar med en løsning:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Kunne man forestille sig, at I som elevråd på gymnasierne arbejder sammen med folkeskolernes elevråd, hvor I som de seje gymnasieelever kan sende et signal til folkeskolens ældste elever om, at man ikke skal drikke flere gange om ugen?«.

Det mener elevrådsformændene sagtens, man kunne forestille sig.

»Det er i høj grad eleverne, der viser vejen. Så måske skulle de bare vise den anden vej«, lyder den simple løsning fra Emilie Reinhold Christoffersen. Så længe de slipper for løftede pegefingre:

»Det hjælper ikke noget, der kommer nogen og fortæller, at alkohol er skadelig. Det ved unge godt i dag. De er mere oplyste, end de har været i lang tid. Så vi ved udmærket godt, at det er farligt at ryge og drikke«, siger Phillip Dimsig.

»Ja, det skal ikke være noget, der kommer oppefra med en løftet pegefinger fra rektor«, medgiver Astrid Krag.

25 minutter varer morgenens erfaringsudveksling mellem landets sundhedsminister og to københavnske elevrådsformænd om drukkulturen blandt unge. Mødet ender med en aftale om at mødes igen, hvor de vil »komme med nogle flere input«.

»Vi skal have fat i de unge. Det er her, man begynder at drikke og grundlægger sine alkoholvaner, der følger en hele livet«, siger Astrid Krag og tager afsked med sine to nye drukkonsulenter, 50 storbarmede damer og knap så mange, knap så imponerende mandemodeller.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

Forsiden