0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Krav fra DF: Danmark skal følge britisk plan

Thulesen Dahl vil genforhandle EU og sende resultatet til folkeafstemning.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling(Arkiv)
Foto: Jens Dresling(Arkiv)

Inspiration. Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl mener Danmark skal følge David Camerons eksempel, og genforhandle forholdet til EU.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Sikke da en god ide. Sådan bør vi også gøre i Danmark.

Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti om initiativet fra premierminister David Cameron, der i morgen holder en forventet historisk tale om Storbritanniens tilknytning til EU.

LÆS OGSÅ

Det forventes, at briten vil annoncere, at han ønsker at genforhandle Storbritanniens tilknytning til EU og sende aftalen til folkeafstemning.
Ønsker samme proces

Partileder Kristian Thulesen Dahl ønsker samme proces i Danmark, hvilket han vil agitere for, når statsminister Helle Thorning-Schmidt i dag er indkaldt til forespørgsel i Folketinget.

Her vil han spørge, hvordan hun vil »sikre, at et EU i flere hastigheder betyder, at Danmark kun er med i de dele af EU, som der er bred folkelig opbakning til?«.

»Jeg vil gerne have, at statsministeren erkender, at det vil være en god ide at igangsætte en proces tilsvarende den britiske«, siger Kristian Thulesen Dahl.

LÆS OGSÅ

I modsætning til Dansk Folkeparti mener flere glødende EU-tilhængere, at Cameron har fået en dårlig ide. De er netop bange for, at ideen kan sprede sig til flere EU-skeptiske lande.

Mere konkret forestiller Kristian Thulesen Dahl sig, at man diskuterer område for område, hvad der er i Danmarks interesse at være en del af, så man til sidst har en samlet pakke, som man forhandler, og som så kan sendes til folkeafstemning.
Ønsker ikke Danmark helt ud

DF'eren understreger, at han ikke ønsker Danmark helt ud af EU.

Han ser en dansk interesse i samarbejdet omkring det indre marked samt grænseoverskridende problemer som miljø og forbrugerbeskyttelse.

»Så vil der være steder, hvor jeg synes, EU antager en overnational katarakter og arbejder på at overtage kendetegnene fra nationalstaten. Det handler om forsvar, udlændingepolitik, valutaen, udenrigspolitik. Der er nogle steder, hvor jeg synes, vi skal holde fast i, at vi er et suverænt land«, siger han.Danmark har i forvejen forbehold inden for såvel euroen, retspolitikken og forsvaret. Men også forbeholdene skal måske ses efter i sømmene, mener Thulesen Dahl.

Men det lyder ikke, som om du i det store og hele er særlig utilfreds med Danmarks nuværende tilknytning til EU?

»Jeg synes, det er gået for vidt. Jeg ville jo helst prøve at få gennembrud for selve tanken om, at man laver sådan en proces her«, siger han.
Tvivl i regeringen

I regeringen har der dog ikke været tale om, at Danmark skal trække sig ud af dele af EU-samarbejdet. Tvært imod har økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) kaldt Danmark for det 18. land i euroen.

Og Kristian Thulesen Dahl erkender, at oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen (V) sandsynligvis heller ikke er med på Camerons ide.

LÆS OGSÅ

»Ikke hvis du spørger ham i dag. Men jeg tror, vi kan få det her mangfoldiggjort i den danske befolkning, så stemningen bliver, at man vil have en proces som den i England«, siger Thulesen Dahl.

Partiformanden fremhæver, at dele af baglandet hos både Venstre og de konservative er EU-skeptiske, mens Liberal Alliance er erklærede skeptikere.

Også Thornings tidligere melding om, at man må acceptere et Europa i flere hastigheder, huer DF'eren.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Madsen & Magten

  • Jens Dresling

    Masserne & Magten

    Henter…

    S står for sexchikane, Løkke viser sig at være moderat, og DF’ere skændes om muslim-linjen

  • Jens Dresling