Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 SIMON FALS
Foto: SIMON FALS

Hjemvendt. Bo Dalsgaard kom hjem med sin kone fra et ophold på universitetet i Cambridge og mødte store vanskelligheder med at få opholdstilladelse til hende.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre vil lempe udlændingeregler for forskere

Det skal være nemmere for forskere at komme til Danmark, lyder det fra Venstre.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uddannelsesministeren skal se på udlændingeloven.

Det kræver forskningsordfører Esben Lunde Larsen (V), der siden at have medvirket i en artikel på politiken.dk om besværlig sagsbehandling af opholdstilladelser for forskere har indset, at problemet er omfattende.

»Jeg skriver til ministeren i dag og beder ham indkalde til drøftelser med os i det politiske led om de regler, der giver problemer for universiteterne«, siger Esben Lunde Larsen, forskningsordfører (V)

Sagsbehandling er for træg Politiken.dk har tidligere beskrevet den unge danske forsker, Bo Dalsgaard, som er vendt hjem efter to år i en forskerstilling på universitetet i Cambridge og har store problemer med at få opholdstilladelse til sin kone, som han mødte, mens han boede i England.

I den forbindelse har hans chef, Carsten Rahbek, som er internationalt anerkendt forsker og leder af et grundforskningscenter, udtalt, at denne sag udstiller et generelt problem med sagsbehandlingen i landets to styrelser, Udlændingestyrelsen og Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering.

Ifølge både Carsten Rahbek og Vivian Tos Lindgaard, chefkonsulent for Københavns Universitets internationale kontor, er sagsbehandlingen de sidste fem til ti år blevet alt for træg.

Det medfører, at universiteterne selv må afsætte ressourcer til at hjælpe de forskere, de inviterer til landet, med at få opholdstilladelse.

Ministeren skal på banen
Den problemstilling vil Esben Lunde Larsen (V) nu gå videre med.

Derfor vil han i dag henvende sig til uddannelsesminister Morten Østergaard (R) og bede ham om at indkalde de parter, der er ramt, først og fremmest de danske universiteter.

»Ministeren skal på banen, hvis der er regler, der skal ændres. Derfor henvender jeg mig til Morten Østergaard«, siger Esben Lunde Larsen, som vil drøfte de regler, som gør det besværligt for universiteterne.

»Hvis universiteterne og andre parter kan påvise, at sagsbehandlingen er blevet mere besværlig i løbet af de sidste år, så er det enkelt at lægge det frem for ministeren og bede ham tage det op med sine ministerkolleger, så de regler bliver fjernet eller ændret«, siger han.

Esben Lunde Larsen er villig til at se på erfaringer fra Sverige, hvor universiteterne varetager en del af sagsbehandlingen selv, så unødige ressourcer ikke spildes ved, at de statslige institutioner for eksempel skal påvise, at udlændingen ansættes efter overenskomstlignende forhold.

»Vi har brug for en tillidsreform i forhold til, hvordan man henter internationale topforskere til Danmark«, siger han.

Behov for et nemt og smidigt system
Vivian Tos Lindgaard fra Københavns Universitet ser positivt på forskningsordførerens initiativ

»Det er jo fantastisk«, siger hun.

Hun foreslår også den svenske model, men er åben for forslag fra styrelserne om, hvordan sagsbehandlingen kan blive enklere.

»Det skal være så nemt og smidigt at komme til Danmark som muligt. Det er jo folk, vi har inviteret. Der står et job og venter på dem«, siger hun.

Regler for familiesammenføring skal også ændres
Selvom Vivian Tos Lindgaard gerne ser, at universiteter og private virksomheder certificeres, så sagsbehandlingen kan forløbe mere smidigt for internationale forskere som i Sverige, peger hun også på problemer i Udlændingestyrelsen.

»Jeg synes, at Bo Dalsgaards sag viser, at der er manglende tillid. Bo kom jo fra Cambridge til Danmark, og hvis vi skal kunne rekruttere danske forskere tilbage, så må vi gå ud fra, at de af og til har ægtefæller med, som ikke er danskere«, siger hun.

Hun peger på, at samme situation gælder for både forskere og studerende, som rejser til udlandet for at få kompetencer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvis vi skal være mere internationale, så er vi også nødt til at ændre lovgivningen for familiesammenføring«, siger hun.

»De rejser jo oftest ud i den alder, hvor man finder en partner. Hvis de ikke kan komme hjem med deres ægtefælle eller partner, så kommer de jo slet ikke hjem - og så mister vi afgørende internationale kompetencer. Det skal vi også se på«.

Det skal gælde for alle

Vi vil holde øje med sådan et samråd«, siger Pernille Skipper, forskningsordfører for Enhedslisten, som mener, at problemet skyldes den generelt stramme udlændingelov.

»Det gælder både udenlandske forskere, der kommer til Danmark, men også danske forskere, der vender hjem, men reglerne rammer ikke kun forskere. Det er ikke kun her, det er problematisk at komme hjem med en, man elsker«, siger hun.

Derfor mener hun heller ikke, det er nok at lade universiteterne stå for sagsbehandling af opholdstilladelse for udenlandske forskere.

»Man skal både se på reglerne og på praksis for sagsbehandlingen«, siger Pernille Skipper.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden