Lovliggørelse. »Med faglige rettigheder i form af A-kasse og fagforening, vil vi give især de frivilligt prostituerede nogle bedre vilkår«, mener Mai Henriksen.
Foto: PR FOTO

Lovliggørelse. »Med faglige rettigheder i form af A-kasse og fagforening, vil vi give især de frivilligt prostituerede nogle bedre vilkår«, mener Mai Henriksen.

Politik

Konservative: Prostituerede skal have ret til dagpenge

Prostitution skal være et lovligt erhverv, mener partiet.

Politik

Prostitution skal være et lovligt erhverv i Danmark, og de prostituerede skal kunne melde sig ind i en fagforening og a-kasse lige som alle andre på det danske arbejdsmarked.

Det mener Det Konservative Folkeparti, der vil have ændret loven.

»I dag er det tilladt at købe og sælge sex, men på trods af det anerkender vi ikke prostitution som et erhverv, og det betyder, at de prostituerede ikke har de samme rettigheder som andre har på arbejdsmarkedet«, siger de konservatives arbejdsmarkedsordfører, Mai Henriksen, til politiken.dk.

SKRIV

»Det betyder, at de konstant er fanget i en gråzone uden rettigheder, og det er ikke rimeligt. De har brug for, at der kommer ordentlige, kontrollerede forhold, så de kan organisere sig og få et talerør på lige fod med alle andre i Danmark«, fortsætter Mai Henriksen.

Ikke en attraktiv karrierevej
Hun påpeger, at en lovliggørelse af erhvervet både vil gavne dem, der frivilligt prostituerer sig, og dem der modvilligt er havnet i branchen i form af større tryghed, bedre hygiejniske forhold og sundhedsmæssige krav til klinikkerne:

»Ved at give rettigheder vil det først og fremmest være en hjælp for dem, der frivilligt prostituerer sig, men det vil også have en god afsmittende effekt på dem, der ikke er i branchen frivilligt. De vil også kunne få gavn af en branchevejledning«, siger Mai Henriksen.

Kan en lovligliggørelse af prostitution ikke føre til, at flere søger ind i branchen?

»Jeg tror ikke, at særligt mange sidder og overvejer, om det skal være en karrierevej. Det er helt særlige vilkår, der afgør, om man ender i prostitution, og vi kan se, at i for eksempel New Zealand, hvor man har lavet branchekrav, er der ikke kommet flere prostituerede«, siger den konservative arbejdsmarkedsordfører.

Lovligt at være prostitueret

Med afkriminaliseringen af prostitution i 1999 blev det lovligt både at købe og sælge sex, og de indtægter en kvinde eller en mand tjener ved at prostituere sig selv må godt være hovedindtægtskilde for vedkommende.

Prostitution er dog juridisk set ikke et lovligt erhverv, og derfor kan prostituerede ikke blive optaget i en A-kasse med dertil hørende rettigheder.

De konservatives forslag fremsættes som beslutningsforslag i indeværende folketingssamling, men der er ifølge dr.dk ikke umiddelbart udsigt til et flertal.

Regeringen opgav i efteråret et ellers planlagt forbud mod købesex, efter at Straffelovrådet i deres betænkning havde argumenteret imod et forbud.

Justitsminister Morten Bødskov begrundede regeringens nye linje med, at det ville kræve for mange ressourcer fra politiets side at håndhæve et forbud.

LÆS OGSÅ

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce